Orpo: Opposition mitoitus vaatisi kertaheitolla 4 000 hoitajaa lisää – Sdp:n Mäkisalo-Ropponen: ”Alussa voisi olla hankalaa saada 0,7 täytettyä”

Julkaistu:

Politiikka
Ikäpoliittisen ohjelmansa esitellyt Sdp haluaisi vanhuksille ”kulttuuri- tai kauppakavereita”.
Hoitajamitoituksesta on leimahtanut iso kiista kokoomuksen ja muiden puolueiden välille.

Kokoomusta lukuunottamatta kaikki puolueet ovat vaatineet Esperi Care -skandaalin jälkimainingeissa, että tehostetussa palveluasumisessa 0,7 hoitajan tarve yhtä vanhusta kohti on kirjattava sitovana lakiin.

Kokoomuksen mukaan jo luvun 0,5 nostaminen lukuun 0,7 tarkoittaisi sitä, että saman tien tarvittaisiin jopa 2 000 hoitajaa lisää tehostettuun palveluasumiseen.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti tiistaina esiin vieläkin suuremman luvun: Orpon mukaan 0,7:n hoitajamitoitus vaatisi välittömästi 4 000 hoitajan lisäystä. Orpon mukaan taustalla on THL:n arvio.

– Kun meillä ei ole Suomessa niitä hoitajia, niin se on sitten pois jostakin muualta, esimerkiksi todella tärkeästä kotihoidosta, Orpo kommentoi IS:lle.

Orpo toisti kantansa 4 000 hoitajan lisähoitajatarpeesta tiistaina myös MTV:n iltauutisissa.

Sdp:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen myönsi keskiviikkoaamuna Sdp:n ikäpoliittisen ohjelman tiedotustilaisuudessa, että ”alussa voisi olla hankalaa saada 0,7 täytettyä”.

– Mutta en usko, että se on mahdotonta. 0,7:llä saadaan työ houkuttelevammaksi ja jos saisimme työolosuhteet inhimillisemmäksi, saisimme hoitajia palaamaan takaisin hoivatyön pariin. Kyllä se tarkoittaisi myös koulutusmäärien miettimistä, Mäkisalo-Ropponen sanoi.

Mäkisalo-Ropposen mukaan Sdp:llä ei ole arviota siitä, kuinka paljon hoitajia tarvittaisiin lisää, jos 0,7:n mitoitus kirjataan lakiin.

– Vaihtoehtobudjetistamme on mainittu, että Suomi tarvitsee 1 000 sairaanhoitajaa ja 1 000 lääkäriä eli resurssien tarve on tunnistettu jo ennen tätä kohua. En tiedä, onko mikään taho ehtinyt eksaktisti laskea, mitä tämä tarkoittaisi, minulla ei ole ainakaan tietoa, että olisi tarkka arvio tai laskelma asiasta.

Sdp:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari sanoi, että viime kädessä kunnat ja kuntayhtymät tietävät hoitajatarpeen.

– Toki tullaan osaajien saatavuuteen, voin sanoa Lahden osalta, että vaikka kotihoitoon lisättiin 2,5 miljoonaa eli 50 henkilötyövuotta, niin kyllä on vaikea saada osaajia omaan tuotantoon, ne tulivat käytännössä ostopalveluiden kautta eli tilanne on sinänsä vakava, että koulutusjärjestelmä ja kaikki toimii.

Sdp:n ikäpoliittisessa ohjelmassa esitetään 0,7:n hoitajamitoituksen lisäksi vanhusasiavaltuutetun toimen perustamista. Lisäksi Sdp:n selvittäisi tarvetta perustaa vanhusasiamiehen virkoja.

Vanhustenhoitotyössä Sdp käyttäisi apuna palkkatuella työskenteleviä vapaaehtoisia, jotka toimisivat ikäihmisten ”kulttuuri- tai kauppakavereina”.

– Järjestöt pystyisivät tarjoamaan työtehtäviä, joista olisi hyötyä ikäihmisille, ne voisivat olla puiden pilkkomista, kaupassa käyntiä, lumitöiden tekemistä ja niin edelleen, Mäkisalo-Ropponen visioi ja painotti, että vapaaehtoiset pitäisi kouluttaa tehtäväänsä.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne väläytti viime eduskuntavaalien alla pitkäaikaistyöttömille työvelvoitetta ja mainitsi, että vanhustenhuollossa on paljon tekemätöntä työtä, esimerkiksi kaupassakäyntiä ja ihmisten ulkoiluttamista.

Rinteen ehdotus ei sisälly Sdp:n ikäpoliittiseen ohjelmaan, mutta Mäkisalo-Ropponen ei pidä ”yhtään pahana, jos pitkäaikaistyötön olisi koulutettu vapaaehtoiseksi kulttuurikaveriksi”.

– He toisivat jotakin lisää, esimerkiksi sanomalehtien lukemista tai pullanleivontaa, Mäkisalo-Ropponen hahmotteli.

Mäkisalo-Ropposen mukaan palkkatukityötä pitäisi pystyä tehdä pidempään kuin kuusi kuukautta, jotta kulttuuri- tai kauppakaveritoiminta olisi mielekästä.

Kun kunta palkkaa työllistämisvelvoitteen piiriin kuuluvan henkilön, on tuki tällä hetkellä korkeintaan 50 prosenttia palkkauskustannuksista enintään kuuden kuukauden ajaksi.

– Ei kulttuuri- tai kauppakaveri voi vaihtua, sen pitää olla sama ihminen. Erityisen tärkeätä on, että puolen vuoden kierto rikottaisi, Mäkisalo-Ropponen korosti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt