Pääministeri Sipilä tyrmää virkamiesten esityksen uusista leikkauksista: ”Niitä ei tarvita”

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) torjuu uudet säästötoimet. Sdp ja vihreät ovat valmiita karsimaan yritystukia.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan uusia leikkauksia tai verojenkorotuksia ei tarvita, ”jos pidetään kiinni työllisyysasteen nostamisen urasta ja intensiteetistä, jolla tämä hallitus on työllisyysastetta nostanut”.

5.2.2019 18:05

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) torjuu suoralta kädeltä valtiovarainministeriön virkamiesten esityksen, jonka mukaan ensi vaalikaudella pitäisi tehdä julkisen talouden vahvistamiseksi leikkauksia tai verojenkorotuksia kahden miljardin euron edestä.

– Kun seuraavalla kaudella päästään 75 prosentin työllisyysasteeseen, niin niitä ei tarvita. Tämä (virkamiesraportti) on hyvä muistutus meille siitä, että jos ei tuolla uralla pysytä, niin tämä on edessä, Sipilä kommentoi IS:lle eduskunnassa tiistaina.

Eli keskusta on yksiselitteisesti sitä mieltä, että uusia leikkauksia tai verojenkorotuksia ei tarvita?

– Ei, mutta samaan aikaan työllisyysaste pitää saada 75:een. Valtiovarainministeriön ennuste perustuu huomattavasti alhaisempaan, 70 prosentin pinnassa olevaan työllisyysasteeseen. Tällä kaudella saatiin nostettua sitä melkein viisi prosenttiyksikköä, ensi kaudelle jää 2,5 prosenttiyksikköä. Ilmaiseksi se ei tule, vaan tarvitaan oikeita toimenpiteitä, Sipilä muotoilee.

Kuten mitä?

– Esimerkiksi paikallisen sopimisen oikeata eteenpäinmenoa. Me olemme näissä kysymyksissä ihan hännillä Euroopassa ja myös globaaleissa vertailuissa.

Valtiovarainministeriön virkamiesten esitys ei maistu myöskään rahaministeriötä johtavalle valtiovarainministeri Petteri Orpolle (kok).

– Emme halua sen enempää leikata kuin korottaa veroja, vaan panostamme työllisyyden parantamiseen. Tämä tarkoittaa, että lisämenot on katettava budjetin sisältä, Orpo viestittää IS:lle.

Kokoomus haluaa Orpon mukaan muuttaa verotuksen rakennetta niin, että ”työn verotusta kevennetään ja sen sijaan verotamme enemmän ilmastolle ja ympäristölle haitallista kulutusta”.

– Tämä pitää tehdä niin, että kokonaisveroaste ei nouse, Orpo katsoo.

IS pyysi kommentteja virkamiesarviosta keskustan ja kokoomuksen lisäksi Sdp:ltä ja vihreiltä. Nämä neljä ovat gallupien perusteella tällä hetkellä neljä suurinta puoluetta.

Toisin kuin keskusta ja kokoomus, Sdp ja vihreät eivät torju kaikkia leikkauksia – molemmat ovat valmiita karsimaan yritystuista.

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin viestittää, että seuraavalla vaalikaudella ”tavoitteena tulee olla yritystukien määrän karsiminen, tukien vaikuttavuuden lisääminen ja yritystukijärjestelmän yksinkertaistaminen”.

– Yritystuet ovat useiden miljardien kokonaisuus, eikä istuva hallitus ole onnistunut tekemään juurikaan toimenpiteitä tukien uudistamiseksi. Yritystukien suuruusluokka huomioiden mahdollisuuksia merkittävillekin säästöille löytyy, Marin linjaa.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ilmoittaa, että vihreät ovat valmiita lakkauttamaan suorista yritystuista energiaveron palautuksen ja päästökauppakompensaation.

Lisäksi vihreät leikkaisivat yritysten saama verotukia, kuten polttoturpeen verotusta ja kaivosten alennettua sähköveroa.

– Veronkorotuksista kyseeseen tulevat ainakin ympäristö-, terveys- ja haittaverot (esim. lento-, muovi-, sokerivero) sekä listaamattomien yritysten osinkoverot, Haavisto viestittää.

Sdp olisi valmis myös puuttumaan Marinin mukaan ”aggressiiviseen verosuunnitteluun”.

– Haluamme ennemmin tiivistää veropohjaa kuin tehdä menoleikkauksia. Olemme esittäneet muun muassa lähdeveroa institutionaalisille sijoittajille, korkovähennysrajoituksen tiukentamista ja vakuutuskuorten verotusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?