Kokoomus teki äkkikäännöksen – Yle: Orpo kertoo olevansa valmis keskustelemaan hoitajamitoituksesta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kokoomus teki äkkikäännöksen – Yle: Orpo kertoo olevansa valmis keskustelemaan hoitajamitoituksesta

Valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Julkaistu: 5.2.2019 12:26, Päivitetty 5.2.2019 13:01

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo, että puolue haluaa kirjauksen hoitajamitoituksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi Ylelle, että kokoomus ei enää vastusta hoitajamitoitusta.

– Nyt näyttää siltä, että kaikki muut puolueet haluavat tuettuun palveluasumiseen 0,7 hoitajamitoituksen, joten näin varmaan käy. Mutta se ei yksin riitä.

– Me haluamme uuden vanhuspalvelulain ja haluamme, että hoitajamitoitus sinne kirjataan. Jos enemmistö haluaa, että 0,7 kirjataan sinne, niin kyllä pitää vähintään keskustella siitä, mikä oikea, todellinen hoidon tarve on, Orpo totesi Ylelle.

Viime viikolla kokoomus jäi ainoaksi puolueeksi, joka vastusti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin.

Viime torstaina kokoomukset hallituskumppanit keskusta ja siniset kertoivat, että ne kannattavat hoitajamitoitusta, ensi vaalikaudella.

Nyt laissa on hoitajamitoituksesta on ainoastaan suositus: 0,5 hoitajaa per asukas.

Oppositio on tehnyt välikysymyksen vanhusten hoidon tasosta. Oppositio haluaa kirjata hoitajamitoituksen lakiin.

Hallitus on kertonut, että tällä vaalikaudella hoitajamitoitusta ei enää ennätetä kirjata lakiin. Eduskunnan istuntokautta on jäljellä enää kuutisen viikkoa.

Hoitajamitoitusta oltiin kirjaamassa lakiin sixpack-hallituksen aikana, mutta se kaatui kokoomuksen vastustukseen.

Kokoomus oli vielä viime viikolla periaatteesta hoitajamitoitusta vastaan. Orpo muun muassa totesi, että ihminen ei ole desimaali.

Kokoomus ja Orpo ovat tulleet tänään toisiin aatoksiin.

Ylelle kommentoinnin lisäksi Orpo on tänään kirjoittanut MTV:n nettikolumnin, jossa hän kertoo kokoomuksen kannattavan hoitajamitoitusta.

– Muut puolueet ovat vaatineet vanhuspalvelulakiin kirjausta hoitajien määrästä. Kokoomus ei tässä asetu poikittain. Kannatamme lain tiukentamista, ja meillä on siihen ehdottaa hyvä ratkaisu.

– Yksi lakiin kirjattu luku ei takaa parasta mahdollista hoivaa vanhuksille. Kokoomus tahtoo, että lakiin kirjataan ennemmin peruste sitovalle, yksilölliselle mitoitukselle, joka perustuu hoivan tarpeeseen. Tuo mitoitus voi olla jopa merkittävästi suurempi. Hoitajien määrän pitää aina perustua ihmisen tarpeeseen, ammattitermein hoitoisuuteen, Orpo kirjoitti MTV:n nettikolumnissaan.

Orpon mukaan hoitajamitoitus maksaisi arviolta 250 miljoonaa euroa, ja samalla olisi mietittävä sitä, miten myös kotihoidon ja omaishoidon palveluita voitaisiin parantaa.

Päivitys kello 13.01: Lisätty Orpon nettikolumnissaan mainitsemat kommentit.

Tuoreimmat osastosta