VM luki madonluvut ensi vaalikaudelle: Uudistuksia ajettava 5 miljardilla – ja kiristyksiä 2 miljardilla - Politiikka - Ilta-Sanomat

VM luki madonluvut ensi vaalikaudelle: Uudistuksia ajettava 5 miljardilla – ja kiristyksiä 2 miljardilla

Valtiovarainministeriön mukaan Suomen ikärakenteesta johtuva kestävyysvaje on edelleen suurelta osin ratkaisematta.

Julkaistu: 4.2.2019 9:46

Valtiovarainministeriön virkamiehet ovat julkistaneet puheenvuoronsa ensi vaalikaudelle, niukkuutta on edelleen jaettavana.

Ensi vaalikaudella ei ole järin rahaa jaettavaksi, kertoo valtiovarainministeriön (VM) virkamiesten puheenvuoro.

VM:n mukaan talouden liikkumavara on ohut, ja kestävyysvaje on ratkaisematta.

– Keskeiseksi ongelmaksi nostaisin uudistuskyvyttömyyden, VM:n ylijohtaja Sami Yläoutinen totesi.

– Suomen talous on heikommassa tilanteessa kohtaamaan taantumaa kuin ennen vuoden 2008 finanssikriisiä. Julkinen velka on kasvanut, vastuut ovat kasvaneet. Julkinen talous ei ole vielä valmis kohtaamaan taantumaa, ja kestävyysvajetta ei ole ratkaistu. Julkisen talouden vahvistamista tulee jatkaa, Yläoutinen totesi.

Virkamiesnäkemyksen mukaan talouspolitiikan lähtökohdaksi tulisi ottaa julkisen talouden puskureiden ja kestävyyden vahvistaminen.

VM:n mukaan julkisen talouden tulisi olla puoli prosenttia ylijäämäinen. Tämä edellyttäisi ensi vaalikaudella 2 miljardin euron nopeavaikutteisia toimia.

– Eli puoli miljardia euroa vuosittain, Yläoutinen sanoi.

Lisäksi VM toivoo 5 miljardin euron rakenneuudistuksia.

– Soten pitäisi hillitä kustannusten kasvua 3 miljardilla eurolla, Ja työllisyysaste pitäisi nostaa 75 prosenttiin, siitä tulisi kaksi miljardia. Tämä ei riitä ratkaisemaan kestävyysvajetta, tehtävää riittää seuraavillekin vaalikausille, Yläoutinen laskeskeli.

VM:n mukaan kahden miljardin nopeatoiminen sopeutus voidaan tehdä menoja uudelleen kohdentamalla. Virkamiehet eivät syty veronkorotuksille.

– Ilman nopeavaikutteisia toimia talous heikentyisi. Uusien menotarpeiden rahoitus tulisi kattaa menoja uudelleenkohdentamalla. Menoleikkaukset tulisi mahdollisuuksien mukaan kohdentaa siten, että ne eivät heikentäisi talouskasvun edellytyksiä.

– Verotusta on mahdollista kiristää vain hyvin rajallisesti, jotta ei heikennettäisi talouskasvua ja työllisyyttä. Mahdollisia veronkiristyksiä harkittaessa tulisi ottaa huomioon kansainvälinen verokilpailu sekä verotuksen vaikutukset työnteon ja yritystoiminnan kannustavuuteen. Veronkiristyksissä kulutus- ja kiinteistöverot voisivat olla kohteina, ja verotuet on mainittu. Kestävyysvajeen vuoksi verotusta ei tulisi nettomääräisesti keventää, Yläoutinen sanoi.

Työllisyyden hoitoon VM:n virkamiehillä ei ollut yhtä patenttiratkaisua, vaan työllisyyden parantamiseksi tulisi edelleen tehdä lukuisia eri toimia.

Yritysverotuksessa VM ehdottaa muun muassa osinkoverotuksen uudistamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?