Sipilä saa keskustan kentältä selvän tuen, mutta pinnan alla kuohuu: ”Valtiota ei voi johtaa kuin yritystä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sipilä saa keskustan kentältä selvän tuen, mutta pinnan alla kuohuu: ”Valtiota ei voi johtaa kuin yritystä”

Julkaistu: 1.2.2019 20:59

Sipilän kritisoijat ovat IS:n keskustan kentälle tekemän kyselyn perusteella vähemmistössä, mutta maakunnista sataa puheenjohtajalle myös kovaa kritiikkiä.

IS kysyi keskustan kentältä, miten pääministeri Juha Sipilä on onnistunut toimimaan keskustan keulakuvana kuluneen hallituskauden aikana.

Sipilä saa kentältä kiitettävän kouluarvosanan 8,5, mutta joukkoon mahtuva tyytymättömyys ei mahdu pelkkään marginaaliin.

Kysely lähetettiin sähköpostitse 787 keskustan kenttäaktiiville, joista tavoitimme 661. Heistä kyselyyn vastasi 301 henkilöä eli 45,5% tavoitetuista.

Osa kuvailee Sipilää herrasmiesmäiseksi, mutta puheenjohtajaksi jopa liian ”hienoksi” tai ”kiltiksi”. Sipilä ”ei ole mikään hurmoksellinen puoluepoliitikko”,

Kyselyssä korostui myös mielikuva Sipilästä ylimielisenä. Erään vastaajan mielestä Sipilän heikkous, tietty ”insinöörimäinen jäyhyys”, näyttää kuitenkin ikäviä asioita käsitellessä virheellisesti tunteettomuudelta.

Sipilän kehutaan onnistuneen hyvin varsinkin työllisyyden ja valtion velkaantumiseen liittyvissä päätöksissä, mutta aidon alkiolaisuuden edistämisessä hän on monen mielestä epäonnistunut.

– Ymmärtääkö kaikki ihmiset, ettei Juha Sipilä ole yhtä kuin Keskusta. Juha Sipilän imago ei ainakaan ole paras mahdollinen käyntikortti puolueelle, kommentoi kajaanilainen keskustanuori.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Aila Alasalmi Kajaanista toteaa nimellään, että Sipilän vahvuus suurissa linjoissa näkyy, mutta pienen ihmisen arjessa on tullut liikaa huonoja muutoksia.

– Puolueen keulakuvana hän on muuttanut mielikuvaa keskustasta vahvasti oikealle ja se on itselleni ja monelle muulle ollut välillä kova paikka, eräs vastaaja sanoo.

Useammankin kenttävaikuttajan mielestä Sipilä onkin hallituksessa hukannut perinteisen tavallisen keskustalaisen ja menettänyt tavallisen matalapalkkaisten palkansaajien luottamuksen.

Monen mukaan Sipilän aika ei ole riittänyt tarpeeksi omalle puolueelle ja kentälle. Kotimaan asiat ovat jääneet taka-alalle ajan kuluessa EU:ssa edustamiseen sekä taloustilanteen ja sote-uudistuksen hoitamiseen.

– Hänellä ei ole ollut tahtoa ja pelisilmää kuunnella ja vastaanottaa maakunnista ja kunnista tulleita kansan ja päättäjien kaikuja.

– Juha on hyvä talouden kuntoon laittaja, mutta hän ei ole poliitikko joka pystyisi paremmin haistamaan kentän tuulet.

Kentällä nähdäänkin Sipilän haasteen olleen siirtymä yrittäjästä poliitikoksi. Keskustalaiset olisivat kaivanneet puheenjohtajalta myös enemmän ”diskuteeraamista”.

– Juha Sipilä on erittäin vakuuttava ja asiansa osaava. Ehkä hän on kuitenkin enemmän yritysjohtaja kuin poliittisen liikkeen johtaja.

– Yleisesti haluan todeta, että valtiota ei voi johtaa kuin yritystä. --- Sanelukulttuuri ei kuulu suomalaiseen politiikkaan, tästä esimerkki viime syksyn irtisanomiskohu. Sipilän tulisi toimia enemmän tiimipelaajana.

Keskustan kannatus painui tammikuisessa Ylen kannatusmittauksessa matalimmilleen sitten syksyn 2017, 16,1 prosenttiin. Kannatus laski etenkin Sipilän omassa Oulun vaalipiirissä. Syytä tähän haettiin etenkin Oulun epäillyistä ulkomaalaisten raiskaustapauksista.

71,8 prosenttia keskustan kentästä oli kuitenkin sitä mieltä, että Sipilä onnistui tapausta seuranneessa keskustelussa. 15,6 prosentin mielestä ei onnistunut, ja 12,6 prosenttia ei ottanut kysymykseen kantaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Moni kuvailee Sipilän esiintymistä kohun yhteydessä maltilliseksi, selkeäksi ja nopeaksi.

Toisten mielestä pääministerin olisi kuitenkin pitänyt ottaa jyrkempi kanta asioihin ja tuomita rikokset jämäkämmin. Sipilän olisi ollut hyvä ”ottaa ensin kantaa tunne puolella ja vasta sitten järjellä”.

– Napakampaa ulostuloa kaivattiin. Kansan arkiturvallisuuden turvaaminen on kaiken tärkein tehtävä yhteiskunnassamme.

– Pienikin asian kiertäminen ja puolustaminen herättävät kriittisiä tunteita, koska aihe on hyvin arka. Asialliseen keskusteluun tulee aina pyrkiä, mutta voimakkaammat kannanotot ja teot ovat niitä, joiden kautta kansalaisten luottamus johtaviin henkilöihin syntyy ja säilyy. Tällaista olisin toivonut pääministeriltämme.

Näin kysely tehtiin

  • Kysely lähetettiin sähköpostitse 787 vastaanottajalle, joista tavoitimme 661. Heistä kyselyyn vastasi 301 henkilöä eli 45,5% tavoitetuista.

  • Kysely lähettiin keskustan paikallisyhdistysten, kunnallisjärjestöjen ja piirihallituksen sekä keskustanaisten ja keskustanuorten johdolle jäsenille.

  • Vastausaika oli 25.–31.tammikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?