Koko oppositio jättää välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta – henkilöstömitoitus halutaan sitoa lakiin ja valvontaa parantaa

Julkaistu:

Oppositio syyttää hallitusta hoitajamitoituksen heikentämisestä. Keskusta kritisoi oppositiota ”kiilusilmäisestä vaalipolitikoinnista”.
Kaikki oppositioryhmät kokoontuivat keskiviikkona keskustelemaan vanhustenhoitoon liittyvästä välikysymyksestä.

Samalla oppositio kuuli hoitajajärjestöjen edustajia.

Kokouksen jälkeen Sdp:n eduskuntaryhmän johtaja Antti Lindtman ilmoitti, että kaikki oppositioryhmät ovat mukana vanhustenhoidon tilaa koskevassa välikysymyksessä, joka luetaan perjantaina kello 13.

Välikysymyksellä on linkki hallituksen sote-malliin, jonka oppositio pyrkii kaatamaan.

– Esperi Care -esimerkki on osoittanut, että on erittäin riskialtista rakentaa sote-uudistusta pitkälti yksityisten omavalvonnan varaan, Lindtman sanoi toimittajille.

Keskustan kunta- ja aluetyöryhmän puheenjohtaja Timo Korhonen syytti oppositiota tiedotteessaan ”kiilusilmäisestä puolue- ja vaalipolitikoinnista”, joka tapahtuu ”vieläpä vääriä tietoja levittämällä”.

– Edellinen hallitus – jossa SDP:llä oli sekä valtiovarainministerin että peruspalveluministerin salkut – leikkasi peruspalveluista. Vanhainkodeilta, terveyskeskuksilta, peruskouluilta ja päiväkodeilta leikattiin seitsemän miljardia euroa, Korhonen sätti sinipunahallitusta.

Lindtman vastasi kritiikkiin sanomalla, että ”jos nykyinen hallitus on huolissaan viime vaalikaudella tehdyistä päätöksistä, niin minkä takia tällä vaalikaudella säästetään vielä satoja, satoja miljoonia vielä niiden päälle”.

– Hoitajamitoitukseen asetettiin 30 miljoonan säästöleikkuri, ja se on toteutettu niin, että muuta kuin varsinaista hoitohenkilökuntaa on laskettu mitoitukseen eli esimerkiksi kiinteistöhoitajia on laskettu mukaan, Lindtman kritisoi.

Henkilöstömitoituksesta taisteltiin jo viime hallituskaudella kokoomuksen ja Sdp:n välillä: Jyrki Kataisen (kok) hallitus päätyi silloin siihen, että jos henkilöstömitoitus alittaa 0,5:n rajan, niin siitä säädetään lailla.

Nyt koko oppositio on sitä mieltä, että henkilöstömitoitus on sidottava lakiin. Tarkasta luvusta on vielä epäselvyyttä.

– Mitään yksittäistä lukua emme lyöneet lukkoon, mutta varmasti puhutaan yli 0,5:n hoitajamitoituksesta nimenomaan hoitavan henkilökunnan osalta, Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin haarukoi.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus oli alentamassa vanhainkotien ja muun ympärivuorokautisen hoivahenkilöstön vähimmäismitoitusta 0,5:stä 0,4 hoitajaan vanhusta kohti, mutta hallitus ilmoitti marraskuussa 2016 peruvansa suunnitellun heikennyksen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen totesi, että työvuorolistat pitäisi nähdä ”toteutuneen mukaan”, koska vuorolistoihin merkityt hoitajamäärät eivät välttämättä käytännössä toteudu.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen katsoi, että merkittävin kysymys on valvonta.

– Hallituksen sote-uudistuksen yhteydessä ei ole uskottavalla tavalla kerrottu, miten valvonta järjestetään hyvin pirstaleisessa järjestelmässä.

Oppositiossa on myös haluja muuttaa sanktiokäytäntöjä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Leena Meren mukaan vasta ”sadan tonnin sakko” saisi asioita tapahtumaan.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen kiinnitti huomiota siihen, että toistuvatkaan huomautukset eivät ole johtaneet toimiluvan menettämiseen.

Räsänen ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoivat, että henkilöstömitoitukseen ja valvontaan liittyvät ongelmat koskevat yksityisen hoivan lisäksi kunnallisia hoitopalveluja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt