Sipilän ehdokas ohitti kokeneet virkamiehet – nyt puhuu valinnan valmistellut ali­valtiosihteeri - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sipilän ehdokas ohitti kokeneet virkamiehet – nyt puhuu valinnan valmistellut ali­valtiosihteeri

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen kommentoi nimitystä IS:lle.

Julkaistu: 24.1.2019 19:30

Valtioneuvoston uuden osastopäällikön palkka 9 500 euroa kuukaudessa. IS kertoi eilen, että pääministeri Juha Sipilän ehdokas ohitti nipun virkaa hakeneita kokeneita virkamiehiä.

Valtioneuvoston kanslian alivaltiosihteeri Timo Lankinen kiistää, että valtioneuvoston uuden strategiaosaston päällikön nimityksessä olisi kyse pääministeri Juha Sipilän valinnasta tai ohjauksesta.

– Sipilä ei ole ottanut tähän erityisesti mitenkään kantaa, hän on totta kai hyväksynyt, että nimitys esitellään valtioneuvostossa. Mutta mitään käsiohjausta ei ole minulle päin tapahtunut missään muodossa, nimityksen valmistelusta vastannut Lankinen sanoo.

– Enkä tiedä keneen se sitten olisi kohdistunut, kun minä olen se valmistelija tässä tapauksessa.

Lankisen mukaan kyseessä on ollut ”ihan normaali valtioneuvostossa tapahtuva nimitysvalmistelu ja virantäyttömenettely”.

– Se voi olla sitten huhumylly, mutta se on sitten todella vain huhuja.

IS kertoi eilen, että Valtioneuvoston uuden strategiaosaston päälliköksi nimitetään torstaina Broad Scope Management Consulting Oy:n osakas ja hallituksen puheenjohtaja Seppo Määttä. Nimitys on viisivuotinen. IS:n tietojen mukaan Määtän valinta eteni vahvasti Sipilän henkilökohtaisen käsiohjauksen varassa.

Kuvakaappaus Broad Scope Management Consulting Oy:n sivuilta.

Lankisen mukaansa hänelle ei ole missään vaiheessa edes annettu ymmärtää, kuka Sipilän suosikki tehtävään on.

– Olemme toki käyneet keskustelun kärkihakijoista Sipilän kanssa. Mutta ei missään vaiheessa vihjaustakaan siitä, että hän on Sipilän suosikki.

Lankinen ei tiedä, tuntevatko Sipilä ja Määttä toisensa.

Pesti ja koko osasto on valtioneuvostossa uusi, ja sen tehtävä on toteuttaa valtioneuvoston strategista ohjausta. Uuteen osastoon on koottu yhteen politiikka-analyysiyksikön, taloudellisten ulkosuhteiden yksikön ja strategiasihteeristön tehtävät. Osastopäällikön palkka on Lankisen mukaan 9500 euroa kuukaudessa.

Tehtävään edellytettiin ylempää korkeakoulututkintoa, monipuolista tehtävän edellyttämää kokemusta ja käytännössä osoitettua johtamistaitoa ja johtamiskokemusta.

Tämän lisäksi edellytettiin myös kyvykkyyttä innovatiiviseen kehittämiseen ja tavoitteelliseen strategiseen johtamiseen sekä laajaa yhteiskuntapolitiikan strategioiden asiantuntemusta.

Tehtävään haastateltiin Lankisen mukaan ”huomattavan laaja joukko ihmisiä”. Määttä ohitti haussa nipun virkaa hakeneita kokeneita virkamiehiä, eikä ollut IS:n tietojen mukaan nimityksen virkamiesvalmistelussa kärkiehdokas osastopäällikön paikalle.

– Se ei kyllä pidä paikkaansa ollenkaan. En ymmärrä, mistä tällainen käsitys on edes syntynyt, Lankinen sanoo.

Hän kertoo itse poimineensa kärkihakijoiksi kolme henkilöä. He olivat Määtän lisäksi TEM:n maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen ja ympäristöministeriön ylijohtaja Tuula Varis.

– Virkamieskokemus on ollut laajempaa Hämäläisella ja Variksella, mutta katsoimme että Määttä on monipuolisemmin ansioitunut.

Valintaa tukivat esittelymuistion mukaan Määtän ”henkilökohtaisista ominaisuuksistaan saadut käsitykset”, kokemus strategioiden ja muutoksen toteuttamisesta sekä strateginen asennoituminen ja sovitteleva lähestymistapa.

– Hänellä on hyvinkin verrannollinen virkamieskokemus vuosilta 1999–2006. Hän on toiminut valtiovarainministeriössä useiden vuosien aikana johdon asiantuntijan projektijohtajana julkisen johtamisen tehtävissä ja myöskin konsulttitoimiston johtajana ja monissa konsulttihankkeissa vetäjänä.

Määttä on kauppatieteiden tohtori ja hallintotieteiden maisteri. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut Broad Scope Management Consulting Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja vanhempana osakkaana (senior partner).

– Kärkihakijoiden osalta alkaa olla sitten makuasia, mitä painottaa loppujen lopuksi ja mikä menee edelle. Mutta mielestäni tässä ei ole mitään syrjäyttämistä tapahtunut missään vaiheessa, Lankinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?