Sauli Niinistö: Arktista huippukokousta ei näytä olevan tulossa – taustalla Kertshinsalmen tapahtumat

Julkaistu:

Presidentti Sauli Niinistön mukaan kokouksen suunnittelu oli hyvässä vauhdissa ennen Kertshinsalmen tapahtumia.
Presidentti Sauli Niinistö piti Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa puheen ja vastasi sen jälkeen edustajien kysymyksiin. Niihin vastatessaan Niinistö sanoi, että Arktisen huippukokouksen suunnittelu oli hyvässä vauhdissa, mutta Kertsinsalmen tapahtumien jälkeen näyttää siltä, ettei kokousta ole tulossa. Suomi toimii vielä toukokuuhun asti Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana. Suomi oli toivonut, että se saisi Yhdysvaltain ja Venjän presidentit Arktisen neuvoston huippukokoukseen kautensa aikana.

– Suunnittelimme Arktisen huippukokouksen järjestämistä. Laatuaan ensimmäistä, jossa valtionpäämiehet olisivat voineet tavata toisiaan. Itse asiassa se sujui hyvin, kunnes Kertsinsalmella tapahtui ja nyt näyttää siltä, että emme pysty järjestämään sitä, Niinistö sanoi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov antoi vain viikko sitten lehdistötilaisuudessaan ymmärtää, että Suomella voi olla pian uutisia kerrottavanaan liittyen Arktisen neuvostoon.

– Tapahtumia on suunnitteilla, mutta niistä suomalaiset naapurimme ilmoittavat varmasti erikseen, Lavrov sanoi tuolloin.

Suomen ulkopoliittinen johto on aiemmin antanut ymmärtää, että kokouksen järjestämiseen on suhtauduttu positiivisesti niin Yhdysvalloissa kuin Venäjällä. Niinistön lausunnon valossa suunnitelmat ovat kuitenkin kohdanneen Kertsinsalmen tapahtumien jälkeen vastatuulta.

Niinistölle Strasbourgissa esitetty kysymys koski sitä, miksi Arktinen neuvosto näyttää toimivan hyvin, vaikka monet muut kansainväliset elimet ovat vaikeuksissa.

– Se on varmaan riittävän kylmä ympäristö kuumille puheille, Niinistö naurahti ja jatkoi:

– Sitä testataan nyt. Arktiseen liittyvät ympäristökysymykset, koko maapallolle vaarallinen jään sulaminen, ja valtaisat taloudelliset intressit. Testi on se, miten kahdeksan arktista maata voivat yhdistää ja käsitellä näistä asioita. On totta, että mitään valtaisan suuria ongelmia (neuvoston) työssä ei ole. Se johtunee siitä, että isot jäsenet, Yhdysvallat ja Venäjä, yrittävät molemmat pitää ongelmia nostattavat kysymykset pois sen pöydistä. Se on hyvä asenne.

Suomi toimii parhaillaan Euroopan neuvoston puheenjohtajana. Kausi päättyy toukokuun puolivälissä.

Niinistö tapaa Strasbourgissa muiden muassa Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jaglandin ja parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Liliane Maury Pasquierin. Lisäksi presidentti Niinistö osallistuu kansainvälisen holokaustin uhrien muistopäivän seremoniatilaisuuteen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt