Politiikka

Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin

Julkaistu:

Kommentti
Ville Niinistön todennäköinen muutto Brysseliin antaa vihreiden uudelle johdolle kortilla olevaa työrauhaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.
Lainataan alkuun Timo Soinia (sin), koska ex-puheenjohtajalta löytyy tilanteeseen täydellisesti istuva sutkautus: ”Kun vanha isäntä lähtee, pitää lähteä sen verran kauas, ettei tule Reinot jalassa syömään aamupuuroa ja kertomaan miten asiat on.”

Soini toisteli viisauttaan, kun Sampo Terho ryhtyi johtamaan sinisiä perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Sutkautus nousi elävästi mieleen, kun vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistö ja puolueen nykyinen puheenjohtaja Pekka Haavisto pitivät eduskunnan Pikkuparlamentissa yhteisinfoa kaikesta siitä, mitä Ville I:n haluaa seuraavaksi tehdä.

Niinistöllä oli vauhti päällä ja hän halusi aivan kaikkea.
  1. Europarlamentaarikoksi. Sitä toivovat Euroopan johtavat vihreätkin.
  2. Mukaan toistaiseksi kuvitteellisiin hallitusneuvotteluihin. Hän saa vihreiden tavoitteita läpi, sanovat aiemmat neuvottelukumppanit.
  3. Toistaiseksi kuvitteellisen hallituksen sparraajaksi EU-puheenjohtajakaudella. Se ei siitä ilman Niinistön kokemusta ja ekspertiisiä selviä.
  4. Eduskuntavaalikampanjan kiertueille. Kansalaiset vaativat, vaikkei Niinistö ole edes ehdolla. Sitten rumpujen pärinää ja...
  5. Niinistö on käytettävissä kuvitteellisessa hallituksessa kuvitteelliseksi EU-komissaariksi. Paikka Suomessa tosin menee perinteisesti vaalien suurimmalle puolueelle. Mutta mitä pienistä, siihen on nyt tultava muutos!

Uusi isäntä eli tässä tapauksessa Haavisto istui zeniläisesti omissa ajatuksissaan ja odotti puhetulvan loppua kärisvällisesti. Herrasmiehenä hän tietenkin kiitteli Niinistöä kaikin tavoin. Pieni pudotus maanpinnalle kuitenkin mahtui mukaan. Haavisto aikoo kuunnella Niinistön lisäksi kaikkia muitakin vihreitä konkareita ja osaajia hallitusneuvotteluissa, jos sellaiset eteen tulevat, ja komissaariksi on tarjoutunut myös europarlamentaarikko Heidi Hautala.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos ja kun Niinistö europarlamenttiin valitaan, osa vihreistä – eikä vähiten kesällä valittava puheenjohtaja – henkäisee todennäköisesti helpotuksesta. ”Vanha isäntä” saadaan Brysseliin höyryämään. Muiden niskaan hengittämisen kuumottavuudesta lienee karuja kokemuksia esimerkiksi Touko Aallolla. Kuiske kuuluu, että ohjeistusta puheenjohtajan tehtävään tuli tauotta. Haavisto sai siitä julkisesti osansa joulukuussa perussuomalaisista ja hallitusyhteistyötä syntyneessä tai Niinistön myötäavustuksella Twitterissä synnytetyssä kohussa. Kun Haavisto ei ilmestynyt kokouksesta riittävän nopeasti tarkentamaan lausuntoaan, Niinistö oli joukkoineen saanut Twitterin jo liekkeihin. Haaviston oli selkiytettävä viestiään tiedotteella.

 

Mikromanageeraus ei näytä laantumisen merkkejä.

Niinistön kulisseissa ja niiden ulkopuolellakin tapahtuva mikromanageeraus ei näytä laantumisen merkkejä, kun hän pyrkii varmistamaan, ettei kukaan tuhoa Ville I:n perintöä puolueessa. Niinistön huolta on tietenkin helppo ymmärtää, koska hän oli puheenjohtajana vielä tämän eduskuntakauden alussa ja silloin vihreiden kannatus oli pilvissä. Se tuppaa unohtumaan, että puolueen sääntöjen mukaan valtakausi tuli päätepysäkille ja vihreitä johtaa nyt vaiherikkaiden käänteiden jälkeen vaaleihin Haavisto.

Saarni-kabinetissa vanhan ja uuden isännän väliset luonne- ja näkemyserot tulivat ajoittain koomisestikin esiin. Kun Niinistö selosti korvaamattomuuttaan toistaiseksi kuvitteellisissa hallitusneuvotteluissa, hän naureskeli vastapelurien sanoneen, että hänen tyylillään vihreät saavat paljon tavoitteitaan läpi. Haavisto sen sijaan painotti joulukuussa IS:n haastattelussa, että hänen neuvottelutaitonsa ovat yksi hänen valttikorteistaan tehtävässä.

– Oma tyylini on aina ollut siltoja rakentavaa. Politiikassa se ei ole yhtään huono tyyli, mutta ei se näyttämötaiteellisesti tietenkään niin tenhoavaa ole.

Hän painotti IS:ssä tehneensä puolueelle myös selväksi, ettei aio ryhtyä vaalitenttien ”haukaksi”, vaan pysyy omana rauhallisena itsenään. Jo nyt voi nähdä, että Niinistöllä tulee olemaan kotisohvalla vaikeuksia hillitä twiittisormeaan. Jos vihreät hallitusneuvotteluihin menevät, nähdäänkö niissä siis vihreä hyvä ja paha poliisi -esitys. Sen nimeksi kävisi vaikkapa Säksättävä terrieri ja rauhanpiippumies. Kuka show’ta lopulta vetää? Helposti närkästyvä Niinistö (joka ei kuulu silloin edes eduskuntaryhmään) vai maltillinen Haavisto.

Niinistö tuli tiistaina myöntäneeksi, että hänen puheenjohtakautensa saavutuksilla on ollut ”pieni” rooli ratkaisussa lähteä mukaan eurovaaleihin. Vihreiden hallituksen kimpuun käynyt politiikka henkilöityi pitkälti Niinistöön ja hän sanoi kansalaispalautteessa haluttavan, että hän jatkaa sitä työtä. Jatkokysymys siitä, eikö kukaan muu vihreissä aja samoja asioita, nosti havaittavan virneen Haaviston kasvoille.

Astelmasta tuli mieleen paitsi Soinin sutkautus, myös maailmanmies Alexander Stubbin (kok) ja kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon yhteispressi Helsingissä EPP:n kärkiehdokaskisan tappion jälkeen. Riittävän kauaksi lähtenyt ”vanha isäntä” vei uudelta kaiken hapen ja tilan puhua. Sama ”vanha isäntä” kiilannee eurovaalien jälkeen itsensä myös Suomen EU-komissaariksi, jos kokoomus vaalit voittaa. Sori siitä, Ville!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt