Kommentti: Nuiva puolueloikkari kelpaa Liike Nytille – Rinteen sairausloma on vaaleissa Harkimoa isompi asia

Julkaistu:

Sdp:n puheenjohtajan pitkittynyt sairausloma ja tiedettyä vakavampi sairastuminen on vaaleissa isompi asia kuin Harry ”Hjallis” Harkimon Liike Nyt, joka alkaa Maria Lohelan loikkauksen myötä muistuttaa Paavo Väyrysen meininkiä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Maanantaina tapahtui politiikan rintamalla taas enemmän kuin lääkäri määrää.

Lääkärivertaus sopii hyvin, sillä päivän pääuutinen oli Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tiedettyä vakavampi sairastuminen ja sairausloman venyminen helmikuun loppuun saakka.

Osalle tuntui silti olevan jo viikonloppuna maailman tärkein uutinen, kuka kansanedustaja loikkaa Hjallis Harkimon Liike Nytiin mukaan.

Harkimon viritys oli taas totuttu tussahdus: Loikkariksi paljastui ex-puhemies Maria Lohela, josta tuli tempun myötä politiikan kolmiloikkaaja, sillä hän loikkasi ensin perussuomalaisista sinisiin ja nyt sinisistä siis harkimolaisiin.

Tussahdusta alleviivaa, ettei Lohela ole edes vaaleissa ehdolla. Harkimo itse taisi taannoin väittää, ettei edes yritä saada kansanedustajia (tai julkkiksia) muista puolueista riveihinsä. Lohela todistaa toista.

Tiettävästi Harkimo yritti saada riveihinsä myös kokoomuksen lahtelaista ex-kansanedustajaa (eduskunnassa 2007-2011) Ilkka Viljasta, mutta tämä ei suostunut.

Lohelan nuiva tausta puhuttaa taatusti

Sen sijaan Harkimolta voi kysyä, kuinka paljon Lohela tuo liikkeeseen uutta verta. Lohela nousi eduskuntaan 2011 jyrkän maahanmuuttovastaisena ja allekirjoitti Jussi Halla-ahon (ps) kannattajien nuivan manifestinkin.

Näinä aikoina Lohelan vanhat puheet haetaan taatusti puhuttaviksi. Harkimo saanee niitä kuittailla.

Lohela perustelee loikkaansa nyt soten vastustamisella. Lohelan hyppy sote-rintaman ulkopuolelle soten ei läpimenoa tietenkään helpota – mutta ei se sitä ratkaisekaan, mihinkään suuntaan, sikäli kun sotesta edes äänestetään enää tällä vaalikaudella. Eduskunnassa on yhä sote-enemmistö.

Lohelalle itselleen oli pettymys, kun puolisattumalta saatu puhemiehen pesti päättyi kesken kaiken. Sinisten ministerimäärä säilyi puoluehajaannuksen myötä ennallaan, mutta Lohelalle kävi kylmät, kun oman joukon parlamentaarinen voima tippui ja kokoomus nappasi kylmästi puhemiehen paikan Paula Risikolle (kok.).

Lohela muuttui hetkessä riviedustajaksi.

Harkimon Liike Nyt -viritys alkaakin muistuttaa päivä päivältä enemmän Paavo Väyrysen Seitsemän tähden ja ties mitä -liikkeitä. Monella Väyrysen kannattajalla on allaan ties kuinka mones puolueyritelmä, kuten Väyryselle itselläänkin.

Jännitys alkaa olla ilmassa Uudellamaalla: Läpäisevätkö sekä Väyrynen että Harkimo Uudenmaan noin 13 300 – 13 500 äänen äänikynnyksen – vai eivätkö läpäise? Muilta osin poliittinen äänivalli taitaa näillä näytöllä jäädä rikkomatta.

Alkaako Sdp:ssä taistelu Rinteen tuuraajasta?

Maanantain iso politiikan uutinen oli, että Sdp:n Antti Rinteen sairaus paljastui huomattavasti odotettua vakavammaksi ja sairauslomaa jatkettiin helmikuun loppuun saakka. Moni kysyy, riittääkö sekään.

Keuhkokuumeen lisäksi Rinne on saanut sairaalabakteerin ja hänelle tehtiin sepelvaltimon pallolaajennus. Kukaan ei puhu Espanjasta tehdystä hoitovirheestä, mutta tarpeellinen, Suomessa tehty varjoainekuvaus jäi Espanjassa tekemättä, ja vaalien gallupykkönen lennätettiin vuodenvaihteessa ambulanssikoneella Suomeen.

Helmikuussa Rinnettä olisi jo kaivattu politiikan pelikentille, vaikka tapahtumia ei sinänsä paljon olekaan. Merkittävin väliin jäävä tapahtuma taitaa olla Keskisuomalaisen vaalitentti.

Ei ole epäilystäkään, etteivätkö poliittiset vastustajat kunnioita Rinteen sairauslomaa.

Sairauksilla ei pelata hallitus-oppositio -pelejä.

Kysymys kuuluukin sen sijaan, millainen kissanhännänveto Sdp:n sisällä alkaa nyt Rinteen tuuraajasta. Puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin on ominut toistaiseksi eniten Rinteen tehtäviä, mutta hänen varovaiseen ja tosikkomaiseen linjaan on puolueen sisällä myös tyytymättömyyttä.

Jatkossa kyse on esimerkiksi siitä, mikä on toisen varapuheenjohtajan Maarit Feldt-Rannan rooli? Hän on Marinia huomattavasti kokeneempi kovissa paikoissa.

Puolueen kolmas varapuheenjohtaja Ville Skinnari saattaisi olla tuore ja kova kasvo, mutta Sdp:tä taitaa pelottaa Skinnarin esiin nostaminen. Hän on kulkenut nimittäin työelämäkysymyksissä omia polkujaan ja oli nykyisen hallituksen linjoilla jo ennen hallitusta. Kun Skinnari jo toissa syksynä kertoi, että irtisanomisen helpottaminen pienissä yrityksissä parantaisi työllisyyttä, sitä luettiin iloisella mielellä sekä hallituksessa että Suomen Yrittäjissä.

Sdp:ssä asia yritettiin vaieta.

Ehkä hätä on kuitenkin jo niin suuri, että vastuuta annetaan enemmän myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Antti Lindtmanille, vaikkei se ehkä toipilas-Rinnettä miellytäkään: Lindtman ja Rinne kamppailevat Sdp:n äänikuninkuudesta Uudenmaan vaalipiirissä ja Lindtman on myös Rinteen varteenotettavin seuraajaehdokas.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt