Keskusta ja kokoomus: Lohelan loikka uusi takaisku sote-äänestykselle – ”On tässä vielä aikaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Keskusta ja kokoomus: Lohelan loikka uusi takaisku sote-äänestykselle – ”On tässä vielä aikaa”

Kokoomuksen ja keskustan ryhmäjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen uskovat soten menevät eduskunnassa läpi Maria Lohelan loikasta huolimatta.

Kokoomuksen ja keskustan ryhmäjohtajat Kalle Jokinen ja Antti Kaikkonen uskovat soten menevät eduskunnassa läpi Maria Lohelan loikasta huolimatta.

Julkaistu: 21.1.2019 15:04

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen uskoo hallituksen rivien kestävän loppuun asti, vaikka oman puolueenkin rivissä on kriitikkoja.

Sinisten kansanedustaja ja entinen eduskunnan puhemies Maria Lohela ilmoitti tänään siirtyvänsä Harry Harkimon Liike Nyt -eduskuntaryhmään. Loikka ohentaa hallituksen tukirivejä eduskunnassa entisestään.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokisen mukaan kyse on yksittäisen edustajan henkilökohtaisesta ratkaisusta.

– Jos hallituksen enemmistöä mietitään, hallituksella on edelleen enemmistö eduskunnassa. Se on ollut hyvin niukka perussuomalaisten hajoamisesta lähtien. Kaikki äänestykset on silti tähän mennessä voitettu, Jokinen sanoo Ilta-Sanomille.

– Enemmistö on aina löytynyt. En epäile, etteikö näin olisi jatkossakin, Jokinen jatkaa.

Hallituksen rivit käyvät etenkin sote-äänestyksessä todella ohueksi, sillä jo aiemmin Susanna Koski (kok.) ja Elina Lepomäki (kok.) ovat ilmoittaneet äänestävänsä sotea vastaan. Lisäksi hallituksen tukirivistöissä alun perin seisseet Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen ovat perustaneet omat eduskuntaryhmänsä ja äänestävät sotea vastaan.

Onko koko sote nyt vaakalaudalla?

– En näe, että sen läpimeno olisi vaakalaudalla tai merkittävästi vaarantuisi. Eri edustajat ovat arvioineet sitä matkan varrella ja kertoneet mahdollisesta äänestyskäyttäytymisestään, mutta äänestystä ei vielä ole. Tilanne katsotaan sitten, kun äänestys on salissa.

Soten aikataulu on todella tiukka, eikä sen läpimeno nykyisen eduskunnan aikana ole varmaa. Jokinen sanoo olevansa luottavainen sen suhteen, että nykyinen eduskunta ehtii nuijia lain.

– On tässä vielä aikaa, eikä peli ole ohitse. Vaalit ovat vasta huhtikuussa, Jokinen sanoo.

Seuraako tästä ryhmäkurinpalautus eduskuntaryhmässä, jotta koko eduskuntaryhmä seisoo hallituksen takana?

– Kuten sanoin, kaikki äänestykset on voitettu. Siitä lähdemme, että hallituksen enemmistö voittaa ja kaikki vastuulliset hallituspuolueiden kansanedustajat ovat hallituksen esitysten takana. Siitä lähdetään, Jokinen sanoo.

Keskustan Kaikkonen: ”Niillä on mentävä, mitä on”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen uskoo soten menevän läpi suunnitellusti Lohelan loikkauksesta huolimatta.

– Se on hänen päätöksensä ja sillä hyvä. Vaikka uutinen on harmillinen, ei se silti sotea kaada, Kaikkonen sanoo.

– Odotan ja oletan, että loppupeleissä kokoomuksen rivit ovat suorana.

Kaikkonen huomauttaa myös, ettei voida tietää kaikkien opposition kansanedustajien äänestävän sotea vastaan. Keskustan kansanedustajien keskuudessa ei kuitenkaan ole tarvetta kurinpalautukselle ennen sote-äänestystä.

– Sote ei varmasti ole täydellinen tai ongelmaton, mutta riittävän hyväksi se on nyt viilattu. Meillä porukka ajattelee, että tämä vuosikausia hiottu uudistus tarvitaan, ja jossain kohtaa pitää vaan saada ratkaisuja aikaiseksi. Ja nyt on se aika. Emme pidä järkevänä, että vielä seuraava eduskuntakin käyttää tähän vuosia aikaa.

Miten tämä vaikuttaa sinisten asemaan ja uskottavuuteen hallituskumppanina?

– Eihän tämä nyt tietenkään hyvä asia ole. Mutta ei maailma tähän kuitenkaan kaadu. Niillä on mentävä, mitä on, Kaikkonen sanoo.

Tuoreimmat osastosta