Hävittäjäkeskustelu ottaa kierroksia – Heinonen: ”Haluan kuulla Rinteeltä, onko tämä SDP:n oikea uusi linja” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Hävittäjäkeskustelu ottaa kierroksia – Heinonen: ”Haluan kuulla Rinteeltä, onko tämä SDP:n oikea uusi linja”

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) tulkitsee sdp:n irtautuneen hävittäjälinjauksensa myötä puolustuspoliittisesta selonteosta.

SDP:n Sanna Marinin mukaan Suomeen hankittavien uusien hävittäjäkoneiden määrä ei ole vielä kiveen hakattu. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee SDP:n tuoretta näkemystä hankittavien hävittäjien määrästä.­

21.1.2019 6:55

Hävittäjähankintoja koskeva keskustelu otti viikonloppuna kierroksia sen jälkeen, kun neljä oppositiopuoluetta linjasi Ylellä Hornetit korvaavien koneiden lukumäärästä.

SDP, vasemmisto, vihreät ja perussuomalaiset olivat sitä mieltä, että Suomi voisi hankkia vähemmän hävittäjiä kuin tarjouspyynnön mukaiset 64 kappaletta.

– Olen kyllä todella huolissani, että jopa pääministerin tehtävää tavoitteleva puolue irtaantuu näin laajasta puolustuspolitiikan konsensuksesta, kansanedustaja Timo Heinonen (kok) kirjoitti verkkosivuillaan viitaten SDP:hen.

– Käytännössä tästä vähempi määrä tarkoittaa suoraan koko maan puolustamisesta luopumista.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee sdp:n tuoretta näkemystä hankittavien hävittäjien määrästä.­

Rkp:n entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn toivoi IS:n haastattelussa, etteivät poliitikot lähtisi peukaloimaan hävittäjien lukumäärää. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) syytti Ylellä oppositiopuolueita vastuuttomasta politiikasta.

Eikä aikaakaan, kun kuoroon oli yhtynyt muitakin.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Verkkouutisille olevansa ”pettynyt” ja ”yllättynyt” SDP:n hävittäjälinjauksiin.

Heinonen toivoi, että kyseessä oli vain SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä tämän sairaslomalla tuuraavan Sanna Marinin ”yksinajattelu”.

– Itse haluan kuitenkin odottaa vielä ainakin niin kauan kunnes SDP:n sairaslomalla oleva puheenjohtaja Antti Rinne palaa töihin. Haluan kuulla häneltä, että onko tämä SDP:n oikea uusi linja, hän kirjoitti verkkosivuillaan.

Marin vakuuttaa, että se todella oli SDP:n virallinen linja, sillä koneiden määrä ei ole vielä kiveen hakattu.

– SDP:n mielestä tarjouspyyntöihin saadut vastaukset on käsiteltävä asianmukaisesti ja kartoitettava eri vaihtoehdot ennen lopullista päätöstä.

Marinin mukaan kyse ei kuitenkaan ole vain koneiden määrästä, vaan kokonaisratkaisusta.

– SDP:n mielestä Suomelle pitää turvata uskottava ilmapuolustus myös tulevaisuudessa. Hävittäjähankinnassa pyritään sen vuoksi tiettyyn suorituskykyyn.

Marin kommentoi aihetta IS:lle tekstiviestitse.

SDP:n Sanna Marinin mukaan Suomeen hankittavien uusien hävittäjäkoneiden määrä ei ole vielä kiveen hakattu.­

Heinosen tulkinnan mukaan linjaus tarkoittaa, ettei SDP ole enää sitoutunut puolustuspoliittiseen selontekoon, jonka mukaan nykyisten Hornetien suorituskyky korvataan täysmääräisesti.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan Mika Karin (sd) mukaan selonteossa ei kuitenkaan päätetty koneiden lukumäärästä.

– Siinä oli kaikilla yhtenäinen näkemys siitä, että kyse on suorituskyvyn korvaamisesta, eikä kirjaus pidä sisällään kannanottoa lukumäärään, Kari sanoo.

Myöskään Ilmavoimat tai muut viralliset tahot eivät ole Karin mukaan lyöneet lukkoon lukumääriä.

– Ei 64 konetta käsittääkseni ole Puolustusvoimille sen enempää lattia kuin kattokaan vaan luku, joka on rakennettu olemassa olevan konemäärän pohjalta, josta lähdetään liikkeelle.

Sdp:n kansanedustaja Mika Kari.­

Nyt keskustelu keskittyy Karin mukaan lähinnä ”varjonyrkkeilyyn”, sillä koneiden keskinäisistä eroista ja suorituskyvyistä ei ole vielä tarkkaa tietoa.

Puolustusvoimat perustelee 64 koneen määrää parvilogiikalla, jossa osa koneista on samanaikaisesti tehtävässä, osa matkalla sinne ja osaa valmistellaan. Lähes kolmasosa koneista on myös koko ajan huollossa.

Harkinnassa ovat amerikkalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale, eurooppalainen Eurofighter Typhoon, ja ruotsalainen Saab Gripen E.

Alustavia tarjouksia hävittäjistä odotetaan tammikuun loppuun mennessä. Hävittäjien ostosta päätetään vuonna 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?