Orpo: SDP rakentaa sääntö-Suomea: ”He haluavat kirjata lakiin kaiken mahdollisen” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Orpo: SDP rakentaa sääntö-Suomea: ”He haluavat kirjata lakiin kaiken mahdollisen”

Orpon mukaan kokoomuksen esiopetus­lupauksen hintalappu on noin sata miljoonaa.

20.1.2019 17:03

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo katsoo, että SDP rakentaa ”sääntö-Suomea”, kun taas kokoomus pyrkii rakentamaan Orpon mukaan ”saa tehdä -Suomea”.

– He haluavat säännellä, normittaa ja kirjata lakiin kaiken mahdolliseen, Orpo kritisoi demareita kokoomuksen vaaliristeilylle pitämänsä puheen jälkeen.

Esimerkkeinä onnistuneista uudistuksista Orpo mainitsi alkoholiuudistuksen ja kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen.

Kokoomus on Orpon mukaan valmis vapauttamaan alkoholipolitiikkaa enemmänkin.

Orpon 40-minuuttisessa puheessa piikiteltiin useaan otteeseen demareita.

Yleisö reagoi myönteisesti heittoon sosialidemokraatista, joka valvoo ”uudessa peruskoulussa, osaako opettaja tehdä hommansa”.

Lue myös: Kommentti: Orpon Suomi-hehkutus lähti laukalle – yleisö syttyi demaripiikeistä

Taustalla on nähtävissä selkeä taktiikka, jossa kokoomus ja SDP asetetaan vastakkain. Kokoomus ja SDP taistelevat gallupien perusteella pääministeripuolueen asemasta kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Orpo haastoi demareita myös talouspolitiikassa.

– Haluaisin kuulla, että sosialidemokraatit ja muutkin puolueet sitoutuisivat velkaantumisen pysäyttämiseen eikä sallita sitä, että kun on saatu päätä pinnalle, niin ensi vuonna alkaisi hurlumheimeininki.

Myöskään kokoomuksen ajamat uudistukset eivät ole ilmaisia. Orpon mukaan puolipäiväisenä toteutettu kaksivuotinen maksuton esiopetus maksaisi ”noin sata miljoonaa”.

Orpo antaisi tukea myös vähävaraisille ihmisille, joiden pitäisi tehdä lämmitysjärjestelmäremontti ja päästä ”ilmastoa haittaavasta öljykattilasta eroon”.

Lisäksi kokoomuksen mukaan perhevapaauudistus pitää kirjata hallitusohjelmaan.

Uusia leikkauksia kokoomus ei esitellyt, mutta Orpon mukaan kokoomuksen myöhemmin julkaistavassa vero-ohjelmassa tulee olemaan pohdintaa yritystuista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?