Kommentti: Orpon Suomi-hehkutus lähti laukalle – yleisö syttyi demaripiikeistä

Orpo esitteli kokoomuksen ”saa tehdä -Suomen”. Välillä mentiin komiikan puolelle, kirjoittaa politiikan toimittaja Olli Waris.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo esitteli sunnuntaina kokoomuksen vaaliristeilyllä puolueen vaaliteemoja.

Orpolle voi antaa pisteet siitä, että hän piti yli 40-minuuttisen puheen ilman paperia, mutta puhe itsessään ei ollut kovin sykähdyttävä.

Komiikan puolelle heilahdettiin, kun Orpo hehkutti Suomea ja suomalaisia ylitsevuotavalla tavalla.

– Minä luotan Suomeen, minä luotan suomalaisiin, Orpo korosti ja kutsui suomalaisia maailman luotettavimmaksi kansaksi.

Orpon mukaan on Suomi on yksi maailman hienoimpia maita, jossa on muun muassa ”vähiten byrokratiaa”.

Toisaalta Orpon ”saa tehdä -Suomi” on maa, jossa viranomaiset liian usein sanovat, että ”ei onnistu”.

– Puretaan byrokratiaa, puretaan normeja, turhaa sääntelyä, vapautetaan ihmiset tekemään, niin Suomi on enemmän kuin tänään, Orpo sanoi.

Orpo nosti esiin myös kaupungistumisen ja sanoi, että Suomeen tulee rakentaa ”maailman parhaat kaupungit”. Suomalainen ruuantuotanto on totta kai maailman parasta sekin.

Kokoomuksen ”saa tehdä -Suomessa” saa Orpon mukaan myös epäonnistua. Jos ihmiselle käy huonosti, tulee ”hyvinvoiva Suomi”, joka ottaa kopin.

Kokoomuksen Suomessa ei myöskään ”kiusata verotuksella” ja annetaan ihmisten vaurastuakin.

Yleisö tuntui syttyvän demareille osoitetuista piikeistä.

– Uudessa peruskoulussa luotetaan maailman parhaimpiin opettajiin, annetaan heille tilaa tehdä nuorten kasvatus, ei sielläkään tarvita sosialidemokraattia valvomassa että osaako opettaja tehdä hommansa, Orpo näykkäisi.

Orpo viittasi myös demareiden ”löysiin” eläkeläisille osoitettuihin lupauksiin.

Piikki kuultiin myös silloin, kun Orpo painotti, että hävittäjäkaupoissa ”määrästä ei muuten saa tinkiä” – demarit ottivat Ylen kyselyssä sen kannan, että 64 hävittäjää ei ole kiveen hakattu lukema.

Orpo lupasi kokoomuksen sitoutuvan seuraavalla vaalikaudella perhevapaauudistuksen toteuttamiseen. Kokoomus haluaa toteuttaa myös maksuttoman kaksivuotisen esiopetuksen.

Polttomoottoriautoja kokoomus ei kieltäisi, mutta alentaisi pienipäästöisten ajoneuvojen autoveroa. Rahallista tukea kokoomus kohdistaisi ympäristöystävällisiin lämmitysjärjestelmäremontteihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?