Oulun tapahtumat nousivat esille kokoomuksen vaaliristeilyllä – oikeusministeri Häkkänen: ”Sinisten mopo keulii” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oulun tapahtumat nousivat esille kokoomuksen vaaliristeilyllä – oikeusministeri Häkkänen: ”Sinisten mopo keulii”

Häkkäsen mukaan vaatimukset perustuslain muuttamisesta ovat vailla realismia.

Kokoomuksen risteilyllä puheenaiheeksi nousi Oulun tapahtumat. IS jututti teemasta kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa ja oikeusministeri Antti Häkkästä.

20.1.2019 0:57

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ei odota ihmeitä ulkoministeriön selvitykseltä, jossa perataan läpi Oulun ja Helsingin epäiltyjen seksuaalirikosten jälkimainingeissa kansainväliset sopimukset.

– Olen paneutunut tähän järjestelmään jo juridiikan opinnoissa, se liikkumavara on hyvin pieni, en odottaisi (selvitykseltä) hirveästi, Häkkänen kommentoi IS:lle kokoomuksen vaaliristeilyllä lauantai-iltana.

Selvityksestä ilmoitti perjantaina sisäministeri Kai Mykkänen (kok).

Mykkänen pohdiskeli, että ”jos selvä kansan oikeustaju on ristiriidassa kansainvälisen sopimuksen tulkinnan kanssa, niin voimmeko tulkita asiaa toisin”.

Siniset esitti tällä viikolla, että Suomen pitäisi voida tulkita uudelleen YK:n pakolaissopimusta törkeistä seksuaalirikoksista tuomittujen kohdalla ja palauttaa henkilöitä myös vaaralliseksi katsottuihin maihin.

– Heillä mopo keuli, hätäisiä pykälämuutoksia ei pidä tehdä viikossa tai parissa, nyt tuli vielä perustuslain muutosesityksiä – ei, ei, ei. Jos Suomessa muutetaan perustuslakia, se vaatii vuosien pohjavalmistelun ja laajan tuen eduskunnassa, Häkkänen totesi.

– Nyt on pari kuukautta tosi asiassa eduskuntavaalikautta jäljellä, onko mitään realismia, että tehtäisiin perustuslain muutos tähän väliin, Häkkänen lisäsi.

Häkkäsen mukaan perusongelmana syksyllä 2015 oli EU:n maahanmuuttopolitiikka.

– Suomi halusi pitää kiinni ihmisoikeus- ja pakolaissopimuksesta, mutta EU:n yhteinen maahanmuuttopolitiikka ja rajavalvonta petti pahasti. Tällaista ei saa päästää enää tapahtumaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on vakuuttanut moneen otteeseen, että Suomi ei voinut olla syksyllä 2015 päästämättä maahan Ruotsin vastaiselle rajalle ilmaantuneita turvapaikanhakijoita.

Petteri Orpo, onko takki kääntynyt, kun hallitus selvittääkin nyt, voiko kansainvälisiä sopimuksia tulkita toisin?

– Se kysymys ei ole niinkään se, voidaanko hakea erilaisia tulkintoja, vaan halutaan katsoa kotimaista ja kansainvälistä keskustelua varten, vieläkö kansainväliset sopimukset auttavat hädänalaisessa asemassa olevaa, pitää olla kansainvälinen vertailu siitä, miten olemassaolevia sopimuksia sovelletaan. Fakta on, että kansainvälisiä sopimuksia ei tosta vain muuteta, Orpo kommentoi asiaa vaaliristeilyllä.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo otti hörpyn oluesta Silja Europan yökerhossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?