Yle: Neljä puoluetta katsoo, että hävittäjien määrä voisi olla pienempi kuin 64 – puolustusministeri Niinistö tyrmää - Politiikka - Ilta-Sanomat

Yle: Neljä puoluetta katsoo, että hävittäjien määrä voisi olla pienempi kuin 64 – puolustusministeri Niinistö tyrmää

Puolustusministeri Jussi Niinistön mukaan Suomi tarvitsisi yhteensä jopa sata hävittäjää.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) oli tänään lauantaina Ylen Ykkösaamun vieraana.

19.1.2019 11:17

Puolueiden viimeaikaiset ulostulot Suomen tulevista hävittäjähankinnoista viittaavat siihen, että kaupat tulevat olemaan myös yksi hallitusneuvotteluiden merkittävistä kysymyksistä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) vetosi tänään Ylellä puolueisiin, että ne sitoutuisivat ilmapuolustukseen hävittäjähankinnoissa. Hän toivoikin, ettei hallituksessa olisi tilaa puolueille, jotka eivät ole tähän valmiita.

Niinistö vieraili tänään lauantaina Ylen Ykkösaamussa.

Hornetit tulevat käyttöikänsä päähän 2020-luvun lopulla. Uusien koneiden hankinta käynnistettiin viime keväänä, ja Suomi on pyytänyt alustavia tarjouksia uusista hävittäjistä tammikuun loppuun mennessä.

Tarjouspyynnöissä koneiden lukumääräksi on ilmoitettu 64.

Yle kysyi puoluejohtajilta, voitaisiinko Suomeen hankkia vähemmän hävittäjiä kuin tarjouspyynnön mukaiset 64 kappaletta. Sdp, vasemmisto, vihreät ja perussuomalaiset katsovat, että hävittäjien määrä voisi olla pienempi kuin tämä.

– Vastuutonta politiikkaa, Niinistö kommentoi vastauksia.

– Tässä on nyt kyse siitä, halutaanko koko maata puolustaa. Jos alamme tinkimään 64 hävittäjästä, meidän täytyy määritellä se alue, jota puolustamme, hän sanoi.

Lue lisää: Kommentti: Kohta taistellaan hävittäjien määrästä, ja ensi jymähdykset kuultiin jo – hyväksyminen on lupalappu hallitukseen

Niinistön mukaan hävittäjien todellinen tarve on paljon nyt ilmoitettua suurempi.

– Minun mielestäni pitäisi olla sata, mutta ikävä kyllä olemme joutuneet tinkimään tästä.

Hän kuitenkin myöntää, että tämä vaatisi huomattavasti lisää rahoitusta.

– Olemme hyvin maltillisesti tässä liikkeellä. Aina pitäisi olla mielestäni myös rikkomavaraa. Nykyisistä horneteista on kaksi mennyt rikki.

Sata hävittäjää riittäisi Niinistön mukaan koko maan jatkuvaan puolustamiseen, ottaen huomioon että melkein kolmasosa koneista on koko ajan huollossa.

Suomen periaatteena oli aikaisemmin ollut, että puolet hävittäjistä ostetaan lännestä ja puolet idästä. 1990-luvulla horneteja hankittaessa tästä käytännöstä kuitenkin luovuttiin.

Niinistön mukaan siirtyminen takaisin kahden eri hävittäjätyypin malliin on epätodennäköistä.

Päätöksen hävittäjien ostosta vahvistaa seuraava hallitus, mutta kaikki puolueet ovat vasemmistoa lukuun ottamatta sitoutuneet arviolta 7-10 miljardin euron hankintaan.

Ehdolla on viisi konetyyppiä: amerikkalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35, ranskalainen Dassault Rafale, eurooppalainen Eurofighter Typhoon, ja ruotsalainen Saab Gripen E.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?