Politiikka

Sisäministeri Mykkänen hallituksen hätäkokouksesta: Ohjelma seksuaalirikosten torjumiseksi saadaan ensi kuussa

Julkaistu:

Hallitus lupaa toimenpidepakettinsa valmiiksi helmikuun puolivälissä.
Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) selvitti toimittajille eduskunnassa hallituksen tämänpäiväisen hätäistunnon sisältöä. Istunnossa käsiteltiin Oulun tapauksesta noussutta kysymystä seksuaalirikosten torjumiseksi.

Mykkäsen mukaan ulkoministeriö selvittää sitä, miten Suomi voi tulkita kansainvälisiä sopimuksia.

– Liittyen esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen oikeuksiin, tai miten voidaan ottaa törkeiden rikosten tausta huomioon, kun myönnetään oleskelulupia. Vai voidaanko tällaisia henkilöitä asettaa erityistarkkailuun. Sopimuksia on paljon, Mykkänen totesi.
Suomi ei ole lähdössä muuttamaan kansainvälisiä sopimuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Selvitys koskee tulkintakysymyksiä. Emme voi yhtäkkiä muuttaa sopimuksia, ja tarkoitus ei ole irtisanoutua ihmisoikeussopimuksista tai ihmisoikeuksien noudattamisesta.

– Osassa asioissa on syytä katsoa, että jos selvä kansan oikeustaju on ristiriidassa kansainvälisen sopimuksen tulkinnan kanssa, niin voimmeko tulkita tätä asiaa toisin.

– Meillä on paljon sopimuksia, joita muut maat tulkitsevat toisella tavalla paikka paikoin, Mykkänen sanoi.

Sisäministeri Mykkänen ei lähtenyt ennakoimaan, mitä sopimuksia voisi tulkita toisella tavalla.

– Yksi keskeinen kysymys on monessakin kohtaa prosessia se, millä tulkinnoilla voidaan todeta, että henkilön rikollinen käyttäytyminen voidaan huomioida. Oli se sitten oleskeluluvan myöntämisessä, karkotuksessa, kiinniotossa tai kansalaisuuden menettämisessä, Mykkänen sanoi.

Suomi käy koko ajan kahdenvälisiä neuvotteluja turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi kotimaahansa, mutta Mykkäsen mukaan Suomi vetoaa nyt EU:hun suurempien ja yhteisten muskelien saamiseksi.

– Vetoamme EU:hun. Monessa maassa on lainvoimaisia kielteisiä päätöksiä on 2015 tulleista selvästi enemmän kuin aiemmin. Vetoamme, että EU avaisi neuvottelut vastaanottosopimuksista keskeisten turvapaikkamaiden kanssa. EU on miljardien rahoittaja Afganistaniin, Somaliaan, Irakiin ja moneen muuhun maahan. Jälleenrakentaminen on tärkeintä turvallisuustyötä pitkällä aikavälillä. Kumppanuus täytyy olla molemminpuolinen, että velvoite ottaa omat kansalaiset takaisin – jos heillä ei ole oikeutta oleskella Euroopassa – myöskin täyttyy.

– Kahdenvälisiä keskusteluja on jatkuvasti käyty. Tässä ulkoministeriö ja sisäministeriö tekevät minkä voivat. Siellä tapahtuu asioita. Kysymys on Euroopan yhteisestä turvallisuusalueesta ja Suomella pienenä maana ei ole sellaisia muskeleita kuin Euroopalla yhtenäisenä, Mykkänen totesi.

Hallitus ei päättänyt vielä mistään konkreettisista toimista alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjumiseksi.

– Tämä oli tilannekatsaus hallitukselle. Päätimme jatkaa sillä valmistelulinjalla, jonka tiistaina sovimme. Teemme sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriryhmän johdolla lisätoimenpiteitä. Olemme vedonneet eduskuntaan, ja saaneet myönteisen vastauksen, että eduskunnassa olevia esityksiä viedään nopeutetusti eteenpäin. Linjaukset ovat vasta edessä.

– Viranomaiset tekevät toimenpiteitä, joita ohjeistamme, ja jotka eivät vaadi lakeja. Sitten eduskunta käsittelee tällä valtiopäiväkaudella ne esitykset, jotka tässä talossa ovat, Mykkänen kertoi.

Hallitus lupaa omat toimenpiteensä ja tulkintansa kansainvälisistä sopimuksista valmiiksi helmikuun puolivälissä.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi, että hallitus on valmis antamaan lisäbudjetissa rahaa seksuaalirikosten torjumiseksi. Lisäpanostukset selviävät, kun ministeriryhmät saavat ehdotuksensa valmiiksi.

Sisäministeri Mykkänen muistutti, että kenenkään ei pidä ryhtyä seksuaalisiin tilanteisiin alaikäisten kanssa. Poliisi saa vuodessa noin tuhat ilmoitusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Meidän täytyy yhteiskuntana herätä. Vetoan kaikkiin suomalaisiin, että tänä päivänä ei alaikäisen kanssa voi ajautua sellaisiin tilanteisiin, jotka muodostuvat seksuaalisen hyväksikäytön piiriin.

– Poliisille tulee keskimäärin kolme ilmoitusta päivässä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joista noin neljäs liittyy ulkomaalaistaustaisen toimintaan. Tämä on neutraalimpi tapa todeta, missä ollaan, Mykkänen sanoi.