Ritva kysyi, tulisivatko puheenjohtajat toimeen 518 eurolla/kk – Henriksson avautui kokemuksistaan seitsenlapsisessa yksinhuoltajaperheessä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ritva kysyi, tulisivatko puheenjohtajat toimeen 518 eurolla/kk – Henriksson avautui kokemuksistaan seitsenlapsisessa yksinhuoltajaperheessä

Julkaistu: 17.1.2019 21:31

Sampo Terho kertoi työttömänä elämisestä.

Ritva Rovaniemeltä halusi tietää, tulisivatko puheenjohtajat toimeen työttömän ihmisen tavoin 518,40 eurolla kuukaudessa. Ritvan kysymys esitettiin IS:n Tule ja kysy -tentissä kaikille puheenjohtajille.

RKP:n Anna-Maja Henriksson vastasi, että omakotitalossa asuvana kahden lapsen äitinä se ei enää onnistuisi, mutta paljasti kokeneensa köyhyyttä lapsuudessaan.

– Isäni kuoli, kun oli noin puolivuotias, äitini joutui yksinhuoltajaksi seitsemän lapsen kanssa, olen elänyt sitä elämää, jolloin oli todella tiukkaa.

  • Yllä olevalla videolla puoluejohtajat vastaavat IS:n lukijan kysymykseen siitä, tulisivatko he toimeen 518,40 eurolla kuukaudessa.

Sinisten Sampo Terho mainitsi tulleensa toimeen ”vähemmälläkin” vuonna 2006, jolloin hän oli vuoden ajan työtön ja asui Helsingissä 20 neliön kaksiossa.

– On myönnettävä, että kun on lapsi ja vaimo, se ei olisi enää niin helppoa kuin silloin, syödä vain makaronia ja tonnikalaa.

Vihreiden Pekka Haavisto kertoi eläneensä vähemmälläkin rahalla nuoruudessaan, mutta katsoi, että 518 eurolla pärjääminen olisi nykyisin mahdotonta, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

SDP:n Sanna Marin kertoi, että hänellä on kokemusta viimesijaisella toimeentuloturvalla elämisestä, mutta ei ottanut kantaa siihen, pärjäisikö hän enää reilulla 500 eurolla.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoi, että hänellä on jonkin verran kokemusta pienellä toimeentulolla sinnittelemisestä opiskeluajoilta.

– Ihminen tulee toimeen vähällä rahalla, jos on vähän rahaa.

Seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyrynen ilmoitti, että jos olisi pakko, hän tulisi toimeen 518 eurolla kuukaudessa.

– Olen erittäin säästäväinen mies, kaikki sen tietävät, mutta onneksi toimeentuloni on paremmin turvattu.

Keskustan Annika Saarikko kuvaili 518 euroa ”valtavan pieneksi summaksi”.

– Hyväosaisena on vaikea kuvitella sitä niukkuutta.

Kokoomuksen Petteri Orpo tunnusti, että hän ”tuskin tulisi sillä toimeen”.

Samoilla linjoilla olivat vasemmistoliiton Li Andersson ja kristillisdemokraatteja edustanut varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?