Politiikka

Kommentti: Maahanmuuttovaalit hyödyttävät Jussi Halla-ahoa – sekä Li Anderssonia ja Pekka Haavistoa

Julkaistu: , Päivitetty:

Jos vaalikeskustelu keskittyy maahanmuuttoon, vaikeinta on vanhoilla valtapuolueilla kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Joskus cocktailiin osuu aivan oikeat aineksin. IS:n Tule ja kysy -tilaisuuden tiukimmat hetket koettiin, kun Sanomatalon lavalle astuivat perussuomalaisten Jussi Halla-aho, vasemmistoliiton Li Andersson ja vihreiden Pekka Haavisto. Ette varmaan arvaa mistä puhuttiin?

Oulussa paljastuneiden vakavien rikosepäilyjen jälkeen agenda oli selvä. On varsin selvää, että alaikäisten hyväksikäytön ja seksuaalisen väkivallan estämiseksi pitää tehdä nyt paljon.

Koska rikosepäilyt kohdistuvat ulkomaalaistaustaisiin miehiin, on ollut selvää, mistä myös puhutaan. Halla-aho otti luonnollisesti asiasta kaiken irti ihmisiltä tulleisiin kysymyksiin vastatessaan.

Aina ne nuoret

Ahtaimmalle perussuomalaisten puheenjohtaja joutui, kun esitettiin kysymys puolueen nuorisojärjestössä intoa herättäneestä etnonationalismista. Siinä ei puhuta enää vieraasta kulttuurista vaan ihonväristä ja alkuperästä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy


Halla-aho joutui vakuuttelemaan, että Suomeen kyllä mahtuvat saamelaiset tataarit, juutalaiset ja saamelaiset. Fanaattisimpien etnonationalistien mielestä eivät nämä, eivätkä edes suomenruotsalaiset.

Halla-aho joutui käyttämään perinteisten puoluejohtajien selitystä, kun nuorisjärjestöltä karkaa mopo: nuoret nyt vain tuppaavat olemaan radikaaleja ja kyllä ne siitä ajan myötä tasoittuvat.

Tähän Andersson pääsi kiinni kuin terrieri ja Haavisto säesti tasaisen rauhallisesti. Halla-aho pisti vastaan aivan ammattimaisesti. Illan tulenkatkuisinta väittelyä. Sellaista, jota monet haluavatkin kuulla ja josta politiikka elää.

Vanhoilla vaikeinta

Totta kai maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin kohdistuvat rikosepäilyt nostavat perussuomalaisten suosiota, kun he ovat näistä vuosikausia varoitelleet. Moni rotuopeista ja muukalaiskammosta vähät välittäväkin tunteen nyt olonsa turvattomaksi.

Mutta monet suomalaiset epäilevät ja suorastaan pelkäävät perussuomalaisia. Kun perussuomalaisten suosio kasvaa, siitä hyötyvät heidän innokkaimmat vastustajansa, eli vihreät ja vasemmistoliitto. Niidenkin taktiikoille vastakkainasettelu on herkkua.

Vaikeinta on vanhoilla valtapuolueilla. Demarit ovat kuluneen vuosikymmenen pelänneet duunariäänestäjien katoamista perussuomalaisten riveihin. Toisaalta monet vanhat ja nuoret aatteen ihmiset ovat vasemmistoliiton ja vihreiden linjalla. Ei ihme, että demarijohto ei aina tiedä miten päin olisi.

Keskustan tilanne on hankala, koska nyt esillä olevat rikosepäilyt keskittyvät puolueelle ja Juha Sipilälle tärkeään Oulun vaalipiiriin. Sieltä tyytymättömyys säteilee muillekin keskustan sydänmaille.

Kokoomus pääsee vähemmällä, mutta kyllä sielläkin näitä mietitään.


Vai sittenkin jotkut muut vaalit?

Sitten voi tietenkin käydä niin, että ei tulekaan maahanmuuttovaaleja. Nykyinen julkisuus on asioillekin nopeaa ja kuluttavaa.

Uutisoinnin nopeus ja sosiaalinen media nostavat esiin asioita ennen näkemättömällä teholla ja volyymilla. Yliannostus tärkeissäkin asioissa tulee nopeasti vastaan ja ennen kuukausia eläneet aiheet menettävät teränsä viikoissa. Vaaleihin on vielä kolme kuukautta.

Isojen puolueiden intressissä on keksiä jotain muuta puhuttavaa ja vähän äkkiä.

Lue lisää: Katso IS:n erilainen vaalitentti – vain kansan kysymyksiä, näin puheenjohtajat vastasivat

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt