Asentaja-Ismon aktiivimallia koskeva kysymys hiljensi Orpon ja Saarikon: ”Tämä kuulostaa kohtuuttomalta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Asentaja-Ismon aktiivimallia koskeva kysymys hiljensi Orpon ja Saarikon: ”Tämä kuulostaa kohtuuttomalta”

Julkaistu: 17.1.2019 19:41

SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marinin mukaan SDP peruu aktiivimallin.

Hallituksen kiistelty aktiivimalli nousi esiin IS:n Tule ja kysy -tentissä Tampereella asuvan Ismon kysymyksen kautta.

Työura kestänyt yli 43 vuotta asentajana raskaassa metallissa. Vasen korva kuuro, oikeassa korvassa tinnitus, kestänyt 30 vuotta. Silmissä glaukooma, oikeassa kädessä valkosormisuus johtuen mutteripyssyn käytöstä, varpaassa nivelrikko ja joudun käyttämään erikoiskenkiä. Kolmen ja puolen vuoden päästä tulee alin eläkeikä vastaan. Elikkä kaikki ymmärtää, ettei kukaan meikäläistä työllistä. Kysymys kuuluu, jos joudun työttömäksi, onko oikein, että leikkuri leikkaa päivärahaa tai toisena vaihtoehtona joudun käymään te-keskuksen turhanpäiväisillä kursseilla. Pitäisikö aktiivimallissa ottaa huomioon työuran pituus?

Ismon kysymys silmin nähden vakavoitti ministerit.

– Olemme selkeästi tehneet päätöksen, että aktiivimallia kehitetään niin, että ei tule kohtuuttomia tilanteita, tämä sairauskertomus kuulostaa kohtuuttomalta, tätä valmistellaan kolmikannassa, että kohtuuttomat tilanteet saadaan pois, Orpo sanoi.

Saarikon mukaan Ismon kertomus saa kysymään, onko tämän kaltaisen henkilön syytä hakea työtä.

– Olisi yhteiskunnan velvoite harkita, onko tällaisen ihmisen paikka työttömyyden liittyvien velvoitteiden äärellä, joita sinänsä puolustan. Työvoimaviranomaisten mukaan työttömyyden piirissä on ihmisiä, jotka kuuluisivat työkyvyttömyyseläkkeelle, Saarikko sanoi.

– Hänellä saattaisi olla halu tehdä jotakin. Työelämän suurin ongelma on se, että vain täysissä voimissa oleva kelpaa, osatyökykyisyys ei kelpaa, se on iso peiliin katsomisen paikka, Saarikko lisäsi.

  • Katso keskustelu yllä olevalta videolta.

Sairauslomalla olevaa SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä tentissä tuurannut varapuheenjohtaja Sanna Marin sanoi, että SDP on valmis perumaan aktiivimallin.

– Me tarvitaan enemmän palveluita, aktiivimalli ei ole tuonut mitään lääkkeitä, Marin kritisoi ja sätti aktiivimallia ”täydelliseksi epäonnistumiseksi”.

– Mulla on sellainen fiilis, että te olette vastustaneet kaikkia hallituksen työllisyystoimia, kuten työttömien haastatteluja, Saarikko haastoi.

SDP on luvannut jo aiemmin perua aktiivimallin. Vielä kuuluisampi lupaus koskee niin sanottua ”vappusatasta”: Rinne lupasi viime vappuna nostaa alle 1400 euron eläkettä saavien nettotuloja 100 eurolla kuukaudessa.

Pirkko Vantaalta epäili, että lupaus ei tule toteutumaan.

– Tästäkin lupauksesta on tarkoitus pitää kiinni, Marin vastasi.

– Rinne on sanonut, että eläkkeitä nostetaan 30 eurolla. Onko se satanen vai 30 euroa, tämä on todella tärkeä tieto, Orpo tiukkasi Marinilta.

Marinin mukaan alle 1400 euroa eläkettä saavien nettotuloja nostetaan sadalla eurolla ”mahdollisimman pian, toivottavasti jo seuraavalla kaudella”.

– En halua sanoa, että tämä on tyhmä lupaus sinänsä, mutta haluaisin, että ei muodostuisi isoa joukkoa pettyneitä, olen varovainen lupaamaan nopeita kiihdytyksiä, Saarikko sanoi.

Rinne on arvioinut vappusatasen hintalapuksi 700 miljoonaa euroa. Demareiden lupaus koskee kansan-, takuu- ja työeläkettä saavia kansalaisia.

– Jos talouskehitys jatkuu tämmöisenä ja jos me ollaan hallituksessa, me ajetaan sitä, että sata euroa nettona tulee ensi vaalikaudella kaikille alle 1 400 euroa tienaaville, Rinne ilmoitti joulukuussa.

Marin syytti hallitusta IS:n tentissä indeksijäädytyksistä ja lääke- ja matkakorvausten leikkauksista.

Saarikon mukaan hallituksen päätökset ovat olleet ”hirveän kipeitä”, mutta Saarikko peräänkuulutti kriitikoilta suhteellisuudentajua.

– Lapsilisäleikkaus oli euro kuukaudessa, Saarikko havainnollisti.

Sekä Orpo että Saarikko mainostivat hallituksen taloussaavutuksia ja totesivat, että 120 000 ihmistä on saanut töitä Sipilän hallituksen aikana.

  • Katso alla olevalta videolta Annika Saarikon, Petteri Orpon ja Sanna Marinin osuus Tule ja kysy -tentissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?