Politiikka

Pekka tiukkasi Petteri Orpolta syksyn 2015 pakolaisvirrasta – Orpo: ”Turvapaikanhakijoita ei olisi voitu jättää Ruotsin rajalle”

rac

Julkaistu:

Paavo Väyrysen mukaan turvapaikanhakijat olisi voitu karkottaa Ruotsin-vastaiselta rajalta.
Pekka Haminasta tiukkasi valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok) IS:n Tule ja kysy -tentissä Orpon roolista sisäministerinä syksyllä 2015.

Pekan mukaan Orpo ei tehnyt sisäministerinä mitään ”hallitsemattoman maahanmuuton estämiseksi”, kun Suomeen tuli kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita.

– Tehtiin vaikka kuinka paljon siitä hetkestä, kun Eurooppa yllätettiin. Laivareitit saatiin tukittua, lentoreitit samoin, Venäjän raja saatiin neuvoteltua, Orpo puolustautui.

– Tilanne kärjistyi Ruotsin rajaan: Kävimme asiaa läpi oikeusoppineiden, rajavaltiolaitoksen ja hallintovaliokunnan kanssa. Turvapaikanhakijoita ei olisi ollut mahdollista jättää Ruotsin rajalle, Orpo vannoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Orpon mukaan rajatarkastusten asettaminen ei olisi muuttanut tilannetta: Useiden Euroopan maiden läpi Suomen rajalle tulleet turvapaikanhakijat olisivat voineet kysyä turvapaikkaa.

Orpo viittasi Suomen lainsäädäntöön ja kansainvälisiin sopimuksiin, joiden vuoksi Suomi ei olisi voinut Orpon mukaan laittaa ”puomia Ruotsin rajalle”.

Seitsemän tähden liikkeen Paavo Väyrynen väitti aiemmassa tentissä, että Schengen-maasta tulevat henkilöt olisi ollut mahdollista karkottaa Suomen Ruotsin-vastaiselta rajalta syksyllä 2015.

– Tästä on myöhemmin tullut Euroopan tuomioistuimen ratkaisu. Tämä on selittelyä ja te olette vastuussa, virhe oli hirvittävä, Väyrynen syytti hallitusta.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin) sanoi, että Väyrynen ”ei ole maahanmuutto- vaan todellisuuskriittinen”.

– Jos Suomi on tehnyt niin ääriliberaalia maahanmuuttopolitiikkaa, niin etkö sinä ole henkilö, jolla on kaikkein eniten ministeripäiviä kuta kuinkin Suomessa, miksi et korjannut yhtäkään asiaa, Terho kuittaili.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt