Kyselytunnilla puitiin Oulun ja Helsingin tapahtumia – Häkkänen valmis tarkastelemaan seksuaalirikosten vanhenemisaikaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kyselytunnilla puitiin Oulun ja Helsingin tapahtumia – Häkkänen valmis tarkastelemaan seksuaalirikosten vanhenemisaikaa

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) on valmis tarkastelemaan seksuaalirikosten vanhenemisaikoja.

Julkaistu: 17.1.2019 18:08

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan hallitus kääntää nyt ”kaikki kivet”.

Eduskunnan kyselytunnilla oli torstaina käytännössä vain yksi aihe: seksuaalirikokset.

Taustalla on alaikäisiin tyttöihin kohdistuneet epäillyt seksuaalirikokset Oulussa ja Helsingissä, joista epäillään nuoria ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoi olevansa valmis tarkastelemaan seksuaalirikosten vanhentumisaikaa uudelleen.

– Olen tavannut 60–70-vuotiaita ihmisiä, jotka kantavat näitä asioita sisällään, Häkkänen totesi ja viittasi ”pysyviin vaurioihin”.

Seksuaalisen ahdistelun syyteoikeus vanhenee nyt kahdessa vuodessa, lapsen seksuaalisen hyväksikäytön syyteoikeus kymmenessä vuodessa ja lapsen törkeän seksuaalisen hyväksikäytön syyteoikeus 20 vuodessa.

Vakavimpien lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan silloin, kun uhri täyttää 28 vuotta.

Keskustelu laajeni myös turvapaikkapolitiikkaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) vakuutti, että hallitus on toiminut määrätietoisesti pakolaiskriisin alusta alkaen.

Orpon mukaan turvapaikanhakijoita ei voitu pysäyttää Suomen rajalle syksyllä 2015 rikkomatta kansainvälisiä sopimuksia tai Suomen omia lakeja.

– Se, mitä on tehtävissä perustuslain ja kansainvälisten sopimusten puitteissa, on kuta kuinkin tehty, mutta jokainen kivi täytyy kääntää, Orpo sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?