Politiikka

Keskusta haluaa ”reinikaiset” takaisin –  poliisien määrä lisääntyisi 650:lla

Julkaistu:

Suomen syrjäseuduille halutaan kokonaistyöajallisia lähipoliiseja.
Keskusta haluaa muinaisen Reinikainen-televisiosarjan kaltaiset lähipoliisit takaisin Suomen kaupunkeihin, kyliin ja sorateiden varsille.

Keskusta esittää torstaina julkistetussa sisäisen turvallisuuden ja oikeuspolitiikan linjauksessaan, että poliisien määrä nostetaan 7 200 poliisista 7 850 poliisiin vuoteen 2023 mennessä.

Keskustan sisäisen turvallisuuden työryhmän puheenjohtajana toiminut kansanedustaja Antti Kurvinen korostaa, että Suomeen tarvitaan lisää kenttäpoliiseja, ei niinkään poliiseja hallintotehtäviin.

– Meidän pitää pystyä muokkaamaan poliisin organisaatiota sillä tavoin, että meillä on kentällä käsipareja, jotka näkyvät ihmisten arjessa ja jotka tutkivat vaikkapa tavallisiin ihmisiin kohdistuneita omaisuusrikoksia, Kurvinen sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusta haluaa ratkaisun myös siihen, että Suomen harvaanasutuimmilla alueilla ei poliiseja nähdä juuri koskaan.

– Uutena ratkaisuna me esitämme kokonaistyöajallisia lähipoliiseja haja-asutusalueille. Puhumme tässä nyt Itä- ja Pohjois-Suomen erittäin harvaanasutuista alueista, Kurvinen sanoi.

Kurvisen mukaan vuoroissa päivystävien poliisipartioiden käyttö ei ole harvaanasutuimmilla alueilla kustannussyistä mahdollista eikä järkevää tehtävien vähyyden vuoksi, mutta kokonaistyöajalla työskentelevä lähipoliisi voisi tuoda ratkaisun ongelmaan. Lähipoliisi vastaisi tarvittaessa päivystystehtävistä, mutta tekisi alueella myös yhteisöllisiä tehtäviä, kuten turvallisuuskasvatusta kouluissa.

Reaalimaailman ohella keskusta haluaa lähipoliiseja myös internetiin torjumaan netissä tapahtuvaa rikollisuutta.

Aikaisemmin kiinni syrjäytymiseen

Poliisien määrän kasvattamisen ja syrjäseutujen lähipoliisitoiminnan ohella keskusta haluaa kohentaa Suomen sisäistä turvallisuutta muun muassa puuttumalla syrjäytymiseen entistä varhaisemmassa vaiheessa sekä vähentämällä rattijuoppoutta, huumekuskien määrää ja muita liikennerikoksia. Samaan aikaan keskusta haluaa puuttua myös perhe- ja lähisuhdeväkivaltaan, missä Suomi on yksi Euroopan kärkimaita.

Keskituloisten kansalaisten mahdollisuutta hakea ja saada oikeutta keskusta parantaisi muun muassa korottamalla yleisen oikeusavun tulorajoja.

Kurvisen mukaan keskustan sisäisen turvallisuuden ja oikeuspolitiikan linjausten toteuttaminen maksaisi hieman yli 100 miljoonaa, mistä reilut 80 miljoonaa maksava poliisien määrän lisääminen olisi suurin menoerä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Temptation Island Suomi -sinkut Emma ja Jenna lupaavat hyvin kostean ja kiihkeän kauden: ”Kyllä siellä lippistä kudottiin”
   Viihde
  3. Formulalupaus Niko Kari sopimukseen F3-sarjan kärkitallin kanssa: ”Olen erittäin luottavainen”
   Formula 1
  4. Hollantiin siirtyvää Euroopan lääkevirastoa uhkaa jättilasku Lontoon tiloista – sopimus ulottuu vuoteen 2039
   Ulkomaat
  5. Keskustan varapuheenjohtaja Anne Bernerin lähdöstä: ”Kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että ehdokkuudesta olisi kerrottu etukäteen”
   Kotimaa
  6. Kummelin sketsi päätyi FC Barcelonan julkaisuun – suurseura purki pettymystään sketsihahmon tuskalla
   Mestarien liiga
  7. Toinen vanhemmista pahoinpiteli pikkuvauvan hengenvaarallisesti – kumpikaan ei saa syytettä, koska varmuutta tekijästä ei saatu
   Kotimaa
  8. Sokkotestasimme 18 ja 239 euron kahvinkeittimessä valmistetun Juhla Mokan – toinen kahvi voitti lukemin 5–3
   Ajankohtaista
  9. Ystävä lähetti Jethro Rostedtille lomaparatiisista kuvan, joka sai kiinteistövälittäjän järkyttymään – paljastaa karun todellisuuden
   Viihde
  10. Kilpailu- ja kuluttajavirasto perää järeämpiä aseita pikavippifirmojen valvontaan: ”Keinot ovat 70-luvulta”
   Taloussanomat
  11. Tellervo Koivisto kukitti 100-vuotiaan lentopalloilijan – myös presidentti Mauno Koiviston pelipaita nostettiin kattoon
   Lentopallo
  12. Näytä lisää