Politiikka

Poikkeuslakia vaatineet siniset väläyttivät jo hallituksesta lähtemistä – Sipilä: ”Vaalien alla aika tyypillistä”

Julkaistu:

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kuittaa sinisten uhittelut ”retoriikkana”.
Sininen eduskuntaryhmä esitteli tiistaina tiedotusvälineille toimenpideohjelmansa seksuaalirikollisuuden ja ulkomaalaisten tekemien rikosten ehkäisemiseksi.

Siniset viestittivät ryhmänjohtaja Simon Elon suulla, että puolue on valmis jopa lähtemään hallituksesta, jos hallitus ei saa kasattua riittävän tymäkkää pakettia Oulun ja Helsingin epäiltyjen seksuaalirikosten jälkimainingeissa.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) suhtautuu sinisten koviin puheisiin rauhallisesti.

– Eiköhän tämä ole vaalien alla aika tyypillistä, että keskustelua halutaan käydä myös julkisuuden kautta. Olen tottunut käydään neuvottelut hallituksen sisällä, Sipilä kommentoi IS:lle eduskunnassa keskiviikkona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sipilän mukaan ehdotuksia ja lisätoimia käydään läpi ”vielä kerran kammalla läpi” sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) johdolla.

– Katsotaan perjantaina, missä mennään, silloin tuskin pystytään vielä päätöksiä tekemään. Siniset ovat totta kai mukana tässä työssä. Me tiedämme, missä rajoissa näitä tiukennuksia tehdään.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mukaan ”siniset on tuonut oman paperinsa ja lopullinen paperi neuvotellaan normaalijärjestyksessä yhdessä”.

– En jaksa olla hirveän hermostunut tai huolissaan retoriikasta, Orpo totesi.

Mykkänen kertoi tiistaina, että sisäministeriössä on rakenteilla yli kymmenen toimenpidettä, joiden valmisteleminen aloitettiin joulukuussa.


Tarkoituksena on varmistaa, että poliisi pystyy puuttumaan paremmin verkossa tapahtuvaan seksuaalirikollisuuteen.

Oulun poliisilaitos on tiedottanut yhteensä yhdeksästä tutkinnassa olevasta epäillystä seksuaalirikoksesta, joiden kohteena ovat olleet 10–15-vuotiaat tytöt. Epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia nuoria miehiä.

Suurimmassa osassa tapauksista epäillyt ovat ottaneet yhteyden kohteisiinsa sosiaalisen median välityksellä.

Mykkäsen mukaan tarkastelussa on myös, millä edellytyksillä oleskelulupia voidaan päättää ja millä edellytyksillä vaaralliseksi katsottuja henkilöitä voidaan ottaa kiinni.

Turvapaikkalainsäädäntö on Mykkäsen mukaan hyvin perusoikeuslähtöistä ja kansainvälisen oikeuden ja EU-direktiivien tulkinnan sävyttämää, mutta sisäministeriössä pohditaan, miten turvapaikkajärjestelmän painopistettä voitaisiin muuttaa.

– Mustan ja valkoisen välillä on paljon harmaan sävyjä ja se on juuri sitä työtä, mitä tällä hetkellä teemme, että missä asioissa voimme toimia oikeustajua ja järkeä käyttäen toisin kuin tällä hetkellä, Mykkänen sanoi.

Orpon mukaan hallitus voi laatia lisätalousarvion, jos hallituksen toimenpideohjelma sisältää toimenpiteitä, jotka vaativat tänä vuonna rahallista panostusta.

– Oulun kysymys on (rahallisesti) suhteellisen pieni, miljoona tai kaksi. Se valmistellaan Oulun kanssa.

Lisäksi eduskunnassa viedään läpi kaikkien puolueiden yhteisvoimin pikavauhtia läpi kolme lakihanketta: yhdessä hankkeessa ollaan lisäämässä rikoslakiin törkeää lapsenraiskausta koskeva rangaistussäännös ja korottamassa enimmäisrangaistusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt