Kansalaiset kysyivät, näin puheenjohtajat vastasivat – IS:n Tule ja kysy -tentti nyt kokonaan katsottavissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat vastasivat torstaina Sanomatalon Mediatorilla Tule ja kysy -tentissä kansalaisten kysymyksiin.
Ilta-Sanomat kiittää Tule ja kysy -puheenjohtajatenttiin kansalaisilta saamistaan kysymyksistä. Niitä satoi vain muutamassa päivässä hurja määrä: kaikkiaan 2 120 ympäri Suomea. Suora lähetys on päättynyt. Tentti on myös myöhemmin katsottavana tallenteena tämän jutun lopussa.

Puheenjohtajista paikalla olivat kokoomuksen Petteri Orpo, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Li Andersson, perussuomalaisten Jussi Halla-Aho, sinisten Sampo Terho, rkp:n Anna-Maja Henriksson ja joulun alla puoluerekisteriin merkityn Seitsemän tähden liikkeen nokkamies Paavo Väyrynen.

Juha Sipilää (kesk) tuurasi pääministerin ohjelmaan tulleen muutoksen vuoksi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Antti Rinteen sairausloman takia Sdp:tä edusti varapuheenjohtaja Sanna Marin. Sari Essayahin matkaesteen vuoksi kristillisistä tenttiin osallistui varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.

Puheenjohtajat jaettiin kolmeen ryhmään, jotka olivat vuorollaan lavalla. Tallenteet julkaistaan niin pian kuin ne valmistuvat:

Klo 17.15–17.55: Paavo Väyrynen (Seitsemän tähden liike), Sampo Terho (Sin), Anna-Maja Henriksson (Rkp) ja Tiina Tuomela (kd). Heidän osuutensa näet alla.


Klo 18–18.40: Sanna Marin (Sdp), Petteri Orpo (kok) ja Annika Saarikko (kesk).


Klo 18.45–19.25: Pekka Haavisto (vihr), Li Andersson (vas) ja Jussi Halla-aho (ps).

Päätapahtumat

Suora lähetys on päättynyt, seuranta on päättynyt

Kiitos kaikille tenttiä seuranneille! Valitettavasti kiivaasta tahdista johtuen vastauksia voitiin vain referoida tähän seurantaan. Kaikki kysymykset ja vastaukset tulevat myöhemmin katsottaviksi tallenteista.

Haavisto kertoo antaneensa tunnustusta viimeksi esimerkiksi valiokunnassa Jussi Niinistölle työstä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyössä.

Andersson: Jos on hyvin perusteltu esitys, kannatan sitä. On paljon kysymyksiä, joissa puolueilla on eri näkemys. Asiaperusteinen väittely kuuluu politiikkaan.

Halla-aho: Puolueiden välillä on pakko olla eroja ja niistä on pystyttävä sivistyneesti keskustelemaan. Asiakysymyksistä ei välttämättä aina yhteisymmärrystä löydy.

Kysymys kaikille

Erkki Kuhmoisista kysyy: Miten Puolueesi ottaa huomioon poliittisen vastustajasi hyvän, perustellun ja varteenotettavan esityksen joka palvelee Suomalaista yhteiskuntaa sen sijaan että Puolueesi tyrmää esityksen? Milloin olet itse valmis kuuntelemaan poliittisen vastustajasi mielipiteitä kiihkotta, tämä siitä huolimatta että itse henkilökohtaisesti olet vastakkaista mielipidettä mutta kyseinen esitys palvelisi hyvin suomalaista yhteiskuntaa?

Halla-aho: En kannata kannabiksen laillistamista. Poliisin pitäisi kohdistaa resurssit sinne, missä niitä tarvitaan. En tiedä onko kannabis vaarallisempi huumausaine kuin alkoholi, mutta se ei ole peruste tuoda sitä alkoholin haittojen rinnalle.

Andersson: En kannata kannabiksen laillistamista, mutta kannatan dekriminalisointia. Laillistaminen todennäköisesti lisäisi käyttöä. Monien nuorten kohdalla nykyinen rikoslainsäädäntö aiheuttaa elinikäisiä hankaluuksia.

Omakohtaista kokemusta ei ole.

Haavisto: Tuttavapiirissä ja opiskelukavereissa on ollut kannabiksen pitkäaikaiskäyttäjiä. Vaikutukset ovat negatiivisia. Poliisin resurssit olisi hyvä suunnata kovaan huumekauppaan. Kiinan markkinoilta tuleviin muuntohuumeisiin pitäisi kiinnittää huomiota.

Kysymys kaikille

Jussi Vihdistä kysyy: Tulisiko Suomen laillistaa kannabiksen viihdekäyttö, vai ovatko mielestänne kyseisen päihteen laillistamista seuraavat haitat suurempia kuin hyödyt? Olisitteko valmis vähentämään kannabiksen kriminalisointia poistamalla käyttörikoksen ja omaan käyttöön valmistamisen rikollisuuden piiristä?Millaisia henkilökohtaisia kokemuksia teillä on kannabiksesta ja oletteko kuulleet sen laillistamisen tuomista yhteiskunnallisista vaikutuksista ulkomaisilta kollegoiltanne?

Halla-aho: Jonkun verran on tästä kokemusta opiskeluajalta.

Andersson: En pärjäisi en.

Haavisto: Olen joskus elänyt tällaisilla ja pienemmillä tuloilla. Nykyään se olisi hyvin vaikeaa.

Kysymys kaikille

Ritva Rovaniemeltä kysyy: Millä rahamäärällä tulet toimeen kuukaudessa? Riittäisikö 518.40€ /kk? ( Rahamäärä, jolla työttömän pitää kk:ssa pärjätä)

Andersson: Olemme esittäneet uutta veroluokkaa yli 100 000 euroa vuodessa tienaaville. Haluamme karsia perusteettomia veroetuja. Olemme esittäneet kiristyksiä pääomaverotukseen.

Kysymys Anderssonille

Marjatta Helsingistä kysyy: Vasemmistopuolueet jauhavat jatkuvasti sitä, että rikkaiden verotusta pitää kiristää. Minulle on jäänyt epäselväksi, ketä he pitävät rikkaana. Sen vuoksi pyydän määrittelemään, kuka on rikas (esim. palkka euroissa/kk), kuinka paljon heidän verotusta pitää kiristää ja ennen kaikkea paljonko siitä valtiolle tulee verotuloja.

Halla-aho: Yksi syy, miksi meidän koetaan puhuvan vain maahanmuutosta on se, että toimittajat kysyvät meiltä vain maahanmuutosta. Olemme pyrkineet avaamaan sitä, miksi kysymys on pienituloisten kannalta oleellista. Ratkaisu ei ole se, että Suomeen tuodaan ihmisiä, jotka eivät koskaan työllisty. Keskeisissä maahanmuuttajaryhmissä työllisyysaste on vuodesta toiseen 10 ja 15 välillä. Tämä pahentaa niitä ongelmia, joista kärsijänä on ensimmäisenä pieni ihminen.

Kysymys Halla-aholle

Raija Lahdesta kysyy Jussi Halla-aholta: Onko perus- suomalaisilla mitään muuta asiaa kun maahanmuutto. Eikö heitä kiinnosta esim aktiivimalli, sote, kansanedustajien nostamat verottomat kulukorvaukset ja eläkkeet, ilmastonmuutos. Onko Suomessa kaikki sitten hyvin, kun ei enää ole yhtään ulkomaista ihmistä tai maahan muuttajaa? Kuinka paljon eläkkeet, työttömyyskorvaukset ja muut sosiaaliedut nousevat tämän jälkeen? Mitä se yksittäinen pienituloinen eläkeläinen hyötyy siitä että eiole turvapaikan hakijoita? Jotain lukuja ja laskelmia ja esityksiä, että tiedetään miten ne säästyvät rahat jaetaan.Olen 65-vuotias, kuka vaihtaa vaipat ja hoitaa minut jos elän 90-vuotiaaksi. Kuka maksaa hoidon ja eläkkeet kun syntyvyys laskee koko ajan?

Halla-aho: Nuorisojärjestöillä on tapana ottaa radikaaleja kantoja, tämä ei rajoitu Perussuomalaisiin. Uskon että kun tästä käydään keskustelua, radikaalit aatteet muuttuvat. Kysymys on nuorista ihmisistä.

Kysymys Halla-aholle

Kysymyksen on lähettänyt Kerttu Helsingistä: PS-nuorissa viljellään etnonationalismia ja rotuerottelun mieleen tuovia kannanottoja. Viimeksi PS-nuoret ilmoitti vastustavansa etnisistä syistä ulkomaalaisten adoptioiden tukemista. Uhkaavat PS-nuorten mukaan Suomen kansan säilymistä. Näistä kannanotoista huolimatta PS-nuorten puheenjohtaja on perussuomalaisten eurovaaliehdokas. Miksi?

Haavisto: Se on ollut kansalaistottelemattomuutta. En ole ottanut siihen kantaa, koska se ei ole ollut osa vihreiden toimintaa.

Olen itse aikoinaan ollut kansalaistottelematon Koijärvellä. Silloin oli hyvin tärkeää, että tekee kansalaistottelemattomuutta omilla kasvoillaan ja omalla nimellään. Tietyssä mielessä kansalaistottelemattomuudella on sija yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt