Siniset vaatii poikkeuslakia, väläyttää hallituksesta lähtemistä – Elo: ”Tarvittaessa mennään viimeiselle rannalle” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Siniset vaatii poikkeuslakia, väläyttää hallituksesta lähtemistä – Elo: ”Tarvittaessa mennään viimeiselle rannalle”

Elon mukaan pallo on nyt hallituskumppaneilla.

Sinisten Jari Lindström ja sinisten ryhmänjohtaja Simon Elo esittelivät vaatimuksensa tiedotusvälineille tiistaina. Lindström oli hiljaa koko tiedotustilaisuuden ajan. Elon mukaan Lindströmin läsnäolo todisti, että sinisten ministeriryhmä on vaatimusten takana.

16.1.2019 13:49

Siniset esittelivät tiistaina toimenpide-esityksensä seksuaalirikollisuuden ja ulkomaalaisten tekemien rikosten ehkäisemiseksi.

Siniset vaativat kansainvälisten sopimusten uudelleen arvioimista ja linjasivat, että seksuaalirikoksista tuomitut tulisi lähettää myös niihin maihin, ”joissa ei ole turvallista”.

Siniset saivat hallituksen piiristä heti kylmän suihkun.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kehotti sinisiä laittamaan ”jäitä hattuun” ja lisäsi, että ”minkään kiihkon vallassa minkään pykälän muuttaminen ei ole järkevää”.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) totesi, että ”ihmisiä ei voi lähettää kuolemaan”.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi Demokraatti-lehdelle tiistaina, että siniset ovat valmiita lähtemään hallituksesta, jos tyydyttävää ratkaisua ei löydy.

Simon Elo, voivatko siniset 1–1,5 prosentin kannatuksella kiristää hallitusta?

– En minä ketään uhkaile tai kiristä, olemme esittäneet listamme tilanteessa, jossa suomalaiset odottavat poikkeuksellisia ratkaisuja. Nyt on kyse keskustasta ja kokoomuksesta. Katsotaan, miten neuvotteluissa käy.

– Hallituksessa on kolme puoluetta, ja ilman meitä, sinisiä, tämä hallitus ei olisi aikanaan jatkanut eikä olisi ollut toimintakykyinen. Meitä tarvitaan hallituksessa yhtä lailla kuin kahta muutakin.

Eli olette valmiita jopa kaatamaan hallituksen, jos asiasta ei löydy yhteisymmärrystä?

– Olemme tosissamme siinä, että ei käy, että mitään uusia toimenpiteitä ei ryhdyttäisi tekemään. Selitykseksi ei käy, että aikaa on liian vähän, tarvitaan tositoimia ja Suomen hallituksen on vastattava kansalaisten huutoon.

– Tällainen seksuaalirikollisuus pitää pystyä torjumaan, tätä ilmiötä ei ole Suomessa aikaisemmin ollut eli lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosrinkejä, joissa tekijät ovat olleet läheisissä yhteyksissä toisiinsa.

Kaikki eduskuntapuolueet sitotuivat tiistaina viemään pikavauhtia eteenpäin kolmea lakiesitystä. Tämä ei siis riitä sinisille, vaan vaaditte tiukempia keinoja?

– Tämä ilmiö liittyy seksuaalirikollisuuden lisäksi turvapaikkapolitiikkaan, koska tekijät ovat ulkomaalais- ja turvapaikkataustaisia, joko kansalaisuuden saaneita tai turvapaikkapolitiikan piirissä. Silloin pitää löytää uusia ratkaisuja, jotka liittyvät turvapaikkakäytäntöön.

– Eihän tässä mitään poikkeuksellista ole, muistetaan vaikka sote-neuvottelut syksyltä 2015 – viimeiselle rannalle tarvittaessa mennään.

Onko myös ulkoministeri ja sinisten taustavaikuttaja Timo Soini vaatimustenne takana?

– Ei hän ole vain taustavaikuttaja, vaan ministeri. Ministeriryhmä on yksimielisesti, samoin kuin eduskuntaryhmä, tämän toimenpidelistan takana.

Viittasitte tasavallan presidentin puheisiin kansainvälisistä sopimuksista, ratsastatteko presidentin harteilla? Mitä sopimuksia nyt pitäisi tulkita uudelleen?

– Tasavallan presidentti on itsenäinen toimija, joka toimii päivänpolitiikan ulkopuolella. Hän oli mielestämme oikeassa jo 2016 ottaessaan kantaa kansainvälisiin sopimuksiin. Jo silloin Sampo Terho sanoi, että presidentin lausunto oli historiallinen.

– Maailma on muuttunut paljon 50-luvun jälkeen, pääministerikin on kysynyt, onko sellaisia kansainvälisiä sopimuksia, jotka suojelevat joissain tilanteissa rikollisia.

Mielestänne eduskunnan pitäisi säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä poikkeuslaki, jolla palautuskieltoa rajattaisiin. Ei kuulosta helpolta rastilta?

– Oleellista on näyttää poliittista tahtoa, että muuttuneessa tilanteessa ollaan valmiita tekemään poikkeuksellisia ratkaisuja. Olisi harvinaista, että pykälää 9 muutettaisiin poikkeuslailla, mutta oikeustieteen professoreidenkin mukaan se on poliittisessa lainsäädäntöharkinnassa, sille ei ole mitään estettä valtiosäännön kannalta.

Ohjelmanne mukaan ”käännytyspäätöksen saaneet on pidettävä suljetuissa keskuksissa”. Sanoit itse, että toimenpiteen hintalappu olisi yli 650 miljoonaa vuodessa. On myös epäilty, että ihmisten sullominen säilytyskeskuksiin sullominen lisäisi radikalisoitumista?

– Aika moni taho on ymmärtänyt esityksen väärin. Perussuomalaisten esityksessä kielteisen päätöksen saaneet tai kaikki turvapaikanhakijat otettaisiin säilöön. Sen hintalappu, että kaikki kielteisen päätöksen saaneet otettaisiin säilöön, olisi todellakin yli 650 miljoonaa vuodessa.

– Se, mitä esitämme, koskisi paljon rajatumpaa joukkoa eli kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, joille on tullut ilmoitus käännytyspäätöksestä. Puhutaan korkeintaan joistakin tuhansista henkilöistä. Saranakohta on juuri siinä, kun käännytyspäätös tulee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?