Politiikka

Sipilältä tärkeä kehotus Suomessa asuville briteille: rekisteröitykää heti

rac

Julkaistu:

Syynä on Britannian mahdollinen ero EU:sta ilman sopimusta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehottaa Suomessa asuvia brittejä rekisteröitymään mahdollisimman pian maahanmuuttovirastoon, jos eivät ole sitä jo tehneet. Pääministerin mukaan se helpottaa jatko-oleskeluoikeuden saamista, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Sipilän mukaan Suomen lähtökohta on, että kaikki noin 5 000 Suomessa asuvaa brittiä pystyvät jatkamaan oleskeluaan täällä myös sopimuksettoman eron tilanteessa. Hän arvioi STT:lle, että sopimukseton ero vaihtoehtona on vahvistunut brittiparlamentin eilisen äänestyksen seurauksena.
Kela muistutti tänään myös Britannian ja Suomen välillä liikkuvia sosiaaliturvasta. Oikeudet ja velvollisuudet muuttuvat, kun – tai jos – Britannian eroaa EU:sta.

Sopimukseton ero astuisi voimaan 30. maaliskuuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muutos vaikuttaa esimerkiksi mahdollisuuksiin saada etuuksia sekä siihen, mihin maahan ihmisen pitää maksaa sosiaaliturvamaksunsa.

Jos EU ja Britannia eivät pääse sopuun siirtymäajasta ja sen ehdoista, eron jälkeistä tilannetta varten ei ole kansainvälisiä sopimuksia tai säännöksiä. Hallitsemattoman brexitin tapauksessa Britannian ja Suomen välillä liikkuvien henkilöiden oikeus Kelan etuuksiin määräytyisi kansallisten säännösten mukaisesti.

Britanniaa käsiteltäisiin siis samoin kuin muitakin sopimuksettomia maita. Lisätietoja tällaisista järjestelyistä voi lukea Kelan verkkosivuilta.

Lisätietoja Britannian EU-erosta ja sen vaikutuksista suomalaisiin voi myös saada sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.