Mykkänen vei hallituksen viestin eduskuntaryhmille: ”Toivomme eduskunnalta kansallista yhtenäisyyttä”

Sisäministeriössä on sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan valmisteilla kymmenen kohdan toimenpideohjelma, jolla pyritään estämään lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

Sisäministeri Kai Mykkänen vei hallituksen viestin eduskuntaryhmien iltapäivällä alkaneeseen kokoukseen, jossa pohditaan nopeita keinoja seksuaalirikosten torjumiseksi.

15.1.2019 15:17

Ohjelman tavoitteena on varmistaa, että poliisi pystyisi nopeammin tunnistamaan lasten seksuaalisen houkuttelun. Tarkastelussa on myös muun muassa se, millä edellytyksillä oleskelulupia voidaan päättää tapauksissa, jossa henkilö esimerkiksi syyllistyy vakaviin rikoksiin.

– Että Suomessa ei asiattomasti ulkomaalaisia oleskele, jos ei oleskelulupaa ole. Ja jos täällä käyttäytyy pöyristyttävällä tavalla seksuaalirikosten osalta, niin Suomesta joutuu silloin lähtemään jos on muualta tullut, Mykkänen sanoi tänään tiistaina eduskunnan valtiosalissa juuri ennen eduskuntaryhmien kokousta.

Lisätietoa toimenpideohjelmasta on Mykkäsen mukaan luvassa myöhemmin keväällä.

Hän vei hallituksen viestin myös eduskuntaryhmien iltapäivällä alkaneeseen kokoukseen, jossa on määrä pohtia nopeita keinoja seksuaalirikosten torjumiseksi.

Jos hallitus suuntaa Oulun tapausten seurauksena lisävaroja johonkin vielä tällä hallituskaudella, olisi kohde Mykkäsen mukaan viranomaisten yhteistoiminnan parantaminen sekä nettipoliisin resurssit.

Eduskunta on jo suunnannut 250 000 euroa lasten nettihyväksikäytön ennaltaehkäisyyn. Lisäpanostuksia internet- ja koulupoliisille tarkastellaankin nyt Mykkäsen mukaan osana sisäministeriön toimenpidekokonaisuutta.

– Ja toki toivomme eduskunnalta kansallista yhtenäisyyttä, että täällä tehdään kaikki se mitä voidaan tehdä jo välittömästi.

Kaikkiaan Oulun ja Helsingin kaltaisia seksuaalirikostapauksia estetään Mykkäsen mukaan tällä hetkellä jatkuvasti, mutta kaikkiin valeprofiileihin ei edelleenkään päästä kiinni.

– Sataan prosenttiin ei päästä, mutta myös tuloksia saadaan.

– Uskon, että tämä on toiminut herätyksenä koko suomalaiselle yhteiskunnalle ja toivon että jokaisessa perheessä keskustellaan myös siitä, että ei vastata tuntemattomien uteluihin, kyselyihin tai houkutteluihin, Mykkänen sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilen Ilta-Sanomille, että Oulu tarvitsee 1-2 miljoonaa turvallisuustilanteen parantamiseen ja kriisiapuun. Ei pelkästään poliiseja, vaan myös sosiaalityötä, nuorisotyötä sekä kodin ja koulun yhteistyötä.

Mykkäsen mukaan Oulun kaupunki tarvitsee itse muutaman viikon täsmentääkseen oman kriisiavun tukitarpeensa.

Oulussa tutkitaan tällä hetkellä yhteensä yhdeksää seksuaalirikosepäilyä. Tämän lisäksi vastaavia tapauksia ilmeni viime viikonloppuna myös Helsingissä.

Eduskuntaryhmät ovat tänään koolla etsimässä keinoja, joilla vastaavia rikoksia kyettäisiin paremmin estämään tulevaisuudessa.

Eduskuntaryhmät on kutsunut koolle suurimman eduskuntaryhmän eli keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Kaikkonen on todennut että eduskunnassa jo olevia lakihankkeita voidaan kiirehtiä ja muuttaa. Tavoitteena onkin saavuttaa yhteisymmärrys siitä, että lait viedään ruuhkasta huolimatta eteenpäin vielä tällä vaalikaudella.

Uusia esityksiä eduskuntaan ei hänen mukaan kuitenkaan ehditä enää tuoda ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

ISTV seuraa eduskunnan päivää ja eduskuntaryhmien kokousta suorana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?