Politiikka

Riita repesi eduskunnan hallinnossa: Henkilöstöpäällikkö irtisanoutui, syyttää eduskunnan pääsihteeriä kiusaamisesta – ”Kaikki työtehtävät katosivat”

Julkaistu:

Maija-Leena Paavolan mukaan Hannu Laitinen pettyi, kun häntä ei nimitetty eduskunnan palvelukeskuksen päälliköksi. Laitinen kertoo tehneensä yhdeksän ilmoitusta epäasiallisesta kohtelusta.
Eduskunnan hallinnossa muhinut riita pulpahti pinnalle, kun eduskunnan henkilöstöpäällikkö Hannu Laitinen irtisanoutui torstaina.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Helsingin Sanomien mukaan Laitinen on tehnyt poliisille tutkintapyynnön eduskunnan johdon toimista.

Laitinen on pyytänyt poliisia tutkimaan, onko eduskunnan johtavana virkamiehenä toimiva eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola syyllistynyt Laitisen kiusaamiseen ja virkavelvollisuuden laiminlyömiseen.

Paavolan mukaan taustalla on keväällä 2016 tapahtunut eduskunnan palvelukeskuksen päällikön nimitys. Paavola ei esittänyt virkaan Laitista, vaikka eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio oli suositellut Laitista virkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tein itse arvion Laitisen soveltuvuudesta palvelukeskuksen päällikön virkaan sillä perusteella, minkälaista palautetta olin saanut henkilöstöltä. Myös kansanedustajiin oli otettu yhteyttä tämän henkilön sopivuudesta tähän tehtävään, Paavola kommentoi IS:lle.

Eduskunnan kansliatoimikunta nimitti palvelukeskuksen päälliköksi Paavolan esityksestä Outi Hannulan.

– Itse kullekin tulee pettymyksiä, mutta niistä vaan pitäisi päästä eteenpäin. Sinänsä olen vähän surullinenkin tästä reaktiosta, virkoja tulee ja menee ja vain yksi valitaan, totta kai rannalle jääneille voi tulla paha olo, Paavola sanoo.

Laitinen ei allekirjoita Paavolan näkemystä siitä, että tutkintapyynnön taustalla olisi pettymys nimitysasiassa.

– Totta kai se silloin harmitti, Rauhio hoiti haastattelut ja rekrytointiprosessin eikä Paavola osallistunut asiaan millään tavalla. Myös soveltuvuusarviokonsultit suosittelivat minua tehtävään, Laitinen kommentoi IS:lle.

Laitinen väittää, että Paavolan nimitysesityksen taustalla oli se, että hän oli kertonut eduskunnan henkilöstöpäällikön ominaisuudessa Paavolalle, kuinka johdon palkkausjärjestelmää pitäisi soveltaa.

Laitisen mukaan Paavola esitteli eduskunnan lainsäädäntöjohtajalle Tuula Kulovedelle 10 700–10 800 euron suuruista palkkaa, joka oli 2500 euroa enemmän kuin palkkausjärjestelmän – jonka raameista eduskunnan kansliatoimikunta Laitisen mukaan päätti 2010 – mukaan oli mahdollista tai tarpeellista esittää. Laitisen mukaan myös Paavolan aikoinaan lainsäädäntöjohtajana saama palkka oli ylittänyt raamit.

– Pääsihteeri oli eri mieltä (Kuloveden palkasta), ja kuukausi tai pari myöhemmin minut jätettiin nimittämättä siihen virkaan. Onhan taustalla varmasti muutakin, hän tai joku ei ole vaan tykännyt.

Paavolan mukaan Laitisen palkkausjärjestelmään liittyvä väite on ”osa hänen kanteluitaan ja valituksia”.

Paavola ei ota kantaa lainsäädäntöjohtajana saamaansa palkkaan, koska asiasta päätti hänen mukaansa silloinen eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Laitinen kertoo tehneensä epäasiallisesta kohtelusta virallisia kanavia pitkin kaikkiaan yhdeksän ilmoitusta kesän 2016 ja kevään 2018 välillä, mutta niihin ei reagoitu millään tavalla.

– Ilmoituksia on tehty hänelle itselleen (Paavolalle), esimiehille, työsuojelupäällikölle, työterveysasemalle.

Laitinen katsoo, että ”osana menettelytapoja” häneltä ”katosi kaikki työtehtävät”. Se tosin kytkeytyi organisaatiomuutokseen, jota Laitinen oli ollut itsekin aiemmin hoitamassa.

– Perustin palvelukeskuksen ja oli tarkoitus, että henkilöstöpäällikön virka lakkautetaan ja minut nimitettäisiin palvelukeskuksen päälliköksi. Kun pääsihteeri ja puhemies vaihtuivat, suunnitelmat menivätkin uusiksi.

Tilanteeseensa tyytymätön Laitinen päätti lähteä urakiertoon ulkoministeriöön.

Toukokuussa varatuomari Laitinen aloitti hallintojohtajana Apotti Oy:ssa, joka hankkii sosiaali- ja terveyshuollolle tietojärjestelmää.

Eduskunnasta Laitinen irtisanoutui virkavapaan päätyttyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt