Politiikka

Kaikkonen keskustan gallup-alamäestä: ”Ei se selittelemällä paremmaksi muutu”

Julkaistu:

Kaikkosen mukaan on mahdollista, että keskustan kannatuksen painumiseen vaikuttavat maahanmuuttajien epäillyt seksuaalirikokset Oulussa.
Ylen Taloustutkimuksella teettämä tuorein puoluekannatusmittaus oli tänä aamuna keskustalaisille karua luettavaa.

– Tulos on mikä on, ei se selittelemällä paremmaksi muutu. Kannatus on nyt varmaan suurin piirtein se, mitä mittaukset näyttävät, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Sdp oli Ylen mittauksessa edelleen suosituin puolue 21,2 prosentin ja kokoomus toiseksi suosituin 19,6 prosentin kannatuksella.

Gallupin kolmannella sijalla olevan hallituspuolue keskustan kannatus on kuitenkin laskenut 16,1 prosenttiin, mikä tarkoittaa matalinta kannatusta sitten syksyn 2017.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskustan kannatus suli lähes kokonaisen prosenttiyksikön viime mittauksesta. Lasku tapahtui pitkälti pääministeri Juha Sipilän (kesk) omassa Oulun vaalipiirissä, jossa puolueen äänestäjistä on Ylen mukaan lähtenyt pitkälti miehiä.

Oulun seksuaalirikokset vaikuttivat

Kaikkonen uskoo, että juuri Oulun vaalipiirin kannatuksen laskuun saattoivat vaikuttaa Oulun alaikäisiin kohdistuneiden seksuaalirikosepäilyjen saama laaja julkisuus joulukuussa. Rikoksista epäillään useita Suomeen maahanmuuttajina saapuneita miehiä.

– On tietysti mahdollista, että maahanmuuttajien tekemät rikokset jollakin tavalla tässä mittauksessa näkyvät, Kaikkonen sanoo.

Alkuvuodesta virheelliset tulkinnat Sipilän lausunnoista koskien Oulun rikoksia lähtivät kiertämään ainakin Unkarin mediassa. Unkarin yleisradioyhtiön ajankohtaisohjelmassa hänen kritisoitiin puolustelleen rikoksiin syyllistyneitä maahanmuuttajia.
Sipilä viittasi Oulussa tutkittaviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin uudenvuodenpuheessaan. Todellisuudessa Sipilä korosti puheessaan vain, että epäiltyihin rikoksiin ovat Oulun tapauksessa syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät.

– Poliisi tutkii ja riippumaton oikeuslaitos tuomitsee. Vetoan, että tapahtumia ei käytetä vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Muistutan, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen, Sipilä totesi.

Kaikkosen mukaan Oulun teot täytyy kuitenkin selkeästi tuomita.

– Totta kai ne täytyy jyrkästi tuomita. Itselläni ymmärrys tämän sortin rikollisuutta kohtaan on tasan nolla. Vaihtoehtona pitää olla se, että joko ulos tästä maasta tällaiset rikosten tekijät tai hyvin pitkät vankeustuomiot. Muita vaihtoehtoja ei ole, hän sanoo.

Perussuomalaiset lähti nousuun

Perussuomalaiset sen sijaan oli Ylen kannatusmittauksen suurin nousija 10,2 prosentillaan. Nousua oli joulu–tammikuussa peräti 2,1 prosenttiyksikköä.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja arvioi Ylen haastattelussa, että perussuomalaisten kannatus nousi joulukuussa, kun Oulun seksuaalirikosepäilyt tulivat julkisuuteen. Toinen piikki oli havaittavissa Helsingin Arabianrannan murhaepäilyn jälkeen.

Perussuomalaiset siis hyötyi omalla tavallaan näistä epäillyistä maahanmuuttajien rikoksista.

Kaikkosen mukaan muidenkin puolueiden tulisi kyetä käymään avointa keskustelua myös maahanmuuton ongelmista. Se olisi hänen keinonsa vallata takaisin perussuomalaisille tärkeä vaaliteema.

– Maahanmuutto on hyvin kirjava ja vaikea kokonaisuus. Siihen liittyy myös lieveilmiöitä ja ongelmia, joista kaikkien puolueiden täytyy pystyä avoimesti puhumaan. Totta kai näitä epäkohtia pitää kaikin keinoin pyrkiä korjaamaan ja torjumaan, Kaikkonen sanoo.

Nyt katse on hänen mukaansa kuitenkin käännettävä eteenpäin, ja keskustan kerrottava selkeämmin, mitä se tavoittelee tulevissa vaaleissa ja mitkä ovat sen tavoitteet 2020-luvulle.

– Julkaisemme helmikuun alussa vaaliohjelman, ja lähdemme hakemaan sillä ihmisten luottamusta.