Politiikka

Vaalitutkija tuoreista gallup-luvuista: ”Se olisi katastrofaalinen, veret seisauttava vaalitappio”

Julkaistu:

Kaikkien puolueiden on reagoitava Oulun ja Arabianrannan tapahtumiin, vaalitutkijat katsovat.
Vaalitutkijat pitävät Oulun ja Helsingin Arabianrannan rikosten vaikutusta odotettuna perussuomalaisten kannatusluvuissa Oulun vaalipiirissä. Ylen Taloustutkimuksen kysely osoitti keskustan kannatuksen tippuneen liki prosenttiyksiköllä 16,1 prosenttiin, kun taas perussuomalaisilla noste oli peräti 2,1 prosenttia.

Keskustan kannatuksen lasku selittyi lähes kokonaan Oulun vaalipiirin muutoksilla. Oulu on pääministeri Juha Sipilän (kesk) kotivaalipiiri ja Pohjois-Pohjanmaa on keskustan suurin puoluepiiri.

– Perussuomalaisten kannatusluvut ovat loogisia, koska meillä on yksi ainoa puolue joka haluaa näistä asioista innokkaasti puhua ja muut enemmänkin väistelevät aihetta, Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoo.

– Olisi ollut kovin ihmeellistä, jos nämä pari tapausta eivät näkyisi perussuomalaisten kannatuksessa. Ajattelin, että prosenttiyksikkö tai kaksi varmasti tulee heille lisäkannatusta, politiikan tutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– On aivan selvää, että muutoksiin reagoidaan puolueissa, kun kannatusmuutos on näinkin selvää.

Borgin mukaan Oulu on merkittävä vaalipiiri, mutta yhä perinteisesti keskustan vahvaa aluetta.

– Totta kai tämä (Oulun seksuaalirikossarja) on nostattanut tunteita pintaan – ihan aiheesta – ja mielenkiintoista vaalitutkijan näkökulmasta että se näkyy puoluekannatuksessa jo näin nopeasti, Borg sanoo.

Jokisipilän mukaan Sipilällä ei ole mahdollisuuksia vältellä maahanmuuttoteemaa, kun vaalikeskustelut kiihtyvät omassa vaalipiirissä.

– Ainakin perussuomalaiset varmasti muistuttelevat häntä lupauksesta antaa oma omakotitalonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön. Myös uudenvuoden puhe, jossa Sipilä viittasi Oulun tapahtumiin ja vihapuheeseen, nousevat esiin.

Keskustalla hurjasti kodittomia ääniä

Borg ja Jokisipilä huomauttavat silti, ettei kyselyn perusteella voi vielä arvioida, sateleeko vaalipiiristä perussuomalaisille lisäpaikkoja keskustalta.

– Siihen suhtaudun hyvin skeptisesti, että vaalipiireittäin lähdetään katsomaan valtakunnallisen kannatusmittauksen perusteella paikkajakoja. Emme voi vaalipiirijakoja mitenkään vielä luotettavasti ennakoida, ellei ole kunnallista vaalipiirikohtaista mittausta, Borg sanoi.

Perinteisesti keskustan kannattajat ovat hyvin puolueuskollisia.

– Jos keskustalla ei ole hyvää ehdokasta, jätetään äänestämättä kokonaan. Vasta sen jälkeen on vaihtoehtona äänestää jotain toista puoluetta, Jokisipilä kuvaa perinteistä keskustalaista mielenmaisemaa.

Perinne katkesi toisaalta vuoden 2011 perussuomalaisten jytkyssä, kun keskusta sai äärimmäisen huonon tuloksen. Toisaalta perussuomalaiset ovat toisenlainen puolue kuin Timo Soinin aikaan.

– En näe, että ainakaan keskustan sisällä olisi mitään potentiaalisen voimakasta maahanmuuttokriittistä siipeä joka katselisi perussuomalaisten suuntaan.

IS:n politiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan mukaan Keskustalle Ylen Taloustutkimuksen luvut ovat katastrofaalista luettavaa siksi että se on mitannut puolueelle aina paremmat luvut kuin Helsingin Sanomien käyttämä Kantar TNS.

– Jos 16,1 prosenttia toteutuu keskustalla, kyllä se olisi katastrofaalinen, veret seisauttava vaalitappio. Silloin oltaisiin historiallisen pienissä lukemissa ja paikkamäärällä eduskunnassa, Jokisipilä sanoo.

Kokoomus selvinnyt pienin vaurioin

Muitakin kannatusongelmia on Keskustalla. Sitä painaa pääministeripuolueen taakan lisäksi puolueista kaikkein isoin sukupolvenvaihdos eduskuntaryhmässä. Paikkansa jättävät edustajat keräsivät viime vaaleissa Ylen mukaan 75 865 ääntä.

Tilalle pitää löytyä nousevia tähtiä.

– Keskustalta vaaditaan tosi hyvää kampanjaonnistumista, että kaikki nämä kodittomiksi jäävät äänet saadaan pidettyä. Helppoa se ei ole tule olemaan, Jokisipilä sanoi.

Kokoomuksen kannatus oli gallup-kyselyssä noussut puoli prosenttiyksikköä 19,6 prosenttiin. Yleensä kun keskusta on ollut porvarihallituksen ykköspuolueena, se on tarkoittanut huonoa lopputulosta seuraavissa vaaleissa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on vastannut valtiovarainministerinä säästöistä ja leikkauksista ja runnoo sote-uudistukseen liittyvää valinnanvapautta eteenpäin, mutta ei herätä tunteita kuten Sipilä. HS:n kyselyssä Orpo oli suositumpi kuin Sipilä.

Jokisipilä Sipilä pitää sitäkin mahdollisena, että keskustalaisia hylkää puolueensa ja siirtyy kokoomukseen. Vuoden 1995 vaaleissa Esko Ahon hallituksen jälkeen kokoomus jatkoi sujuvasti seuraavaan hallitukseen, kun protestimieliala suuntautui nimenomaan keskustaan.

– Gallup-luvuissa tilanne näyttää nyt hivenen samanlaiselta, Jokisipilä sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt