Politiikka

SAK esittää työttömyysturvan yksinkertaistamista

Julkaistu:

Keskusjärjestön mallissa luotetaan työttömään - karenssit kannustavammiksi.
Palkansaajakeskusjärjestö SAK esittää, että työllistymisturvaa yksinkertaistettaisiin. Kannustavassa työllistymisturvassa olisi vain kahdenlaisia etuuksia, ansioturvaa ja perusturvaa.

Ansioturvan maksaisivat eri alojen työttömyyskassat, perusturvan Kela. Perusturva olisi tarkoitettu henkilöille, jotka eivät täytä työssäkäyntiehtoa tai joiden työttömyys pitkittyy.

SAK tähdentää luottamusta työttömään. Järjestö esittää karenssien kohtuullistamista. Karenssit olisivat alussa lieviä ja kasvaisivat laiminlyöntien toistuessa. Omavastuupäivistä luovuttaisiin kokonaan.

– Nykyisellään työtön voi menettää kuukauden tai kahden toimeentulon tahattoman laiminlyönnin vuoksi. Pelkkä varoitus ensimmäisellä kerralla riittää, sanoo SAK:n johtaja Saana Siekkinen tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Järjestön mukaan hallituksen aktiivimalli on esimerkki viime vuosien turhista muutoksista, jotka lisäävät pelkoa ja monimutkaistavat työttömyysturvaa.

– Työttömyysturvan ja työttömien palveluiden ongelmien paikkailu ei enää riitä. Suomen työttömyysturva on uudistettava seuraavalla hallituskaudella kokonaisuutena eikä vain pienissä paloissa, kuten tähän saakka on tehty, Siekkinen painottaa.

SAK perää työttömille parempia palveluja. Järjestön mukaan jokaiselle työttömälle on tehtävä henkilökohtainen työllistymissuunnitelma. Työtön on tavattava kasvotusten heti työttömyyden alkaessa. Pelkkä puhelinsoitto ei riitä.

Tämä edellyttää palveluiden rahoituksen lisäämistä ja niiden turvaamista maakuntauudistuksessa.

Keikkatyöntekijöiden byrokratialoukku purettava

Keikkatyöntekijöiden toimeentuloa SAK parantaisi lopettamalla työaikojen tarkastelun ja selkeyttämällä eroa palkkatyön ja yrittäjyyden välillä.

– Monet keikkatyöntekijät kokevat joutuneensa byrokratialoukkuun, jossa toimeentulon turvaaminen edellyttää lukemattomien selvitysten toimittamista eri tahoille. Tulevaisuudessa etuuden kannalta kaikki olennaiset tiedot olisi saatava automaattisesti vuoden alussa käyttöön tulleesta tulorekisteristä, Siekkinen esittää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt