Kommentti: Ylen gallupista katastrofi­luvut keskustalle – Perus­suomalaiset antoi myrsky­varoituksen

Ylen tuorein gallup kertoo, että Sdp on yhä ykkösenä. Ennen muuta gallup kertoo, että vaaleissa voi käydä miten vain. Perussuomalaiset on kovin nousija, mutta politiikan kulisseissa moni arvioi, että kokoomus on voittamassa vaalit, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

10.1.2019 10:43

Eduskunta aloitti tällä viikolla loppurutistuksen ja vaalit ovat jo kolmen kuukauden kuluttua (14.4.), joten nyt gallupeita aletaan lukea toden teolla, tosissaan ja hermostuneissa merkeissä.

Siinä suhteessa Ylen gallup on mielenkiintoinen. Siitä voi vetää kaksi johtopäätöstä:

1. Tuliko Sdp:n kuntohuippu liian aikaisin – moni veikkaa jo kokoomusta vaalien voittajaksi.

2. Perussuomalaiset antoi myrskyvaroituksen. Oulussa tapahtuneet, maahanmuuttajien tekemät alaikäisten raiskaukset alkavat odotetusti näkyä maahanmuuttovastaisen puolueen kannatuksessa.

Aloitetaan persuista. Puolueen kannatus nousi 2,1 prosenttiyksikköä ja on nyt 10,2 prosenttia. Samaan aikaan vihreiden nousu on loppunut ja kannatus tippui tai jämähti 13,6 prosenttiin.

Ylellä Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että PS:n kannatuspiikki ajoittuu juuri Oulun tapahtumien yhteyteen.

Sitä osattiin odottaakin. Jos vastaavia maahanmuuttajien rikoksia tapahtuu vielä ennen vaaleja, ja muut ovat hiljaa, PS jatkaa nousuaan.

Sdp:llä väärä kuntohuippu?

Nyt aletaan veikkailla tosissaan vaalien voittajaa.

Eduskunta aloitti tällä viikolla ja Arkadianmäelle kokoontuneista kansanedustajista moni oli kuppilakeskusteluissa sillä kannalla, että kokoomus tulee olemaan Sdp:n ykkösasemasta huolimatta sittenkin vaalien voittaja. Sitä perustellaan kokoomuksen ehdokasasettelulla ja rasvatulla puoluekoneella, joka osoittaa usein tehokkuutensa juuri vaalien alla.

Mutta Sdp on siis yhä ykkönen.

Sen kannatus on 21,2 prosenttia. Eikä se ole laskenut kuin 0,3 prosenttiyksikköä eli käytännössä yhtään.

Mutta se ei ole myöskään noussut.

Politiikka on ajoituskysymys. Puheenjohtaja Antti Rinteen sairauslomalla ei kannatuksen kanssa ole vielä mitään tekemistä. Mutta Rinnettä MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden tentissä tuurannut varapuheenjohtaja Sanna Marin (sd) antoi itsestään niin epävarman ja tosikkomaisen kuvan, että ennen Rinteen paluuta puolueen kannattaa miettiä ainakin tuuraaja-osasto uusiksi.

Kokoomuksen kannatus nousi puoli prosenttiyksikköä ja on nyt 19,6 prosenttia. Ero Sdp:hen mahtuu virhemarginaaliin.

Sdp:ssä ja kepussa toivotaan, että Hjallis Harkimon Liike Nyt söisi kokoomuksen kannatusta varsinkin Uudellamaalla, mutta Liike Nytin alku on ollut niin tahmea, että nähtäväksi jää. Joka tapauksessa kokoomuksen ongelmat ovat Uudellamaalla, sillä sen ehdokaskato on ollut kova. Nyt ei ole esimerkiksi Alexander Stubbin (kok) kaltaisia äänimagneetteja. Stubb sai Uudeltamaalta viimeksi 27 129 ääntä.

Kepulla ottaa ohrakyrsä

Kepulle juuri Ylen Taloustutkimuksen luvut ovat katastrofaalista luettavaa, sillä Taloustutkimus on mitannut sille aina paremmat luvut kuin Helsingin Sanomien käyttämä Kantar TNS.

Nyt Taloustutkimuksenkin sormi osoittaa alaspäin. Puolueen kannatus on tippunut liki prosenttiyksiköllä ja on nyt 16,1 prosenttia.

Taloustutkimuksen Turja kertoo Ylellä, että kepun kannatuksen lasku selittyy liki yksinomaan Oulun vaalipiirin alueen kannatuksessa, mikä on pääministeri Juha Sipilän (kesk) kotivaalipiiri. Viimeksi Sipilä sai 30 758 ääntä. Pohjois-Pohjanmaa on myös kepun suurin puoluepiiri.

Joku voisi kuvitella, että Oulun raiskaukset syövät myös Sipilän ja kepun kannatusta, koska moni muistaa, miten Sipilä ensihuumassaan tarjosi Kempeleen kotiaan pakolaisten asuttavaksi syksyllä 2015. Varsinkin Oulun tapahtumien yhteydessä moni muisti tämän entuudestaan – ja siitä myös muistutettiin.

Asialle voi olla toinenkin selitys, eli keskustan ehdokasasettelu mahtipiirissään. Jäsenäänestyksessä ykkösehdokkaiksi nousi niin monta lestadiolaista, että lestadiolaisten ylivaltaan kyllästyneet maakunnan kepulaiset saattavat jättää vaalit väliin tai äänestävät protestiksi vaikka kokoomusta. Lisäksi Sipilä itsekin on alettu vaalien lähestyessä laskea yhä enemmän lestadiolaisporukoihin kuuluvaksi, vaikkei hän vanhoillislestadiolainen olekaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?