Politiikka

Halla-aho ei suosittele sähköautoa ”Jumalan selän takana asuville” – Sipilä ajaa Teslalla: ”Toimii myös Jumalan selän takana”

Julkaistu:

Petteri Orpo myönsi, ettei hallituksen sähköautotavoite ole täysin realistinen.
Maaseudun Tulevaisuuden ja tuottajajärjestö MTK:n tänään keskiviikkona järjestetyssä ilmastoaiheisessa vaalitentissä puhutti muun muassa sähköautoilu.

Liikenne- ja viestintäministeriö on raportissaan asettanut hallituksen tuella Suomen tavoitteeksi 670 000 sähköautoa vuoteen 2030, ja peräti kaksi miljoonaa sähköautoa vuoteen 2045 mennessä.

Kokoomuksen Petteri Orpo kuitenkin myönsi, ettei tavoite ole tällä hetkellä hänen mielestään täysin realistinen.

– Pidän sitä erittäin kunnianhimoisena tavoitteena, Orpo myönsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa sähköautojen tarjonta ja hintataso ovat käytännössä sitä luokkaa, ettei tavoite vaikuta tällä hetkellä mahdolliselta. Orpo muistutti, että autokanta lähtee uusiutumaan vasta edullisempien autojen myötä.


Toimivat myös ”Jumalan selän takana”

Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho kuvaili hallituksen sähköautotavoitetta täysin epärealistiseksi.

– Jos lähdetään siitä, että Suomessa ihmisellä pitää olla oikeus liikkua sielläkin, minne ratikka ei kulje. Itse en helsinkiläisenä tarvitse henkilöautoa juuri koskaan. Käytän julkisia ja polkupyörää kaikkeen liikenteeseen. Mutta en voi suositella näitä ratkaisuja ihmisille, jotka asuvat jossain Jumalan selän takana, Halla-aho sanoi.
Polttoaineen verotuksesta voisi Halla-ahon mukaan tehdä esimerkiksi maakuntakohtaista, jolloin alueiden erityisolosuhteet voitaisiin ottaa paremmin huomioon.

Sähköautoilu on hänen mukaansa hyvä tavoite, mutta sähkö ei ilmesty latauspisteisiin tyhjästä.

– Paitsi että sähköautot ovat tällä hetkellä useimmille liian kalliita, ei niiden valmistaminenkaan ole päästötöntä. Jos niiden hintoja on pakko painaa alas keinotekoisesti, se johtaa siihen että koboltteja ja muita maametalleja louhitaan entistä epäeettisemmin jossain Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Sähköauton itsekin omistava keskustan Juha Sipilä tarttui Halla-ahon sanoihin omalla vastausvuorollaan.

– Minä olen ajanut bensiiniautolla, hybridiautolla, dieselautolla, sähköautolla, puukaasuautolla, turpeella ja olen kokeillut biokaasuautoa ja seuraavaksi aion rakentaa sellaisen. Kaikki nämä toimivat myöskin siellä Jumalan selän takana, missä itse asun. Ja kaikilla pääsee sieltä kulkemaan myöskin Arkadianmäelle, myöskin sillä puukaasuautolla, Sipilä tokaisi.

– Sähköautolla olen ajanut viimeiset neljä vuotta, ja silläkin pääsee Jumalan selän taakse Ouluun asti. Yhden kerran välillä sitä lataamalla.

Hän myönsi kuitenkin olevansa samaa mieltä kuin Halla-aho siinä, että sähköautoiluun liittyy myös omat ongelmansa.

– Latauksen hyötysuhde on yllättävän huono, ja siihen käytetään arvokkaita metalleja, eikä se akkukaan ole ongelmaton päästönlähde.
Sipilä esitteli IS:lle joulun alla Tesla Model S merkkisen autonsa.

Hallitukselle tukea yllättävältä taholta

Myös sinisten Sampo Terho myönsi olevansa epäileväinen hallituksen sähköautotavoitetta kohtaan.

Yllättävää tukea hallituksen tavoitteen realistisuutta kohtaan tuli kuitenkin sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä sijaistaneelta sdp:n varapuheenjohtajalta Sanna Marinilta.

– Itse pidän realistisena sitä. Meidän mielestämme vuonna 2030 tulisi olla 750 000 vähä- ja nollapäästöistä autoa. Tämä on kunnianhimoinen tavoite, mutta minä uskon että siihen päästään. Usein kehitys kehittyy ehkä nopeammin kuin me osaamme ehkä ennakoidakaan, Marin sanoi.

Vasemmiston Li Anderssonin mukaan sähköautojen käytön voisi aloittaa työsuhdeautoista, jolloin Suomeen saataisiin luotua käytettyjen sähköautojen markkinat.

Vihreiden Pekka Haavisto muistutti, että Suomi etenee sähköautojen osalta kansainvälisessä virrassa.

– Saksan autoteollisuudessahan mennään nyt erittäin etukenossa ympäristöasioissa. Uskon, että muutos tulee olemaan hyvin nopea, Haavisto arvioi.

Kaikkiaan paneelin osallistujien kesken vallitsi yksimielisyys siitä, että vähäpäästöisten autojen määrää tulee lisätä ja joukkoliikenteeseen on panostettava nykyistä enemmän.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin
   Taloussanomat
  3. Tunti sitten
  4. Kotimatkalla ollut Aiia, 21, puhui siskonsa kanssa puhelimessa, kun hyökkääjä iski – vaihto-oppilaan surma kuohuttaa Australiassa
   Ulkomaat
  5. WSJ: Yhdysvallat harkitsee kiinalais­tuotteiden tuonti­tullien höllentämistä
   Taloussanomat
  6. Natalie ja Kerry ottivat selfien ”Paholaisen ovilla” – järkyttyivät kuvaan tallentuneesta kalpeasta hahmosta
   Viihde
  7. 2 tuntia sitten
  8. Sukeltajien poikkeuksellinen kohtaaminen valtavan valkohain kanssa tallentui kuviin – asiantuntijat kiinnittivät huomiota yhteen seikkaan
   Ulkomaat
  9. Kuvat prinssi Philipin kolaripaikalta: Suurikokoinen Land Rover rysähti tielle kyljelleen, Kia päätyi keula edellä pöpelikköön
   Kuninkaalliset
  10. Rekkaa ohittamaan lähtenyt autoilija törmäsi kolmeen vastaantulijaan Huittisissa – yksi loukkaantui vakavasti, kaksi lievästi
   Kotimaa
  11. 4 tuntia sitten
  12. Poliisi pyytää tietoja kadonneesta Jerestä – viimeisin yhteys 21-vuotiaaseen saatu joulukuussa
   Kotimaa
  13. 82-vuotias Berlusconi tulee taas – ilmoitti asettuvansa ehdolle EU-vaaleissa: ”Euroopasta puuttuu syvällistä ajattelua”
   Ulkomaat
  14. IS-raati arvioi puoluejohtajien esiintymisen – näin he pärjäsivät: ”Ei viinejä kauppoihin, koska täällä vedetään lähinnä lärvejä”
   Kotimaa
  15. Näytä lisää