Halla-aho ei suosittele sähköautoa ”Jumalan selän takana asuville” – Sipilä ajaa Teslalla: ”Toimii myös Jumalan selän takana” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Halla-aho ei suosittele sähköautoa ”Jumalan selän takana asuville” – Sipilä ajaa Teslalla: ”Toimii myös Jumalan selän takana”

Petteri Orpo myönsi, ettei hallituksen sähköautotavoite ole täysin realistinen.

9.1.2019 14:16

Maaseudun Tulevaisuuden ja tuottajajärjestö MTK:n tänään keskiviikkona järjestetyssä ilmastoaiheisessa vaalitentissä puhutti muun muassa sähköautoilu.

Liikenne- ja viestintäministeriö on raportissaan asettanut hallituksen tuella Suomen tavoitteeksi 670 000 sähköautoa vuoteen 2030, ja peräti kaksi miljoonaa sähköautoa vuoteen 2045 mennessä.

Kokoomuksen Petteri Orpo kuitenkin myönsi, ettei tavoite ole tällä hetkellä hänen mielestään täysin realistinen.

– Pidän sitä erittäin kunnianhimoisena tavoitteena, Orpo myönsi.

Hänen mukaansa sähköautojen tarjonta ja hintataso ovat käytännössä sitä luokkaa, ettei tavoite vaikuta tällä hetkellä mahdolliselta. Orpo muistutti, että autokanta lähtee uusiutumaan vasta edullisempien autojen myötä.

Eduskuntavaalien tenttiputki jatkui tänään keskiviikkona Maaseudun Tulevaisuuden ja tuottajajärjestö MTK:n ilmastoaiheisella paneelilla.

Toimivat myös ”Jumalan selän takana”

Perussuomalaisten Jussi Halla-Aho kuvaili hallituksen sähköautotavoitetta täysin epärealistiseksi.

– Jos lähdetään siitä, että Suomessa ihmisellä pitää olla oikeus liikkua sielläkin, minne ratikka ei kulje. Itse en helsinkiläisenä tarvitse henkilöautoa juuri koskaan. Käytän julkisia ja polkupyörää kaikkeen liikenteeseen. Mutta en voi suositella näitä ratkaisuja ihmisille, jotka asuvat jossain Jumalan selän takana, Halla-aho sanoi.

Polttoaineen verotuksesta voisi Halla-ahon mukaan tehdä esimerkiksi maakuntakohtaista, jolloin alueiden erityisolosuhteet voitaisiin ottaa paremmin huomioon.

Sähköautoilu on hänen mukaansa hyvä tavoite, mutta sähkö ei ilmesty latauspisteisiin tyhjästä.

– Paitsi että sähköautot ovat tällä hetkellä useimmille liian kalliita, ei niiden valmistaminenkaan ole päästötöntä. Jos niiden hintoja on pakko painaa alas keinotekoisesti, se johtaa siihen että koboltteja ja muita maametalleja louhitaan entistä epäeettisemmin jossain Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Sähköauton itsekin omistava keskustan Juha Sipilä tarttui Halla-ahon sanoihin omalla vastausvuorollaan.

– Minä olen ajanut bensiiniautolla, hybridiautolla, dieselautolla, sähköautolla, puukaasuautolla, turpeella ja olen kokeillut biokaasuautoa ja seuraavaksi aion rakentaa sellaisen. Kaikki nämä toimivat myöskin siellä Jumalan selän takana, missä itse asun. Ja kaikilla pääsee sieltä kulkemaan myöskin Arkadianmäelle, myöskin sillä puukaasuautolla, Sipilä tokaisi.

– Sähköautolla olen ajanut viimeiset neljä vuotta, ja silläkin pääsee Jumalan selän taakse Ouluun asti. Yhden kerran välillä sitä lataamalla.

Hän myönsi kuitenkin olevansa samaa mieltä kuin Halla-aho siinä, että sähköautoiluun liittyy myös omat ongelmansa.

– Latauksen hyötysuhde on yllättävän huono, ja siihen käytetään arvokkaita metalleja, eikä se akkukaan ole ongelmaton päästönlähde.

Sipilä esitteli IS:lle joulun alla Tesla Model S merkkisen autonsa.

Hallitukselle tukea yllättävältä taholta

Myös sinisten Sampo Terho myönsi olevansa epäileväinen hallituksen sähköautotavoitetta kohtaan.

Yllättävää tukea hallituksen tavoitteen realistisuutta kohtaan tuli kuitenkin sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä sijaistaneelta sdp:n varapuheenjohtajalta Sanna Marinilta.

– Itse pidän realistisena sitä. Meidän mielestämme vuonna 2030 tulisi olla 750 000 vähä- ja nollapäästöistä autoa. Tämä on kunnianhimoinen tavoite, mutta minä uskon että siihen päästään. Usein kehitys kehittyy ehkä nopeammin kuin me osaamme ehkä ennakoidakaan, Marin sanoi.

Vasemmiston Li Anderssonin mukaan sähköautojen käytön voisi aloittaa työsuhdeautoista, jolloin Suomeen saataisiin luotua käytettyjen sähköautojen markkinat.

Vihreiden Pekka Haavisto muistutti, että Suomi etenee sähköautojen osalta kansainvälisessä virrassa.

– Saksan autoteollisuudessahan mennään nyt erittäin etukenossa ympäristöasioissa. Uskon, että muutos tulee olemaan hyvin nopea, Haavisto arvioi.

Kaikkiaan paneelin osallistujien kesken vallitsi yksimielisyys siitä, että vähäpäästöisten autojen määrää tulee lisätä ja joukkoliikenteeseen on panostettava nykyistä enemmän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?