Oikeusministeriö: Epäasialliseen vaalivaikuttamiseen on syytä varautua - Politiikka - Ilta-Sanomat

Oikeusministeriö: Epäasialliseen vaalivaikuttamiseen on syytä varautua

Kuvituskuva.

Julkaistu: 8.1.2019 12:49

Oikeusministeriön vaalijohtajan mukaan varautuminen on aiheellista, tapahtuipa vaikuttamista tai ei.

Epäasiallinen vaalivaikuttaminen voi joko toteutua tai jäädä toteutumatta kevään eduskunta- ja europarlamenttivaalien yhteydessä. Näin arvioi vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

– Olennaista on, että varaudutaan siihen, että epäasiallista vaalivaikuttamista jossain määrin olisi. Voi tosiaan olla, ettei sitä olekaan, se jää nähtäväksi. Oleellista on, että nostetaan asia esille ja varaudutaan, Jääskeläinen sanoo STT:lle.

Kielteistä, epäasiallista vaalivaikuttamista voisi olla esimerkiksi virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon levittäminen verkossa. Jääskeläinen myöntää, että rajanveto asiassa ei ole helppoa. Hän kehottaa jokaista äänestäjää olemaan valppaana ja punnitsemaan saamaansa tietoa.

– Ettei usko ihan kaikkeen, mitä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa pyörii. Siellä voi pyöriä myös täysin valheellista tietoa.

Eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta ja europarlamenttivaalit 26. toukokuuta.

Puolueille koulutustilaisuus

Puolueille järjestetään vielä tässä kuussa koulutustilaisuus siitä, miten ne voisivat varautua paremmin vaalivaikuttamiseen. Jääskeläisen mukaan samalla käydään läpi myös tietosuojaan liittyviä kysymyksiä.

– Järjestämme puolueille koulutusta tästä aihealueesta, jotta he osaavat aiempaa paremmin varautua tällaisiin tilanteisiin, jos niitä tulee. Puolueet kouluttavat sitten itse omat ehdokkaansa.

Puolueille annettavan koulutuksen takana ovat oikeusministeriö, puolustusministeriön yhteydessä toimiva Turvallisuuskomitea sekä tietosuojavaltuutettu ja suojelupoliisi.

Vaalijohtaja Jääskeläinen katsoo, että Suomen vaalijärjestelmä on hyvässä kunnossa. Hän ei myöskään usko, että Suomi olisi lähtökohtaisesti kovin suotuisa maaperä vaalivaikuttamiselle.

– Kansalaisilla on yleisesti ottaen varsin hyvä koulutustaso. Se antaa edellytykset medialukutaitoon ja mediakriittisyyteen. Toki sitä voi aina parantaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?