Liike Nyt julkisti 48 eduskuntavaaliehdokasta – Harkimo: ”Ei kysytty julkkiksia eikä vanhoja kansanedustajia”

Julkaistu:

Liike Nytin periaatteen mukaan kansanedustajana voi istua korkeintaan kaksi kautta.
Liike Nytin tilaisuus eduskunnan Pikkuparlamentissa oli pienoinen mediatapahtuma.

Liikkeen keulakuvan Harry ”Hjallis” Harkimon ei tarvinnut haikailla Paavo Väyrysen tavoin paikalle tv-kameroita – kameroita riitti ja osa medioista teki paikan päältä livelähetyksiäkin.

Myös Liike Nytin taustavaikuttaja Mikael Jungner kuvasi kännykkäklippejä.

Tilaisuus itsessään oli epädramaattinen: Liike Nyt esitteli 48 eduskuntavaaliehdokasta – ensin ehdokkaat esiteltiin isolta kankaalta ja sen jälkeen jokainen piti vielä lyhyen esittelypuheenvuoron.

Harkimoa lukuunottamatta listalla ei ole tunnettuja nimiä.

Epämääräisissä huhupuheissa oli välähdellyt jopa erään kuuluisan entisen hiphopparin nimi, mutta Harkimo korosti, että he eivät edes kysyneet ehdokkaiksi julkisuuden henkilöitä tai entisiä kansanedustajia.

– Teimme tutkimuksen siitä, mitä ihmiset haluavat ja ihmiset haluavat normaaleja ihmisiä, joilla on asiantuntemusta, Harkimo kommentoi.

Harkimo haarukoi, että Liike Nyt tulee asettamaan ehdolle eduskuntavaaleihin 100–150 henkilöä.

– Helsinkiin ja Uudellemaalle tulee täydet listat, itse Uudeltamaalta jatkokautta hakeva Harkimo mainitsi.

Tilaisuudessa esiteltiin periaate, jonka mukaan Liike Nytin listoilta eduskuntaan pääsevät toimivat kansanedustajina korkeintaan kaksi kautta ”säilyttääkseen kosketuksen tavalliseen elämään”.

Jos siis Harkimo valitaan keväällä uudelleen eduskuntaan, tuleva kausi jää Harkimon viimeiseksi.

– Me äänestettiin se netissä, että haluatteko kaksi kautta, kolme kautta vai aina. Ne haluavat kaksi. Ei siellä jää mitkään hommat kesken, jos sä olet kaksi kautta, Harkimo vakuutti.

Liike Nytin ehdokkaat perustavat omat valitsijayhdistyksensä – tosin valitsijayhdistyksen kautta ehdokkaaksi pääseminen edellyttää sadan kannattajakortin keräämistä.

Valitsijayhdistykset solmivat keskenään vaaliliittoja.

Liike Nytin ylin päättävä elin on nettiparlamentti, johon kuuluu Liike Nytin oman ilmoituksen mukaan 12 000 ”vaikuttajaa”.

Liike Nytin kansanedustajat sitoutuvat Harkimon mukaan verkkoparlamentin linjauksiin.

– Tämä on huikea tapa joukkoistaa demokratiaa. Onnistuessaan tämä tekee Suomesta huikeasti paremman maan, Jungner maalaili.

Liike Nytin perustamisesta kerrottiin viime huhtikuussa. Harkimo erosi tuolloin kokoomuksesta ja perusti eduskuntaan yhden miehen eduskuntaryhmän. Muita kansanedustajia liikkeellä ei toistaiseksi ole.

Liike Nyt on hakenut oppia Italiasta, missä toimivalla Viiden tähden liikkeellä on käytössään äänestysalusta, jonka kautta puolueen jäsenet voivat ottaa kantaa eri asioihin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt