Ozan Yanar arvosteli presidentin uudenvuodenpuheen ”hölmöä ajatusta” – Niinistö vastaa kritiikkiin: ”Puhuin kaikista Suomessa olevista”

Kansanedustaja Ozan Yanar kritisoi presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta.

Presidentti Sauli Niinistö ja kansanedustaja Ozan Yanar ovat väitelleet Niinistön uudenvuodenpuheen sanomasta.

3.1.2019 23:12

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vastannut vihreiden kansanedustaja Ozan Yanarin kritiikkiin, jota tämä esitti Niinistön uudenvuodenpuhetta kohtaan.

Niinistö toteaa Twitter-tilillään puhuneensa kaikista Suomessa olevista yksilöistä, taustasta riippumatta.

– Puheessani tai HS:n haastattelussa en käytä kollektiivi-ilmaisuja kuten maahanmuuttajayhteisö tai -ryhmä, syystä että kyse on yksilöistä, Niinistö kirjoitti.

Ozan Yanaria oli jäänyt vaivaamaan puheen kohta, jossa Niinistö viittasi siihen, että ”täällä olevilta” on oikeus edellyttää ”vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla”.

Näin Niinistö tarkalleen ottaen sanoi: ”Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla. Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa.”

Yanarin mukaan Niinistön kehotuksen taustalla on ”todella väärä ajatusketju”.

– Taustalla on hölmö ajatus, että maahanmuuttajat olisivat osa täysin erilaista yhteisöä, joka on ohjailtavissa kollektiivisesti. Maahanmuuttajayhteisö kuulostaa siltä, että ihmiset kokoontuisivat jatkuvasti kollektiivisesti jossain ”omiensa kesken”. Ja että he olisivat kytköksissä jonkinlaiseen mystiseen yhteisöön, jossa kuuntelevat siellä olevia korkeita auktoriteetteja. Tämä on ihmisten eksotisointia, Yanar arvosteli Facebookissa.

Hän piti myös ongelmallisena sitä, että vakaviin rikoksiin syyllistyneitä ulkomaalaisia kohdellaan yhteisönsä edustajina, kantasuomalaisia vastaavassa tilanteessa yksilöinä.

Niinistö tarkensi keskiviikkona HS:lle, että hän ei tarkoittanut yhteisvastuuta. Esimerkiksi maahanmuuttajayhteisön edustajat eivät hänen mukaansa ole vastuussa yksittäisten jäsentensä teoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?