Politiikka

Ozan Yanar tarttui presidentti Niinistön uudenvuodenpuheen ”todella väärään ajatusketjuun”: ”Kun kantasuomalainen syyllistyy tuomittavaan tekoon...”

Julkaistu:

Kansanedustajan mukaan Niinistön kehotuksen taustalla on ”hölmö ajatus” maahanmuuttajayhteisöstä.
Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar otti torstaina kantaa tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen.

Yanaria oli jäänyt vaivaamaan puheen kohta, jossa Niinistö viittasi siihen, että ”täällä olevilta” on oikeus edellyttää ”vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla”.

Näin Niinistö tarkalleen ottaen sanoi: ”Täällä oleville on annettava mahdollisuus osallisuuteen. Vastaavasti on oikeus edellyttää tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme. Ja vastuun kantamista, myös omiaan ohjaamalla. Lakiemme ja arvojemme vastainen käytös lisää riskiä kokonaisten ihmisryhmien leimaamiselle ja luo syvää epäluuloa, jopa vihaa.”

Yanarin mukaan Niinistön kehotuksen taustalla on ”todella väärä ajatusketju”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Taustalla on hölmö ajatus, että maahanmuuttajat olisivat osa täysin erilaista yhteisöä, joka on ohjailtavissa kollektiivisesti. Maahanmuuttajayhteisö kuulostaa siltä, että ihmiset kokoontuisivat jatkuvasti kollektiivisesti jossain ”omiensa kesken”. Ja että he olisivat kytköksissä jonkinlaiseen mystiseen yhteisöön, jossa kuuntelevat siellä olevia korkeita auktoriteetteja. Tämä on ihmisten eksotisointia, Yanar arvosteli Facebookissa.

Niinistö tarkensi keskiviikkona HS:lle, että hän ei tarkoittanut yhteisvastuuta. Esimerkiksi maahanmuuttajayhteisön edustajat eivät hänen mukaansa ole vastuussa yksittäisten jäsentensä teoista.
Yanar on sekä Suomen että Turkin kansalainen. Istanbulissa syntynyt ja Suomeen 14-vuotiaana muuttanut Yanar kertoo IS:lle saavansa rasistista palautetta miltei päivittäin.

– Se on tosi järkyttävää. Maahanmuuttajataustaisena henkilönä näen, että ihmiset elävät ihan samalla tavalla kuin kantasuomalaiset, käyvät duunissa, hakevat lapsiaan päiväkodista ja koulusta ja käyvät harrastuksissa.

Yanar sanoo pitävänsä hassuna sitä, että maahanmuuttajayhteisöistä puhuttaessa aletaan aina puhua etenkin muslimienemmistöisistä maista tulevista ihmisistä.

– Kaikki maahanmuuttajat eivät todellakaan ole muslimeja, eivätkä muslimioletetut tai muslimienemmistöisestä maasta kotoisin olevat ole aina uskonnollisia. Vähän samalta näyttäisi, jos ulkomailla asuvia suomalaisia edustamaan kaivettaisiin aina luterilainen pappi, itse uskonnoton Yanar vertaa.

Yanar kritisoi sitä, että ”kun joku maahanmuuttajataustainen syyllistyy äärimmäisen tuomittavaan rikokseen, niin jotkut poliittiset voimat yrittävät leimata kokonaisia ihmisryhmiä, mutta kun kantasuomalainen henkilö syyllistyy äärimmäisen tuomittavaan tekoon, heti ymmärrämme, että kyseessä on yksilö, joka ei edusta kadulla kävelevää rivikansalaista”.

IS tiedusteli Yanarilta, eikö omien ohjaamisen ajatus voisi toteutua esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jossa yhteisön henkinen johtaja puuttuisi jollakin alueella tapahtuneeseen huolestuttavaan radikalisoitumiskehitykseen.

– Tämä on hyvä kysymys, mutta on hyvä kysyä, kuka on henkinen johtaja jossain yhteisössä tai mistä yhteisö edes koostuu? Jos halutaan puhua moskeijoista ja siitä, että uskonnolliset johtajat voisivat estää uskonnollista radikalisoitumista, niin siinä näen järkeä, mutta ne ovat uskonnollisia yhteisöjä. Maahanmuuttajayhteisö on paljon laajempi ja hyvin epäselvä käsite, Yanar erittelee.

Yanar alleviivaa, että käsitys maahanmuuttajien omista yhteisöistä on hyvin hatara, ja lisää, että esimerkiksi suomenturkkilaisten ryhmä on pieni, mutta hyvin monimuotoinen.

Eikö sekin ole mahdollista, että maahanmuuttajayhteisöistä muodostuu hyvin tiiviitä?

– Ihmiset toimivat hyvin eri tavoin. Jollain ihmisellä ei tulisi mieleenkään etsiä ensi töikseen samasta maasta tulevia vaan mieluummin etsii samanhenkisiä ihmisiä vaikkapa samalta alalta. Toki jonkun mielestä voi olla vaikkapa kiva puhua äidinkieltään jonkun kanssa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että kyse olisi jostain yhtenäisestä yhteisöstä, johon suurella porukalla kuulutaan ja että sitä johtaisi joku, Yanar vastaa.

Yanarin kritiikistä kertoi ensimmäisenä Uusi Suomi.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Karanneet hevoset haittasivat liikennettä Hämeen­linnan­väylällä – Porvoossa talon pihalla laidunsi viisi hevosta
   Kotimaa
  3. Suurlähetystön työn­tekijöitä epäillään laittoman maahan­tulon järjestämisestä – satoja viisumeita tutkitaan
   Kotimaa
  4. Rovaniemellä kadonneesta Tanjasta, 49, ei jälkeäkään – poliisi pyytää vihjeitä
   Kotimaa
  5. Ylen Tuontirakkautta-sarjan pari pöyristyi tv-ohjelman sisällöstä – joutui myös silmätikuksi somessa: ”Ketään ei ole tuotu kuin tavaraa tai ostettu mitenkään”
   Viihde
  6. Lapsiperheessä tehtiin ”ihmiskoe”, jossa kodin roskatkin tutkittiin: Älytön ongelma voi estää hyvät yritykset jätteen vähentämisessä
   Ajankohtaista
  7. Sdp:n Rönnholm Antti Rinteen pitkittyneestä sairastelusta: ”Kaikki usko siihen, että hän tulee takaisin”
   Politiikka
  8. Takana hullut vuodet: 20 kilon laihdutusoperaatio ja pahasti mustasukkaisia ex-miehiä – rakastettu laulaja Meiju Suvas täyttää 60 vuotta
   Viihde
  9. Team Gigantille kova takaisku: perustaja lopettaa – joukkue jatkaa silti toimintaa
   Esports
  10. Tunti sitten
  11. Pöllyävä lumi jumitti VR:n – junamatkustaja, varaudu jopa kolmen vartin myöhästymisiin
   Kotimaa
  12. Pienkone katosi – matkustajana oli todennäköisesti huippufutari, josta valioliigaseura maksoi hiljattain 15 miljoonaa puntaa
   Jalkapallo
  13. Näytä lisää