Paavo Väyrynen esitteli uuden puolueensa – ihmetteli tv-kameroiden poissaoloa: ”Jos vertaa herra Harkimon saamaan julkisuuteen...” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Paavo Väyrynen esitteli uuden puolueensa – ihmetteli tv-kameroiden poissaoloa: ”Jos vertaa herra Harkimon saamaan julkisuuteen...”

Väyrynen myöntää elävänsä poikkeuksellisen raskasta aikaa Vuokko-vaimon sairastumisen vuoksi.

Väyrynen aikoo pyrkiä eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä, vaikka Väyrystä ei valittu eduskuntaan Uudeltamaalta 2011. Väyrynen huomauttaa tulleensa valituksi Uudeltamaalta eduskuntaan 1991, 1995, 1999 ja 2007 – 1991 vieläpä koko maan suurimmalla äänimäärällä.­

2.1.2019 22:47

Paavo Väyrynen on pihin miehen maineessa.

Siksi ei ole yllätys, että pöydät eivät notku tarjoiluista, kun Väyrynen esittelee tiedotusvälineille uuden puolueensa, seitsemän tähden liikkeen, helsinkiläishotellin kabinetissa.

Puitteet ovat silti riisutut jopa väyrysmäisellä asteikolla: tarjolla on ainoastaan vettä.

Väyrynen ottaa asian itse esiin ja pahoittelee kahvitarjoilujen puuttumista, mutta ennen kaikkea Väyrystä harmittaa mediaväen vähyys: paikalla on kaksi toimittajaa, yksi kuvaaja sekä tilaisuutta seuraava dokumenttiryhmä.

– Olisi voinut kuvitella, että tiedotustilaisuudessa olisi ollut pari, kolme tv-kameraa dokumenttiryhmän lisäksi. Jos vertaa siihen julkisuuteen, mitä herra Harkimo saa mediassa... jostakin syystä toimittajat menevät hänen tilaisuuksiinsa, joissa ei ole mitään sisältöä, Väyrynen hymähtää.

– Kun vaaleihin on käyty, niin valtamediassa en ole saanut minkäänlaista julkisuutta. Aina on pitänyt nähdä se vaiva, että menen maakuntiin tapaamaan ihmisiä paikallis- ja maakuntalehtien levikkialueille ja sieltä alkaa nousta se kannatus, joka on Helsingissäkin pakko huomata, Väyrynen ruotii.

Väyrysen viime vuodet ovat olleet värikkäitä: Väyrynen on ehtinyt perustaa kansalaispuolueen, asettua keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi, perua puheenjohtajaehdokkuutensa, erota sekä keskustasta että kansalaispuolueesta, saada potkut kansalaispuolueesta ja olla valitsijayhdistyksen ehdokas presidentinvaaleissa.

Marraskuussa Helsingin käräjäoikeus päätti, että Väyrysen kansalaispuolueesta saamat potkut olivat laittomat.

Kansalaispuolueen sotkujen puiminen on saamassa todennäköisesti jatkoa, sillä puolueen nykyiset nokkahahmot Sami Kilpeläinen ja Piia Kattelus ovat valittaneet tuomiosta hovioikeuteen.

Kaikkien vaiheiden jälkeen Väyrynen kertoo olevansa yhä kansalaispuolueen jäsen, mutta vannoo, ettei hän aio palata perustamansa puolueen johtoon.

– Se puolue on kaapattu ja tuhottu, Väyrynen toteaa dramaattisesti.

Harry Harkimon hankkeen kanssa seitsemän tähden liikkeellä on Väyrysen mukaan vain vähän yhteistä.

– Yhteistä on pyrkimys suoraan demokratiaan, mutta Harkimon liike on mielikuvapolitiikan huipentuma, kun tähtiliike on aattellisen tahtopolitiikan ilmentymä, Väyrynen paaluttaa.

Molemmat liikkeet kritisoivat puoluejärjestelmän luutuneisuutta ja vallan keskittymistä puolueiden sisäpiireille. Väyrynen sanoo suoraan, että seitsemän tähden liike on protestiliike.

– Ei ole kyse siitä, haluaako se olla, vaan se on.

Puolueen ehdokkaaksi valittavien tulee muun muassa vastustaa Natoa ja ”hallitsematonta globalisaatiota” sekä kannattaa hallittua siirtolaisuus- ja maahanmuuttopolitiikkaa”.

Väyrynen kertoo nähneensä jo 1995 ”hallitsemattoman globalisaation” vaarat ja sanoo esittäneensä pakolaiskriisiinkin ratkaisun ”ensimmäisenä Suomessa” keväällä 2015.

– Mitä perussuomalaisiin tulee, niin he olivat hallituksessa syksyllä 2015, kun rajat avattiin ja 30 000 ihmistä päästettiin yli rajojen. Perussuomalaiset ovat vastuussa siitä ongelmasta, Väyrynen syyttää.

Seitsemän tähden liike pyrkii asettamaan eduskuntavaaleihin runsaat 200 ehdokasta – ehdokkaaksi hyväksytään myös muiden puolueiden jäsenet. Ehdokkaiden kouluttamisesta vastaa Väyrynen.

Seitsemän tähden liike ei julkaise yksityiskohtaista vaaliohjelmaa, vaan aikoo määritellä tavoitteet hallitusneuvotteluja varten vaalien jälkeen.

Korkealentoista puhetta, kun ottaa huomioon, että seitsemän tähden liike on juuri päässyt puoluerekisteriin ja sillä on tällä hetkellä yksi kansanedustaja, Väyrynen.

Väyrynen visioi, että keväällä puolueella on kymmenen kansanedustajaa ja neljän vuoden päästä kamppaillaan jo suurimman puolueen asemasta.

– Tähtiliike on se, joka nousee ja siitä tulee kevään eduskuntavaalien ilmiö, Väyrynen julistaa.

Väyrynen tiedotti marraskuun alussa, että hänen vaimonsa Vuokko Väyrynen sairastaa myelooma-nimistä verisyöpää, joka on ehtinyt edetä pitkälle.

– Hoidot ovat vaikuttaneet niin, että hän voi paremmin. Voimat ovat vähissä, mutta ei ole pahempia kipuja tai pahoinvointia. Eteenpäin, parempaan suuntaan mennään, Väyrynen kertoi vaimonsa voinnista keskiviikkona.

Väyrynen on toiminut vaimonsa ensisijaisena omaishoitajana. Myös Väyrysten kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa aikuista tytärtä ovat auttaneet äitiään.

– Hän on ollut kotona, välillä käytetään avohoidon palveluja. Mitään sairaanhoitoa ei kotiin tarvita, vaan se on normaalia arkielämää ja sitten käydään HUSin klinikalla saamassa hoitoa ja tapaamassa lääkäreitä.

Väyrynen myöntää, että viime kuukaudet ovat olleet poikkeuksellisen raskaita.

– Ovat tietysti, mutta tästäkin on selviydytty. On hyvin suuri helpotus, että hoidot ovat tehonneet.

Väyrynen aikoo jättää eurovaalit väliin Vuokko-vaimon sairastumisen vuoksi. Väyrysen mukaan omaishoitaja ei voi asua Euroopassa, mutta kansanedustajuuden voi yhdistää hoitotyöhön, kun vielä muut perheenjäsenet auttavat Vuokon hoitamisessa vaalikampanjan aikana.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?