Tutkija löysi selvän eron presidentin ja pää­ministerin uuden­vuoden­puheista: ”Sehän on aika rohkeaa puhetta”

Julkaistu:

Tutkija Markku Jokisipilä ei ihmettelisi, jos Suomessa nähtäisiin kansainvälisiä huippukokouksia Niinistön toisella kaudella lisääkin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä on taito puhua vaikeistakin asioista suoremmin ja selvemmin sanakääntein kuin suurella osalla poliitikoistamme, arvioi eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Lue tasavallan presidentin koko uudenvuodenpuhe sanasta sanaan.

– Hän hyvin suvereenisti onnistui käsittelemään sellaisia aiheita, jotka hallitukselle ovat olleet vaikeita. Vahva mandaatti näkyy siinä selkeydessä ja itsevarmuudessa, millä hän uskalsi käsitellä vaikeitakin asioita.

Erityisen taidokas oli Jokisipilän mielestä presidentin puheen kohta muuttoliikkeen hallitsemisesta, joka vei puheesta tilallisesti suuren osan.

– Hän onnistui tällaista tulenarkaa aihepiiriä käsittelemään lyhyessä tilassa mielestäni hyvinkin tasapainoisesti eri puolilta.


Jokisipilän mukaan Niinistö alleviivasi sitä, että nykyinen turvapaikkajärjestelmä ei toimi sellaisella tavalla kuin mihin se on aikoinaan perustettu. Hän myös totesi, että turvapaikkajärjestelmämme jättää mahdollisuuden hyväksikäyttöön ja meillä on oikeus edellyttää maahan tulevilta tahtoa sopeutua yhteiskuntaamme.

Lue lisää: Presidentti Niinistö otti kantaa muuttoliikkeeseen: ”Jotkut meiltä turvaa saaneet ovat itse luoneet tänne turvattomuutta”

Puheessa tuli hänen mukaansa myös erittäin mielenkiintoinen ajatus siitä, ja että Suomeen tulijoilla on ”velvollisuus ohjata omiaan”.

– Tulkitsen sen niin, että hän puhuu turvapaikanhakijoiden ja pakolaisryhmien kollektiivisesta vastuusta, joka ulottuu yksilöitä pidemmälle. Jos on yksilöitä, jotka eivät sitä itse pysty tekemään, niin heillä on maanmiehiä ja ystäviä, joilla on velvollisuus myös tässä suhteessa, Jokisipilä sanoo.


Jokisipilä näkee myös selvän eron pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja presidentin uudenvuodenpuheissa ja nimenomaan Oulun seksuaalirikosten käsittelyssä.

– Sehän on Niinistöltä aika rohkeaa puhetta. Ottaen huomioon sen, että meillä viimeksi pääministeri kommentoi uudenvuoden­puheessaan Oulun pedofiiliringin jäseniä sanomalla, että he ovat yksilöitä, eikä ryhmän jäseniä.

EU:ta Niinistön voi Jokisipilän mukaan nähdä evästäneen maahanmuuton suhteen toteamalla, että unionin turvapaikkajärjestelmä on saatava toimivammaksi.


Niinistö totesi puheessaan, että Eurooppa on saatava takaisin niihin pöytiin, joissa tulevaisuudesta päätetään. ”Euroopan unioni, joka on sisäisesti heikko, ei tähän kykene. Yhdessä meidän on pystyttävä parempaan”, presidentti sanoi.

Tässä voi Jokisipilän mukaan nähdä suoraa kritiikkiä sitä kohtaan, miten EU on onnistunut ulkosuhteitaan ja ulkoisia etujaan valvomaan.

– Se oli lyhyt kohta, mutta painavia sanoja mieheltä, joka kuitenkin toimi Putinin, Trumpin isäntänä täällä, Jokisipilä sanoo.

Alkupuolelta puhetta löytyi Jokisipilän mukaan myös mielenkiintoinen kohta, jossa Niinistö toteaa Suomen olevan valmis jatkossakin ”tarjoamaan hyviä palveluksiaan neuvotteluyhteyden rakentamiseksi”.

– Niinistön ensimmäisellä kaudella oli vahva panostus suomalaisen ulkopolitiikan perinteeseen, jossa toimitaan, ei kansainvälisen järjestelmän tuomarina vaan lääkärinä. Eli puolueettomana avustajana neuvotteluiden käymiseen. Tämä ilmiselvästi tulee jatkumaan. En ihmettelisi, jos meillä nähtäisiin näitä huippukokouksia Niinistön toisella kaudella lisääkin, Jokisipilä arvioi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt