Politiikka

Ex-poliisi­yli­johtajalta kovaa kritiikkiä sisä­ministerille poliisin vaikeuksista: ”Kiinnostaako nämä asiat poliitikkoja?”

Julkaistu:

Itä-Uudenmaan poliisin vuonna 2014 antama ohjeistus kehotti rikostutkintaa lakaisemaan osan rikosilmoituksista maton alle.
Entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero tylytti eilen sunnuntaina Facebook-sivuillaan sisäministeri Kai Mykkästä (kok) ja epäilee, kiinnostaako poliitikkoja todellisuudessa poliisitoimen tila lainkaan.

– Jälleen voidaan perustellusti kysyä, kiinnostaako nämä asiat poliitikkoja, Paatero kirjoittaa.

Ex-poliisiylijohtajan kommentti liittyy Helsingin Sanomien lauantaiseen uutiseen, jonka mukaan Itä-Uudenmaan poliisin vuonna 2014 antama ohjeistus kehotti poliisin rikostutkintaa lakaisemaan osan rikosilmoituksista maton alle, eli keskeyttämään tutkinta ainakin väliaikaisesti.

– Vähäiset omaisuus- ja muut rikokset keskeytykseen. Yksityisyyden, rauhan ja kunnian loukkaamiset, lievät pahoinpitelyt ja muut vastaavat rikokset rajoitukseen, kuului HS:n mukaan ohjeistus tutkinnanjohtajille.


Mykkänen kertoi lehdelle ottavansa asian esille ylimmän poliisijohdon kanssa, ja vaati tilannekuvaa tutkintakynnyksen kehityksestä koko maan osalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Paatero ihmettelee, eikö Mykkäsellä muka ollut tilanteesta tietoa etukäteen.

– Eikö hänellä ollut tietoa tilanteesta ennen sitä. Jos näin oli, olen todella huolestunut. Monta kertaa vuodessa tehdään tilasto, joissa pimeinä tulevien (siis tapausten joissa tekijä ei ole selvillä) omaisuusrikosten selvitysprosentti on 10 % tienoilla ja monessa paikassa runsaasti sen alla, hän kirjoittaa.

Paatero kertoo olevansa varma, että poliisijohto raportoi säännöllisesti ministerille poliisitoimen tilasta. Tilanne on hänen mukaansa sama kaikkialla Suomessa, eikä kyse ole vain Itä-Uudenmaan ongelmasta.

Paatero ei kommentoinut IS:lle Facebook-kirjoitustaan tarkemmin.

”Voin vakuuttaa, että kyllä kiinnostaa”

Mykkänen toteaa IS:lle, että ongelmat huolettavat myös häntä.

– Voin vakuuttaa, että kyllä kiinnostaa, Mykkänen vastaa Paateron vihjailuihin.

Hän myös kiistää, että olisi saanut tietää ongelmista vasta HS:n uutisen myötä. Mykkäsen mukaan uutisessa oli sen sijaan kyse vain ”uudesta lisästä huolestuneiden viestien sarjaan”.

– Kyllä sitä on tullut tässä pitkin vuotta, kun olen sisäministerinä ollut. Toki ne ovat huolestuttavia viestejä, että tutkintapinot ruuhkautuvat ja rikosilmoituksia jää syytteelle asti viemättä.

– On ollut tiedossa, että meillä on tutkintapinoja, jotka ovat niin paksuja, että joudutaan jättämään kesken sellaisia tutkintoja, jotka olisi hyvä saattaa loppuun. Ongelmiin pitää tarttua, ennen kuin ne rapauttavat kansalaisten oikeustajua.

Mykkäsen mukaan viimeaikaiset lisätiedot ovat kuitenkin dramatisoineet kokonaiskuvaa entisestään, minkä vuoksi hän tahtoo ottaa aiheen poliisiylijohdon kanssa asialistalle erikseen.


”En vähättele poliisin määrän merkitystä”

Mykkäsen mukaan poliisin ongelmat ovat kuitenkin moninaisia. Rikostutkinnan kynnyksestä puhuttaessa kyse on ainakin priorisoinnista, työmäärästä ja resursseista.

Hänen mukaansa väkivalta- ja seksuaalirikoksia tulee priorisoida, mutta tutkintakynnys ei saa varkauksissakaan laskea niin alas, että se innostaisi varkaita ja lamauttaisi kansalaisia ilmoittamasta rikoksista.

– Nyt näin näyttää ainakin paikoin käyneen, Mykkänen kirjoittaa Facebookissa.

Mykkäsen mukaan Suomessa olisi tarvetta satojen poliisien lisäykselle, ja poliisien lukumäärä nouseekin tulevana vuonna noin 50:llä. Hän ei kuitenkaan hyväksy ainoaksi vastaukseksi lisäkäsiä.

– En vähättele poliisin määrän merkitystä. Se on ehdottomasti iso kysymys. Mutta se ei ole pelkästä poliisien määrästä kiinni, vaan esimerkiksi siitä miten kauppakeskusten kamerakuvia saadaan kätevästi vietyä poliisin järjestelmiin.

Hän ehdottaakin tutkintakynnyksen madaltamiseksi parempaa tietotekniikan ja -järjestelmien hyödyntämistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt