Setä Arkadia: Kaivoskohu sen taas näytti: viisas, viisaampi – Ville Niinistö!

Kiistely kaivoslaista on jälleen osoittanut vihreiden Ville Niinistön täyttävän kaikki Havukka-ahon ajattelijan viisauslajit, varsinkin jälkiviisauden, pakinoi Setä Arkadia alias Timo Haapala.

–Ville Niinistöä onkin syytä käsitellä Veikko Huovisen Havukka-Ahon ajattelijan eli Konsta Pylkkäsen laatiman viisausopin hengessä, Setä Arkadia kirjoittaa.

30.12.2018 9:00

Päättyvän vuoden yksi merkittävimpiä poliittisia rientoja on ollut vihreiden vuoristorata, jonka jarrumieheksi Touko Aallon jälkeen valittiin puolueen kantaikoni Pekka Haavisto.

Mutta mitäpä jostakin Aallosta tai Haavistosta, sillä kun politiikkaa Suomessa puhutaan, taustalta ilmestyy aina Ville Niinistön kaikkitietävä, kaukaa viisas ja kaiken näkevä, ylivertainen turkulainen vihreä moraalihahmo, joka ei poistu yhteiskunnallisilta pelikentiltä vaikka lipeäkivellä hankaisi. Tai jos joskus toviksi poistuukin, hiukan harhautuneena, niin Ville kyllä ilmestyy paikalle kuin vieteriukko uudessa teemassa, uusilla viisauksilla, mikä on nähty esimerkiksi Twitterissä.

Viimeksi kuluneella viikolla Ville kävi kaivoslaki-kohussa nykyhallituksen kimppuun. Kaivoslaki tosin hyväksyttiin 2011 vihreiden yksimielisellä tuella, Ville muiden mukana. Lisäksi – tai ennen muuta – kohukaivokset, kuten tämä australialainen, pyörivät ympäristönsuojelulain takaamien ympäristölupien voimalla ja perusteella. Ympäristölaki puolestaan uudistettiin Villen ministeriaikana Villen johtamassa ympäristöministeriössä.

Vaan mitäpä tuosta! Ei anneta mokomien pikkuseikkojen haitata.

Ville Niinistöä onkin syytä käsitellä Veikko Huovisen Havukka-Ahon ajattelijan eli Konsta Pylkkäsen laatiman viisausopin hengessä.

Konsta Pylkkäsen ensimmäinen viisauden laji on kaukoviisaus, jota Villellä on runsaasti, kuten Pylkkäselläkin: Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäkööt hyvänään!

Tällä lisäyksellä:

Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää…

Toinen Havukan viisauslaji on teoreettinen viisaus, jota Villellä myös riittää. Kuten muistamme, syksyllä 2016 Ville julisti itsensä esimerkiksi johtavaksi hahmoksi ulkopolitiikan vaikeissa teoriakysymyksissä Helsingin Sanomien haastattelussa:

– Meillähän on alan johtavia ajattelijoita, kuten Pekka Haavisto, Heidi Hautala ja minä, sanoi Ville lehdelle.

Teoreettista viisautta onkin Pylkkäsen mukaan juuri ”sanomalehdissä ja vaikka missä”, tosin tällä täsmennyksellä: Siinä asia kuvitellaan yksipiippuiseksi haulikoksi, jossa on lukko epäkunnossa ja panos voi tulla ampujan silmille…

Kolmas viisauden laji on käytännön viisaus, joka on Pylkkäsen mukaan sitä, kun vanha kalttopääkettu juosta hipsuttelee rämeellä ja astuu omiin jälkiinsä.

Mutta polulla voi olla ketunrauta… Vaan jos on lisäksi hyvä vainu, niin varmasti pärjää, paitsi jänis, joka menee mielellään lankaan, jos se on etevästi laitettu, vaan ei töherön käsialaa.

Neljäntenä ja viimeisenä tulee ”kaikista paras ja imelin viisauven laji” eli jälkiviisaus, jossa Pylkkäsen mukaan saadaan eniten aikaan.

Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan… Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin…

Hallituksen koulutusleikkauksille Niinistö onkin ollut vihassa. Sekin on ollut viisautta, sillä samalla monelta ovat unohtuneet mm. ammattikoulutukseen tehdyt leikkaukset, joita Ville oli hallituksessa siunaamassa ja joiden ansioista ammattiin opiskelevat saavat pitää nyt pitää kunnolla lupaa kouluista, kun opettajia ei näy mailla halmeilla.

Ps 1. Ville lähtee todennäköisesti EU-ehdokkaaksi, mitä tuemme, sillä EU:ssakin tulee päästää nauttimaan samaa politiikan kohokasta mitä kotimaassa.

Ps 2. EU-parlamentissa Ville voi jatkaa kaivoskeskustelua Mauri Pekkarisen (kesk) kanssa, jos läpi pääsevät, sillä kaivoslakia sorvanneella Pekkarisella on myös kiistattomat ansionsa viisaustieteiden saralla...

Juttua korjattu 30.12. klo 10. 54 Ville Niinistö ei toiminut ympäristöministerinä, kun kaivoslaki hyväksyttiin eduskunnassa vuonna 2011. Laki kuitenkin hyväksyttiin vihreiden yksimielisellä tuella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?