Ministeri Lintilä aikoo selvityttää australialaisen kaivos­jätin suunnitelmat: ”Mikään kaivos­yhtiö ei tule Suomeen sikailemaan”

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) aikoo selvityttää australialaisen kaivosjätin Dragon Miningin kohutut kaivossuunnitelmat. ”Mikään kaivosyhtiö ei tule Suomeen sikailemaan”, Lintilä vakuuttaa Ilta-Sanomille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

27.12.2018 12:13

Joulun aikaan nousi kohu, kun Iltalehti uutisoi, että Hongkongin pörssiin joulukuun alussa listautunut Dragon Mining -kaivosyhtiö on kertonut sijoittajille, että Suomessa viranomaisten ja oikeuslaitosten päätökset kestävät niin kauan, että esimerkiksi sen kaivokset ehditään tyhjentää kullasta ennen prosessin päättymistä.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä aikoo selvityttää asian.

– Selvitys tulee, laitan asian eteenpäin. Selvitämme, pitävätkö lehtitiedot paikkaansa.

– Ei tänne kukaan voi tulla sikailemaan kaivoslailla. Kaikilla täytyy olla samat pelisäännöt, Lintilä sanoo.

Dragon Miningillä on Suomessa kaksi toimivaa kaivosta. Yhtiön Valkeakoskelle suunnittelemasta kolmannesta kultakaivoksesta on syntynyt tuorein kohu.

Yhtään kaivosta ei luvitettu nykylailla

Lintilän mukaan viime päivien kaivoslaki-keskustelu on kuitenkin saanut outoja piirteitä, joissa käsitteet ja lait ovat sekoittuneet.

Lintilä sanoo, ettei Suomessa ole vielä ainoatakaan kaivosta, joka olisi luvitettu uuden, vuonna 2011 tehdyn kaivoslain mukaan. Luvat ovat entisen lain peruja, tai entisten lupien jatkoja.

– Yhtään toimivaa kaivosta ei ole vielä uuden kaivoslain perusteella luvitettu.

Dragon Miningillä on Suomessa kaksi kaivosta. Kolmas on suunnitteilla.

Lintilän mukaan kaivoslakia tärkeimmäksi ovatkin nouseet nykyään ympäristönsuojelulaki ja vesiensuojelulaki.

– Niistä on useimmin kyse kuin kaivoslaista. Ne ovat ikään kuin valtalakeja, Lintilä sanoo.

Vihreät hyväksyivät nykyisen lain

Sosiaalisessa mediassa varsinkin vihreiden Ville Niinistö on haukkunut nykyistä kaivoslakia. Lintilä muistuttaa, että Niinistö ja vihreät olivat yksimielisesti hyväksymässä uutta kaivoslakia 2011.

Lintilän mukaan nykyinen hallitus ei ole myöskään heikentänyt kaivoslakia, vaan se on toiminut eduskunnan tahdon mukaisesti.

Silti Lintilä sanoo, että hän on valmis käymään ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk) kanssa kaivoslakia läpi eri sidosryhmien kanssa. Kaivoslain muutokset tai täsmennykset tulevat todennäköisesti seuraavan hallituksen eteen jo hallitusohjelmaa tehtäessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?