Kanerva otti raskaasti puolustusministeri Mattisin eron: ”Hyvää joulua vaan terrorijärjestöille!”

Julkaistu:

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva katsoo James Mattisin lähdön koettevan vakautta ja turvaa kovalla kädellä.
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) otti Twitterissä raskaasti Yhdysvaltain puolustusministerin Jim Mattisin eron presidentti Donald Trumpin hallinnosta.

– Raskain mielin ajatus kulkee. Mattis lähtee. Vakaus ja turva koetuksella. Suomi yksi suurista menettäjistä. Hyvää joulua vaan terrorijärjestöille, Kanerva tviittasi.
Mattis jättää tehtävänsä helmikuun loppuun mennessä. Puolustusministeri painotti Trumpille lähettämässään erokirjeessä, ettei vapaata maailmaa voi johtaa ilman, että kunnioittaa kumppaneitaan. Tällä Mattis viittasi Trumpin penseään Nato-suhteeseen ja toistuviin tölväisyihin sen liittolaismaiden johtajille.

– Yksi vaalimistani ydinajatuksista on se, että vahvuutemme kansakuntana on erottamattomasti yhteydessä ainutlaatuiseen ja kokonaisvaltaiseen liittolais- ja kumppanuusjärjestelmään. Samaan aikaan kuin Yhdysvallat pysyy vapaan maailman korvaamattomana kansakuntana, me emme voi suojella intressejämme tai palvella siinä roolissa tehokkaasti pitämättä yllä vahvoja liittolaissuhteita sekä osoittamalla kunnioitusta kyseisiä liittolaisia kohtaan, Mattis kirjoitti.
Viimeinen niitti Mattisille oli Trumpin päätös vetää Yhdysvaltojen joukot pois Syyriasta. Trump ilmoitti asiasta keskiviikkona. Trumpin päätös on nostattanut kritiikkiä useilla tahoilla, sillä sen on pelätty johtavan jopa Isisin uuteen nousuun.

– Yhteistyö Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattisin kanssa on ollut erinomaista. Toivon hänelle kaikkea hyvää tulevaisuudessa, puolustusministeri Jussi Niinistö tviittasi.
Mattis on usein kehunut Suomen puolustusvoimia ja niiden suorituskykyä. Vajaa vuosi sitten hän otti Talvisodan esiin tavatessaan Niinistöä Yhdysvalloissa terrorijärjestö Isisin vastaisessa huippukokouksessa.

– Mattis otti tapaamisessa esiin talvisodan ja mottitaktiikan. Hän kertoi opiskelleensa sitä itse sotakorkeakoulussa ja kommentoi, että se on käytössä vielä monin paikoin maailmassa, Niinistö kertoi Helsingin Sanomissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt