Jussi Halla-aho vaati jälleen turva­paikan­hakijoiden säilöön­ottoa: ”Uusi normaali on, että niin naisia kuin pikkutyttöjä ahdistellaan ja jahdataan”

Halla-ahon ajatus minimirangaistustason nostamisesta saa tukea professori Matti Tolvaselta.

Jussi Halla-ahon mukaan kokoomus, keskusta ja Sdp ovat alkaneet esittää toimenpiteitä ”paniikissa” vaalien alla. Halla-aho väitti, että mitään konkreettista nämä puolueet eivät aio tehdä, koska suomalaisten turvallisuus ei niitä kiinnosta.

20.12.2018 20:02

Perusssuomalaiset esitteli torstaina ympäristö- ja energiapoliittisen ohjelmansa, mutta puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho käytti puheenvuoronsa lähes kokonaan Oulun tapahtumien käsittelyyn.

Oulun poliisilaitos tutkii viittä alaikäiseen tyttöön kohdistunutta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää raiskausta.

Aiemmin Oulun poliisilaitos on tiedottanut yhdestä laajemmasta kokonaisuudesta, jossa rikoksesta epäiltyinä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Muitakin seksuaalirikoksia epäillään tapahtuneen.

– Uusi normaali on se, että niin naisia kuin pikkutyttöjä ahdistellaan ja jahdataan netissä, kaduilla ja kauppakeskuksissa, Halla-aho väitti perussuomalaisten puoluetoimistolla pidetyllä ”työmiehen tuumaustunnilla”.

– Meillä on yhä enemmän ihmisiä, joiden käsitykset naisista, lapsista ja fyysisestä koskemattomuudesta ja monesta muusta asiasta ovat hyvin erilaisia kuin mihin olemme tottuneet. Mikään kotouttaminen tai hyysääminen ei näitä asenteita muuta, Halla-aho katsoi.

Oulun poliisin mukaan ulkomaalaisiin tai siltä näyttäviin ihmisiin on kohdistunut viime aikoina vihapuhetta ja jopa uhkaavaa käyttäytymistä.

Näin on poliisin mukaan tapahtunut vaikka ulkomaalaistaustainen perhe on ollut liikkeellä lasten kanssa.

Poliisi muistutti tiedotteessaan, että oikeutta ei saa ottaa omiin käsiin, ja vetosi kansalaisiin, ettei se joutuisi selvittelemään viharikoksia, vaan voisi käyttää senkin ajan törkeiden lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkimiseen.

Halla-ahon mielestä vihapuhe ja maahanmuuton vastaiset asenteet ovat medialle ja muille puolueille suurempi ongelma kuin se, että pieniä lapsia raiskataan.

– Näin sairaaksi on suomalainen yhteiskunta muuttunut, Halla-aho tokaisi.

Halla-aho esitti jälleen turvapaikanhakijoiden ottamista säilöön koko turvapaikkaprosessin ajaksi.

Ennen kaikkea näin pitäisi Halla-ahon mukaan toimia siinä vaiheessa, kun turvapaikkahakemukseen on saatu kielteinen päätös. Lisäksi Halla-aho esitti minimirangaistusten koventamista.

– Oikeusministeri on puhunut lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten maksimirangaistusten korottamisesta, vaikka tästä ei ole mitään hyötyä. Eiväthän tuomioistuimet määrää maksimirangaistuksia, Halla-aho sanoi.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen vahvistaa, että maksimirangaistuksia on määrätty tuomioistuimissa vain hyvin poikkeuksellisesti.

– Jos halutaan rangaistustasoa nostaa, minimiä nostamalla se onnistuu varmemmin. Törkeää lapsen raiskausta koskevassa tunnuslukumerkistössä minimi nousisikin, että ei Häkkänen ole ollut pelkästään maksimia nostamassa.

Halla-aho kritisoi myös muiden puolueiden ilmastopolitiikkaa.

– Meillä on ideologinen ja aatteellinen lähtökohta, että Suomi ei voi ajaa itseään alas ilmastotalkoissa. Muiden puolueiden poseerauslinja johtaa toisenlaiseen lopputulokseen, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaiset irtautui maanantaina eduskuntapuolueiden ilmastotyöryhmästä. Muut kahdeksan puoluetta pääsivät sopuun siitä, että vuoden 2030 päästövähennystavoitetta on kiristettävä tuntuvasti.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ei kiistä ilmastonmuutosta tai tarvetta puuttua siihen, mutta kuvasi Suomea ilmaston kannalta ”mitättömäksi toimijaksi”.

Perussuomalaisten ympäristö- ja energiaohjelmassa vaaditaan myös eläinsuojelun kehittämistä.

– Uskonto ei saa olla peruste eläinten rääkkäykselle. Halal- ja kosherteurastus on kiellettävä, ohjelmassa esitetään.

Suomen lainsäädäntö mahdollistaa teurastustavan, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa.

Eviran mukaan monet islamilaiset yhteisöt hyväksyvät eläinten tainnuttamisen ennen verenlaskua eikä halal-teurastus siten poikkea eläinten kohtelun ja hyvinvoinnin osalta tavanomaisesta teurastuksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?