Antti Rinne tarjoaa uusia porkkanoita eläkeläisille – Sdp:n lupausten hintalappu hipoo jo miljardia euroa

Rinteen kuuluisan ”vappusatasen” hintalappu on 700 miljoonaa. Uudet esitykset maksaisivat arviolta 200 miljoonaa.

Pentti Arajärvi, Antti Rinne ja Merja Mäkisalo-Ropponen esittelivät eläkeläisköyhyyden vähentämiseen tähtäävän ohjelman eduskunnassa.

19.12.2018 17:05

Sdp esitteli keskiviikkona eduskunnassa puheenjohtaja Antti Rinteen johdolla eläkeläisköyhyyden vähentämiseen tähtäävän ohjelman.

Sdp ajaa 15 kohdan ohjelmassaan muun muassa terveyskeskuksen lääkäri- ja hoitajakäyntien muuttamista maksuttomiksi.

Sdp tekisi myös indeksitarkistukset kansaneläkeindeksiin sidottuihin etuuksiin, selvittäisi mahdollisuudet eläkkeensaajien asumistuen tason ”kehittämiseen” ja säätäisi palveluasumisen asiakasmaksuja.

Rinne arvioi uusien esitysten hintalapuksi ”muutama sata miljoonaa”, mutta täsmensi heti perään, että paketin aiheuttamat kustannukset olisivat noin 200 miljoonaa euroa.

Tunnetuimman eläkelupauksensa Rinne teki jo vappuna luvatessaan nostaa alle 1400 euron eläkettä saavien nettotuloja 100 eurolla kuukaudessa.

Kun ”vappusatanen” ja uudet lupaukset lasketaan yhteen, voidaan sanoa, että Rinteen eläkeläisesitysten hintalappu on lähellä miljardia euroa.

– Tässä on sisällä 700 miljoonan eläkelupaus, jota olemme pitäneet keväästä asti elossa, sen lisäksi tulee noin 200 miljoonaa euroa lisäkustannuksia tästä paketista, Rinne totesi.

Rinne tarkensi, että Sdp haluaa nostaa alle 1 400 euron eläkettä saavien nettotuloja sadalla eurolla kuukaudessa seuraavan hallituskauden aikana. Demareiden lupaus koskee kansan-, takuu- ja työeläkettä saavia kansalaisia.

– Jos talouskehitys jatkuu tämmöisenä ja jos me ollaan hallituksessa, me ajetaan sitä, että sata euroa nettona tulee ensi vaalikaudella kaikille alle 1 400 euroa tienaaville, Rinne vahvisti.

– Puhtaasti yhteen laskettuna tämä on suurin piirtein 450–500 miljoonaa euroa, mutta 1 400 euron taitekohdan laittaminen paikalleen maksaa sen 700 miljoonaa, Rinne lisäsi.

– Sitä ei voi toteuttaa niin, että 1 400 euroa saaville tulee satasen korotus ja 1 401 euroa ansaitseville ei mitään, Pentti Arajärvi (sd) huomautti.

Ex-kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd) on vaatinut työeläkeindeksin muuttamista palkkapainotteisemmaksi. Tällä esitykselle Sdp ei lämpene, vaan pitää sitä erittäin tehottomana tapana nujertaa eläkeläisköyhyyttä.

– Kiljunen on näiden asioiden takana, puoluekokouskeskustelun yhteydessä todettiin, että eläkeläisten köyhyyttä halutaan poistaa eläkkeiden tason, yhteiskunnallisten maksujen ja verotuksen kautta, Rinne totesi.

Arajärven mukaan Sdp ottaa ”neljäsosa-askeleen” Kiljusen suuntaan. Tammikuussa Sdp aikoo esitellä erillisen ikäihmisiä koskevan ohjelman.

Demareiden eläkeläispainotuksissa on helppo nähdä poliittista laskelmointia, sillä yli 65-vuotiaat käyvät vaaliuurnilla selvästi aktiivisemmin kuin nuoret.

Antti Rinne, onko Sdp leimallisesti eläkeläisten puolue?

– Onko sulla jäänyt huomaamatta meidän muut ohjelmat? Me ollaan tuotu esityksiä lapsiperheköyhyyteen, nuorten mielenterveysongelmiin, lasten, nuorten ja lapsiperheiden asioihin, opiskeluun ja koulutukseen liittyen, nyt vaan sattuu tulemaan tämä ohjelma, Rinne vastasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?