Puolityhjä eduskunta aloitti budjettikeskustelun – puhumalla 1977 kuolleesta laulajattaresta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Puolityhjä eduskunta aloitti budjettikeskustelun – puhumalla 1977 kuolleesta laulajattaresta

Olavi Ala-Nissilä aloitti budjetin käsittelyn siteeraamalla 1977 kuollutta ranskalaistähti Yvonne Printempsiä.

Olavi Ala-Nissilä aloitti budjetin käsittelyn siteeraamalla 1977 kuollutta ranskalaistähti Yvonne Printempsiä.

Julkaistu: 17.12.2018 15:04

Budjettikeskustelu ja äänestykset budjetista jatkuvat perjantaihin asti.

Eduskunta on aloittanut budjettiviikon yleiskeskustelulla.

Ensimmäisen ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Olavi Ala-Nissilä (kesk) aloitti keskustan puheenvuoron siteeraamalla suhteellisen tuntematonta ranskalaista laulajaa.

– Ranskalainen, jo edesmennyt laulaja Yvonne Printemps (1894–1977) sanoi aikanaan: ”Onneen vaaditaan kolme asiaa. Jotain tekemistä, joku jota rakastaa ja jotain mitä toivoa.”

– Onni on hyvää elämää. Jokaisella ihmisellä on siihen oikeus. Politiikalla on varmistettava, että jokaisella ihmisellä on hyvään elämään myös mahdollisuus, Ala-Nissilä aloitti puheenvuoronsa.

IS näyttää budjettikeskustelun suorana. Voit katsoa sitä tästä.

Budjettikeskustelussa hallituspuolueiden edustajat tapaavat kehua hallituksen saavutuksia ja oppositio ei löydä tulevan vuoden budjetista mitään hyvään.

Tällä kertaa hallituspuolueiden ryhmäpuheenvuoroissa otettiin etunojaa myös ensi huhtikuussa odottaviin eduskuntavaaleihin.

Keskustan Ala-Nissilä esimerkiksi luetteli, mitä keskusta ensi vaalikaudella olisi tekemässä.

– Keskusta osoittaisi rahaa perheille. Köyhimpien perheiden toimeentuloa helpottaisimme täsmätoimilla, kuten puheenjohtaja Juha Sipilä on esittänyt. Sekä SDP että Kokoomus näyttävät suunnittelevan kotihoidontuen romuttamista tavalla tai toisella.

Perhevapaat kaipaavat remonttia, mutta uudistuksen on oltava perheille parannus, ei leikkaus.

– Myös koulutuksessa Keskustan linja on tasa-arvo. Tavoitteemme on, että jokaisella nuorella on vähintään toisen asteen tutkinto. Ammatilliseen koulutukseen ehdotamme tuhatta uutta opettajaa ja ohjaajaa, Ala-Nissilä muun muassa luetteli keskustan tavoitteita.

Myös toisen hallituspuolueen, kokoomuksen ryhmäpuheen pitäjä kansanedustaja Timo Heinonen puhui puolueensa vaalitavoitteista.

– Tavoitteessa nostaa työllisyysaste vähintään 75 prosenttiin ei ole tinkimisvaraa alaspäin. Monet asiat perhevapaajärjestelmässä, verotuksessa, työmarkkinoilla ja sosiaaliturvassa odottavat yhä korjausta.

– Kokoomus peräänkuuluttaa vastuullisuutta kaikilta eduskuntapuolueilta. Valtiontalouden tarkastusvirasto arvioi, että ainakaan merkittäviin menolisäyksiin ei ole varaa ensi vaalikaudella. Velkaantuminen on saatava loppumaan, ja valtiontalous vahvemmalle pohjalle ennen seuraavaa laskusuhdannetta. Ensi kevään eduskuntavaaleissa tarvitaan keskustelua hyvinvointimme kestävyydestä. Ilmastonmuutoksen torjunta ja kestävyysvajeen kukistaminen vaativat lisätoimia, Heinonen totesi.

Keskustan Ala-Nissilän lisäksi myös toinen ryhmäpuheenvuoro alkoi siteerauksella.

Vihreiden ryhmäpuheen pitänyt kansanedustaja, puheenjohtaja Pekka Haavisto (vihr) turvautui maailmankirjallisuuden venäläiseen klassikkoon.

– ”Kaikki onnelliset perheet ovat toistensa kaltaisia, jokainen onneton perhe on onneton omalla tavallaan.” Tällä tunnetulla virkkeellä alkaa kirjailija Leo Tolstoin suurromaani Anna Karenina.

– Virke sopii myös suomalaisen arjen kuvaukseksi. Ne suomalaiset perheet, joilla asiat ovat hyvin, jakavat monia samanlaisia onnen palasia. On koulutusta ja on työpaikka. On asunto ja on terveyttä. On ystävien ja perheen turvaverkko. Suomalaisen huono-osaisuuden kuva on moninaisempi. Riittää, että yksi elämän kulmakivi on rempallaan. Koulupudokkuus, työttömyys, asunnottomuus, sairaudet, läheisten turvaverkon puuttuminen, Haavisto aloitti puheenvuoronsa eduskunnan budjettikeskustelussa.

Budjettikeskustelun yleiskeskustelu alkaa ryhmäpuheenvuoroilla, jonka jälkeen vuorossa on debatti.

Budjettikeskustelua käydään puolityhjässä eduskunnassa.

Kun keskustelu alkoi kello 14, paikalla on ollut alle puolet kansanedustajista. Ministerit ovat suhteellisen hyvin paikalla Keskustelun alkua on kuunnellut ministeriaitiosta 13 ministeriä, hallituksessa ministereitä on 17.

Salissa kansanedustajia on paikalla ollut noin 70.