Setä Arkadia: Tuomas Kurttila on valmis eduskuntaan – hän suhaa valtion piikkiin taksilla niin, että voisi opettaa kokeneita kansanedustajiakin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Setä Arkadia: Tuomas Kurttila on valmis eduskuntaan – hän suhaa valtion piikkiin taksilla niin, että voisi opettaa kokeneita kansanedustajiakin

Tuomas Kurttilan taksikulut ovat puhuttaneet tällä viikolla. Setä Arkadian mielestä mies onkin aivan valmis eduskuntaan opettamaan kansanedustajia taksin käytössä.

Julkaistu: 16.12.2018 9:00

Setä Arkadia alias Timo Haapala on pakinassaan sitä mieltä, että lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila (sdp) pitäisi valita eduskuntaan – ehkä jopa poikkeuslailla – opettamaan muillekin kansanedustajille, miten taksilla ajetaan oikein komeasti valtion piikkiin.

Kun tuoreet, vastavalitut kansanedustajat pääsevät huhtikuussa Arkadianmäelle, heidät opastetaan nopeasti talon tavoille, kuten istuntokäyttäytymiseen ja valiokuntatyöhön. Samalla selviävät ensimmäiset saavutetut edut, joihin kuuluvat esimerkiksi vapaaliput VR:n juniin ja Finnairin lennoille – ja ennen muuta himoittu taksikortti, tuo kansanedustajan paras tavara!

Sdp:n ehdokas, lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila ei moista tuutorointia tarvitse. Hän hallitsee ainakin taksiniksit valmiiksi, ja voi oikeastaan opettaa jo kokeneitakin kansanedustajia. Setä A. on sitä mieltä, että Kurttila voitaisiin valita suoraan eduskuntaan ilman turhanpäiväisiä vaaleja, heti tammikuun alusta. Jos eduskunta pani poikkeuslailla vauhtia tiedustelulakeihin, toki poikkeuslailla myös yksi lapsiasianvaltuutettu eduskuntaan saadaan, olletikin kun kyseessä on teologian maisteri.

Vaaleihin on reilut kolme kuukautta. Siinä ajassa Kurttila ehtisi höylätä mallin vuoksi taksikorttia ainakin sen tavallisen 5 200 euron edestä, mikä lapsiasiainvaltuutetulla kolmessa kuukaudessa normaalisti kumijalkoihin kuluu. Nythän Kurttilalla oli aivan asialliset perustelut matkoihinsa – keskustelu taksinkuljettajan kanssa maailman menosta ja vaivaton matka demarien vaalitilaisuuksiin valtion piikkiin – mutta eduskunnassa voi ajaa aivan ilman syitäkin taksilla huviajoa.

Tätä Kurttila voi kysyä vaikkapa persujen helsinkiläiseltä poliisikansanedustajalta Tom Packalénilta, joka suhasi pääkaupungin raitteja juhannuksena eduskunnan taksikortilla eestaas öitä myöten. Se on siitä kivaa tuo kansanedustajan homma, että motiiviksi voi sanoa ”työn”, vaikka kiertäisi karaoke-baareja.

Lapissa muistellaan paljon Reidar Särestöniemen taksireissuja. Kurttilan taksirellestys tuo mieleen kuuluisan Nätti-Jussin, vaikkei Nätti eduskuntaan pyrkinytkään. Nätillähän oli vähintään kolme taksia: Ensimmäinen ajoi varoituksen vuoksi edessä, toisessa istui Nätti itse ja kolmannessa tuli reppu eväineen ja pokasaha.

Setä Arkadia yritti vinkata eduskunnassa Sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, josko hän kysyisi keskustalta, ottaisiko puolue eksyneen lampaansa takaisin. Kurttilahan toimi taannoin taannoin mm. kepuopiskelijoiden puheenjohtajana ja Anneli Jäätteenmäen (kesk) pj- ja eduskunta-avustajana ennen kuin ymmärsi loikata demareihin 2012.

Rinnettä ei naurattanut.

Sitten muihin asioihin. Vaalitenttejä on pilvin pimein jo mediassakin, mutta nykyään myös jokaisen itseään merkittävänä pitävän järjestön pitää järjestää omansa. Viimeksi perjantaina porukka istui STTK:n lauteilla. Vaalitenttien järjestäjistä puuttuu enää Helsingin Nuohoojien tentti – vai puuttuuko?

MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden tentti on tammikuussa. Siihen kohdistuu paljon odotuksia, tiivistimme Setä A:n ammattikuntapöydässä. Koska tärkeimmät teemat on jo nyt kuultu moneen kertaan, MTK:n tenttiin on lupa odottaa esimerkiksi lypsykilpailua. Opettajaperheessä varttunut pääministeri Juha Sipilä (kesk) tuskin osaa kunnolla lypsää, mutta olisi kiva tietää, rakentaako DI Sipilä samassa ajassa putkilypsykoneen jossa muut saavat sankollisen maitoa täyteen. Lannanlevityskilpailua pohdittiin myös, mutta se ei tule kysymykseen, koska pääministeripörssiä johtava Antti Rinne on kuulemma lannanlevityksen kieltänyt.

Ps 1. Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov kävi kertomassa tiistaina Paasikivi-Seuralle, mitä mieltä Vladimir Putin on maailman menosta. Puhetta kauhisteltiin siinä määrin, että puolet kauhistelijoista, kansanedustajista ja muista politiikan liitäjistä osallistuikin jo seuraavana iltana Kuznetsovin järjestämiin pikkujouluihin Tehtaankadulla, söi ja joi mahansa täyteen ja kiitti lähtiessään. Paikalla oli yli 500 ihmistä.

Ps 2. Kunniamaininnan Tehtaankadun vieraista saa makkaramestari Veijo Votkin, joka tuli paikalle oman kinkkunsa kanssa. Siitä saivat suolanpuolta nekin, jotka eivät ruokapöytään ehtineet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?