Syyttäjä vaatii Tampereen demaripomolle vankeutta – taustalla erikoinen tonttikeinottelu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Syyttäjä vaatii Tampereen demaripomolle vankeutta – taustalla erikoinen tonttikeinottelu

Julkaistu: 14.12.2018 15:42

Syyttäjä vaatii Tampereen demareiden ykkösmiehelle Atanas Aleksovskille yli seitsemän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Syytteeseen johti Atanas Aleksovskin junailema erikoinen tonttikauppa.

Tampereen demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja on Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja. Säätiön tarkoituksena on rakentaa kohtuuhintaisia asuntoja ikäihmisille.

Säätiö vuokrasi vuonna 2017 kaupungilta tontin ja myi seuraavana päivänä tontin rakennusoikeuden eräälle rakennusyhtiölle 1 150 000 euron hinnalla.

Säätiön ja kaupungin vuokrasopimuksessa on ehto, että säätiö joutuu maksamaan 1,8 miljoonan euron sopimussakon, jos tontti luovutetaan rakentamattomana jollekin muulle toimijalle.

Kaupunki päätti ensin, että sakkoa ei peritä, mutta siitä syntyi niin kova kohu, että sakko lopulta soviteltiin käräjäoikeudessa 775 000 euroksi.

Syytteen mukaan Atanas Aleksovski myi tontin ilman kaupungin lupaa. Aleksovski kysyi lupaa tontin myymiseen kiinteistöosastolta, mutta lupaa ei annettu.

Kotilinnasäätiön hallitukselle Aleksovski kuitenkin syyttäjän mukaan kertoi, että kaupunki oli antanut luvan tontin myymiseen.

Aleksovskin toiminta aiheutti syytteen luottamusaseman väärinkäytöstä. Syyttäjä vaatii hänelle yli seitsemän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta.

Muitakin vastaavia tonttikeinotteluja on Tampereella nähty. Eräät sijoittajat perustivat 2500 euron firman, joka vuokrasi arvokkaan tontin Kalevasta. Vuokraksi sovittiin 98 861 euroa vuodessa.

Tontin rakennusoikeus myytiin pian rakennusfirmalle. Rakennusoikeuden perusteella hinta on ollut 2,1 – 2,6 miljoonaa euroa. 2 500:n euron firmalla kuitattiin parin miljoonan euron voitto.

Tampereen poliittisissa piireissä on herännyt ajatuksia siitä, että tuon kaltaiset tonttikeplottelut olisi saatava loppumaan.