Perussuomalaisten Tavion natsivertaus sai voimakasta arvostelua eduskunnassa: ”Tällaista ei ole nähty” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaisten Tavion natsivertaus sai voimakasta arvostelua eduskunnassa: ”Tällaista ei ole nähty”

”Se oli erittäin halventava puheenvuoro – se halventaa myös natsien uhreja”, sanoi Sipilä.

Perussuomalaisten Ville Tavio yhdisti EU:n kehityksen natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon. Puheet saivat voimakasta arvostelua eduskunnassa.

12.12.2018 20:48

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on verrannut EU:n yhdentymiskehitystä natsi-Saksaan ja Neuvostoliittoon. Tavio esitti näkemyksensä keskiviikkona eduskunnan EU-keskustelussa.

– Federalistit, Eurooppaa ihannoivat päättäjät, uhkaavat Euroopan kansoja. Federalistit uhkaavat kansallisvaltioita. Federalistit luovat vain uudenlaista Neuvostoliittoa EU:sta. He luovat uudenlaista natsi-Saksaa, Tavio sanoi istunnossa.

Hänen mukaansa ”EU:n globalismi on vain fasismia uudessa muodossa”.

– Vihapuhepoliisi toimii, ja väestö vaihdetaan. Suomen kansa ei äänestänyt tällaisen nykyisenlaisen EU-fasismin puolesta liittyessään EU:hun, Tavio sanoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvosteli kovin sanoin Tavion puheenvuoroa ja toivoi perussuomalaisten irtisanoutuvan siitä.

– Haluaisin omalta osaltani puuttua perussuomalaisten natsipuheisiin, EU:n vertaamiseen natsi-Saksaan. Se oli erittäin halventava puheenvuoro. Se halventaa myös natsi-Saksan ajan uhreja, Sipilä sanoi istunnossa.

”Tällaista ei ole nähty”

Oppositiopuolueet vasemmistoliitto ja vihreät kiittivät pääministeri Sipilää tämän puheenvuorosta.

– Kohdistan edelleen katseeni perussuomalaisten suuntaan. Vielä olisi mahdollisuus irtisanoutua tästä puheenvuorosta, joka tänään kuultiin, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi.

Myös vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mielestä fasismiin ja natsismiin viitattiin "aivan epäasiallisessa yhteydessä".

– Se halventaa tätä osaa Euroopan historiasta ja näiden henkilöiden muistoa.

Suurimman oppositioryhmän SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman katsoi, että Tavion puheet olivat sellaista rajan ylittämistä, jota ei ole aiemmin suuressa salissa nähty.

– Edustaja Tavio ylitti kaikki keskustelun sopivuuden ja myöskin totuuden rajat, kun hän vertasi EU:n kehitystä natsi-Saksaan ja käytti termiä "fasismi" EU:n kehityksen yhteydessä, Lindtman kritisoi.

– Jään odottamaan perussuomalaisten johdon toimenpiteitä ja kommenttia, hyväksyvätkö he tämän vertauksen, Lindtman sanoi hetkeä myöhemmin.

Myös ainakin kokoomuksen Pia Kauma toivoi, että perussuomalaisten johto irtisanoutuisi Tavion natsipuheista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?